16.11.2014

Suklaakuivakakku

Suklaan ja paahdetun pekaanipähkikän yhdistelmä on vastustamaton - kuivakakussakin! Kuivakakku ei ole mikään suosikkileivonnaiseni, mutta kyllä se taitaa kuulua perinteiseen suomalaiseen kahvipöytään. Vaihteeksi siis ihan perinteistä leivontaa :)

Täältä napattua ohjetta mukaillen tehtynä.



Kakkutaikina:

200 g voita
170 g tummaa suklaata
1 dl fariinisokeria
1 dl taloussokeria
3 kananmunaa
1 vaniljatanko raaputettuna (tai 1 rkl vaniljasokeria)
½ dl maitoa
2 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
3/4 dl paahdettua pekaanipähkinärouhetta



Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja anna jäähtyä. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja pähkinärouhe. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sekoita suklaasula voin joukkoon. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Yhdistä vaahdot. Sekoita joukkoon vanilja, maito ja jauhoseos. Kumoa taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista kakkua 175-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia. 



Sulata 30 g suklaata ja pursota se kakun päälle koristeeksi. Koristele suklaanmakuisilla sokerimassakukilla tai haluamallasi tavalla.

Joulun ajan odotusta
toivottaa
Erja

13.11.2014

Chocolate Chip Cookies - suklaahippukeksit

Ennen joulun ajan leivonnaisia oli vielä kokeiltava yhtä perusamerikkalaista herkkua The Complete Magnolia Bakery Cookbook -kirjasta: Chocolate Chip Cookies eli suklaahippukeksejä! Taitavat kyllä kohtapuoliin olla ihan peruskamaa myös suomalaisessa keksivalikoimassa. Nämä ovat helppoja tehdä - ainoa haaste liittyy paistamisaikaan eli näitä ei pidä yhtään paistaa liikaa tai keksille ominainen pehmeys ja sitkeys katoaa. 



Keksitaikina:
3,6 dl jauhoja
1 tl ruokasoodaa
150 g voita
1,2 dl sokeria
1,2 dl fariinisokeria
1 muna (huoneenlämpöisenä)
1 tl vaniljauutetta (tai vaniljasokeria)
1,2 dl tummia suklaahippuja (esim. Pirkan)



Lämmitä uuni 175-asteiseksi.
Vatkaa voita ja sokereita vatkaimen keskinopeudella noin kolme minuuttia kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää muna ja vatkaa tasaiseksi. Lisää vaniljauute ja vatkaa tasaiseksi.  Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään, lisää sokerivoiseokseen ja vatkaa tasaiseksi. Lisää suklaahiput ja sekoita tasaiseksi.



Laita uunipellin päälle leivinpaperi ja nostele reilu teelusikallinen taikinaa keoksi leivinpaperille. Jätä usea sentti keksien väliin, sillä ne leviävät uunissa. Paista uunin keskitasolla 10-12 minuuttia. Ota pois uunista, anna jäähtyä minuutin verran ja nosta keksit ritilän päälle jäähtymään.

Sitten vaan herkuttelemaan vaikka maitolasillisen kanssa! 

Kokeile myös maitosuklaa- tai valkosuklaahippuja. Tai vaihda suklaa saksanpähkinä- tai pekaanipähkinärouheeseen. Sama perustaikina toimii hyvin.

Makeaa kaamosaikaa :)
toivottaa
Erja

10.11.2014

Porkkanakakku isänpäiväksi

Isäni vastaus kysymykseeni isänpäiväkakkutoiveesta oli, että kunhan vaan ei ole sokerimassalla kuorrutettu. Okei, aika helposti toteutettava toive! Äidin kanssa sitten täsmensimme toivetta tarkemmin ja päädyimme porkkanakakkuun ja tuorejuustokuorrutteeseen. Tästä 18 cm:n kakusta riitti reippaasti seitsemän hengen kahvitteluväelle. Kakku oli todella mehevä ja maukas - porkkanaraaste ja ananasmurska mehuineen takasivat sen. Paahdetut pekaanipähkinät toivat ihanan makulisän ja mukavan suutuntuman.

Mutta kyllä on kuvaaminen kello 16 aikaan haasteellista! On varmaan hankittava paremmat valaisimet ja jonkinlainen heijastin, että kuvaaminen jotenkin onnistuu tulevien pimeiden kuukausien aikana.






















Tähän kakkuun pääsin taas kokeilemaan New Yorkista hankkimaani The complete Magnolia Bakery cookbookia.

Porkkanakakku:
3 dl jauhoja
0,7 tl leivinjauhetta
0,7 tl kanelia
0,25 tl suolaa
1,6 dl öljyä
2,75 dl sokeria
2 munaa (huoneenlämpöistä)
1 tl vaniljauutetta
3 dl porkkanaraastetta
1 prk (140 g) ananasmurskaa mehussaan
1,5 dl pekaanipähkinärouhetta


Tuorejuustokuorrute:
200 g tuorejuustoa (huoneenlämpöistä)
50 g voita (huoneenlämpöistä)
5 dl tomusokeria

1/2 tl vaniljauutetta

Porkkanakakku:
Paahda pekaanipähkinät 175-asteisessa uunissa noin 5-8 minuuttia tai kunnes pähkinät ovat tuoksuvia ja vähän ruskistuneita. Anna jäähtyä ja rouhi veitsellä.

Lämmitä uuni 160-asteiseksi. Voitele ja jauhota kaksi 18 cm:n irtopohjakakkuvuokaa. 

Sekoita jauhot, leivinjauho, kaneli ja suola kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa sekaisin öljy ja sokeri sähkövatkaimen keskinopeudella. Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa pari minuuttia, kunnes seos on paksua ja vaaleata. Lisää vaniljauute ja sekoita hyvin. Lisää jauhoseos vähitellen siivilän läpi ja sekoita tasaiseksi. Lisää porkkanaraaste, ananasmurska ja pekaanipähkinärouhe ja sekoita tasaiseksi. Kaada valmisteltuihin kakkuvuokiin ja paista 30-40 minuuttia tai kunnes testitikkuun ei tartu kuin muutama murunen kakun keskeltä.

Tuorejuustokuorrute:
Pehmennä tuorejuusto ja lisää palasiksi pilkottu voi. Vatkaa sähkövatkaimella keskinopeudella vaalean kuohkeaksi, noin 3 minuuttia. Lisää vaniljauute ja vatkaa tasaiseksi. Lisää tomusokeri vähitellen desi kerrallaan vatkaten koko ajan. Vatkaa tasaiseksi ja kermaiseksi. Peitä ja laita jääkaappiin 2-3 tunniksi (ei pidemmäksi aikaa) paksuuntumaan ennen käyttöä.

Kakun kokoaminen:
Levitä yhden kakkupohjan päälle kerros tuorejuustokuorrutetta ja nosta päälle toinen kakkupohja. Levitä kakun päälle ohut kerros kuorrutetta murukerrokseksi ja nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi. Levitä kakun päälle reilu kerros kuorrutetta ja muotoile palettiveitsellä haluamasi näköiseksi. Levitä päälle paahdettuja pekaanipähkinöitä ja muutama kultasydän isukin iloksi <3.

Lämpimiä ajatuksia isälle tänäänkin :)
toivottaa
Erja

8.11.2014

Karpalomuffinssit

Tallinnan satamakaupasta löytyi suuria kuivattuja karpaloita, joita piti ehdottomasti kokeilla leivontaan. Karpaloita, rypsiöljyä, kaurahiutaleita, pekaanipähkinöitä, kanelia... eikö kuulostakin aika terveelliseltä herkulta? Murupäällystetyt muffinssit ovat tällä hetkellä kovasti mieleeni. Niissä on jotain niin lämpimän kotoista :)



Muffinssitaikina:
3,5 dl jauhoja
1,75 dl sokeria
0,5 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
0,75 dl rypsiöljyä
1 muna
0,75 dl maitoa
2 dl kuivattuja karpaloita pilkottuna
1/2 tl kanelia



































Murupäällinen:
0,5 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
1 dl kauhahiutaleita
0,5 dl pekaanipähkinärouhetta
50 g voita pieninä paloina

1 tl kanelia




Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Laita muffinssipellille 12 paperista muffinssivuokaa.

Muffinssit:
Sekoita jauhot, sokeri, suola ja leivinjauhe. Ota jauhoseoksesta 1 rkl ja sekoita pilkottuihin karpaloihin (näin karpalot eivät valu vuoan pohjalle uunissa). Lisää öljy, muna ja maito ja sekoita tasaiseksi. Lisää karpalot ja sekoita tasaiseksi.

Murupäällinen:
Sekoita kaikki aineet kulhossa sormin murumaiseksi seokseksi. Älä sekoita liian tasaiseksi.


Täytä muffinssivuoat noin 2/3:n verran ja ripottele päälle kunnon kerros muruseosta. Paista noin 15-20 minuuttia tai kunnes muffinssit ovat kauniin värisiä. Jäähdytä hieman ja tarjoile lämpiminä.

Muffinssit syntyivät
 Mavis Butterfieldin ohjetta mukaellen.

Lämpöä marraskuun kaamokseen
toivottaa
Erja

1.11.2014

Samppanjaporeinen suklaakakku

Lukioaikainen ystäväni täytti pyöreitä, ja sain ilokseni leipoa hänelle syntymäpäiväkakun. Toiveina olivat lempimarja vadelma ja täyte ilman liivatetta kasvisruokavaliota noudattavalle juhlavieraalle. Muuhun sain vapaat kädet - ihan mahtava mahdollisuus! Suklaapossulta löytyi sekä Mielettömän mehevä suklaakakkupohja että liivatteeton vadelmamousse. Molemmat ovat luottoreseptejä, joita voin lämpimästi suositella :)



Kakkupohja:
95 g voita
40 g tummaa suklaata sulatettuna
0,75 dl rypsiöljyä
1,5 dl vahvaa kahvia
1,2 dl ranskankermaa (tai piimää)
2 suurta munaa
1,2 dl sokeria
1.2 dl fariinisokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
0,75 dl tummaa kaakaojauhetta
1,2 tl leivinjauhetta
0,75 tl soodaa
ripaus suolaa
2 tl vaniljauutetta tai -sokeria

Vadelmasose:
200 g pakastevadelmia
2 rkl Multi-hyytelösokeria

Vadelmamousse:
1,5 dl Flora Vispikermaa
125 g (1/2 prk) maitorahkaa
1,5 dl vadelmasosetta (sokeroitua paseerattua vadelmasosetta)
1 rkl sokeria
0,4 dl Sallisen vaniljakreemijauhetta

Kostutus:
3/4 dl maitoa

Sokerikreemi:
150 g voita (huoneenlämpöistä)
1,5 dl tomusokeria
1,5 tl vaniljauutetta tai -sokeria
1,5 rkl maitoa

Koristelu:
Satin Ice -kuorrute
Koristeet riisimuromassaa ja sokerimassaa (kultainen sokerimassa Ullan unelmasta)

Riisimuromassa: (Pionilaakson ohje)
1,5 rkl voita
140 g vaahtokarkkeja
7 dl riisimuroja





Kakkupohja:
Voitele ja jauhota 18 cm:n kakkuvuoka. Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 50 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Laita vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, ettei pinta pala. Anna kakkupohjan jäähtyä 10 minuuttia, kumoa ja kiedo tuorekelmuun. Anna jäähtyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

Vadelmasose:
Sulata pakastevadelmat ja paseeraa siivilän läpi. Lämmitä paseerattu vadelma kiehuvaksi ja anna kiehua pari minuuttia, lisää 
Multi-hyytelösokeri ja anna kiehua 1/2 minuuttia. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Vadelmamousse:
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää maitorahka, vadelmasose ja sokeri. Lisää vaniljakreemijauhe vähitellen. Mousse jämäköityy kakun välissä vielä lisää.

Riisimuromassa:
Mittaa mikron kestävään kulhoon voi ja sulata se mikrossa. Lisää joukkoon vaahtokarkit ja lämmitä niitä keskilämmöllä mikrossa, kunnes ne pehmenevät. Älä lämmitä liikaa. Sekoita vaahtokarkki-voi seokseen riisimurot ja sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile massasta öljytyin käsin haluamasi muotoinen koriste. Anna kovettua seuraavaan päivään. Tästä määrästä tulee noin neljä kuvassa näkyvän kokoista koristetta.




Kakun kokoaminen:
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Vuoraa kakkuvuoka talouskelmulla ja laita pohjalle paistopinta alaspäin (tästä tulee kakun pinta). Kostuta pohja ja levitä päälle puolet vadelmamoussesta. Laita päälle seuraava kakkupohja, kostuta ja levitä päälle loput vadelmamoussesta. Laita päällimmäiseksi viimeisin pohja ja kostuta. Peitä talouskelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa 4-5 tuntia tai mielellään yön yli.

Koristeet:
Levitä riisimuromassakoristeen päälle voikreemiä, tasoita pinta ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä lisää voikreemiä päälle ja tasoita pinta. Kaulitse sokerimassaa ja levitä koristeen päälle.

Kakun koristelu:
Vatkaa voi vaaleaksi (noin 3 minuuttia), lisää tomusokeria vähän kerrallaan ja vatkaa tasaiseksi. Lisää vaniljauute ja maito ja vatkaa tasaiseksi. Levitä kakun päälle tasainen kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle uusi tasainen kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 20 minuutiksi. Kaulitse Satin Ice -massa ja nosta kakun päälle kaulimen avulla. Koristele.

Onnittelut Jaanalle vielä kerran!

Marraskuisin terveisin
Erja

26.10.2014

Suklainen Halloween-sitruunakakku

Iiiks - lokakuun lopun Halloween-juhla on muutaman päivän päässä. Halloween on juhla, jota USA:ssa viettävät sekä lapset että aikuiset. Suomessa Halloweenin serkku on syysjuhla kekri, jolla on juuret vuosituhansia vanhassa eurooppalaisessa maatalouskulttuurissa. Entisaikaan kekrinä juhlittiin sadonkorjuuta ja vuoden vaihtumista. 

Tällä hämähäkkikakulla on karmiva ulkonäkö, mutta ihanan suklaisen sitruunainen maku sekä pinnalla että pintaa syvemmällä. Hieman sovelletut ohjeet löytyivät Magnolian Bakeryn The Complete Cookbook ja Emma Iivanaisen Kakkutaidetta kotikeittiöissä -kirjoista sekä nettisivuilta. Ehkä jonakin päivänä ryhdyn itse kehittämään ohjeita, mutta leipomiseni ei todellakaan tule selkärangasta tai äidinmaidosta opittuna vaan on tukevasti kantapään kautta opittua. Ja oppiminen jatkuu.. ilolla ja nöyryydellä :)


Kakkupohja:
115 g huoneenlämpöistä voita
2,4 dl sokeria
2 huoneenlämpöistä kananmunaa
175 g kakkujauhoja
1 tl leivinjauhetta
90 ml huoneenlämpöistä maitoa
50 ml sitruunamehua
1 tl sitruunakuoriraastetta (noin yhden sitruunan kuori)

Täyte 1 Lemon Curd - sitruunatahna:
1 1/2 dl tuorepuristettua sitruunamehua
3 munaa
1 dl sokeria
1 tl sitruunakuoriraastetta (noin yhden sitruunan kuori)
50 g voita

Täyte 2, valkosuklaamousse:
(Kakkutaidetta kotikeittiöstä -kirjasta)
75 g valkosuklaata
1,5 liivatelehteä
100 g tuorejuustoa
1 tl vanljauutetta
1 rkl vettä
1,5 dl FloraVispiä
1 dl suklaahippuja (Dr. Oetker tai Pirkka)

Kuorrute:
23 g kaakaota
45 ml kiehuvaa vettä
170 g huoneenlämpöistä voita
3/4 dl tomusokeria
225 g suklaata (50 %:n kaakaopitoisuus)

Kostutus:
3/4 dl kivennäisvettä

Koristelu:
Valkosuklaapursotus
Hämähäkki sokerimassasta



Kakkupohja:
Voitele ja jauhota 18 cm:n kakkuvuoka. Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Vatkaa voita minuutin verran keskinopeudella. Vatkaa sekaan sokeri ja vatkaa noin neljä minuuttia kunnes seos on vaalean kuohkeata. Lisää munat yksi kerrallaan vatkaten koko ajan. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Lisää vuorotellen jauhoseos (kolme lisäystä), maito, sitruunamehu ja sitruunakuoriraaste (kukin kaksi lisäystä) vatkaten joka lisäyksen jälkeen. Aloita ja lopeta jauhoseoksella. Kaada valmisteltuun kakkuvuokaan ja paista 30-35 minuuttia (minulla meni paistoon 32 minuuttia). Testaa kypsyys cocktail-tikulla. Kakku on kypsä, kun tikkuun jää vain muutama murunen. Älä ylipaista. Anna jäähtyä vuoassa 10 minuuttia ja kumoa sen jälkeen. Kääri tuorekelmuun ja anna jäähtyä.

Täyte 1, Lemon curd:
Sekoita keskenään sitruunamehu, munat ja sokeri ja vatkaa kevyesti haarukalla. Siivilöi, jotta seoksesta tulee tasainen. Lisää sen jälkeen joukkoon sitruunankuori. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Kaada joukkoon sitruunamehuseos ja käännä levy keskilämmölle. Vatkaa seosta koko ajan, kunnes koostumus on paksu. Ota pois liedeltä, anna jäähtyä. Säilytä suljettavassa astiassa jääkaapissa. Ohjeesta tulee valmista tahnaa noin 2 1/2 dl.


Täyte 2, valkosuklaamousse:
Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Sekoite kesketään tuorejuusto ja vaniljauute. Vatkaa vispikerma tukevaksi vaahdoksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liota puristetut liivatelehdet siihen ja anna jäähtyä hetki. Lisää liivateliemi ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Lisää sula valkosuklaa vatkaten koko ajan. Kääntele kermavaahto varovasti joukkoon. Lisää suklaahiput ja sekoita tasaiseksi. Hox! Seuraavalla kerralla en ehkä laittaisi sekaan suklaahippuja, vaan mieluummin pienemmäksi rouhittua suklaata.


Kuorrute:
Lisää kaakao kiehuvaan veteen ja sekoita tasaiseksi. Sulata suklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa voi ja tomusokeri vaalean kuohkeaksi keskinopeudella noin viiden minuutin ajan. Hidasta vatkaimen nopeutta ja lisää suklaasula vatkaten tasaiseksi. Lisää kaakaoseos ja vatkaa tasaiseksi. Tästä määrästä tulee kuorrutetta reilusti - riittää hyvin 24 cm:n kakun kuorruttamiseen!




Kakun kokoaminen:
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Vuoraa kakkuvuoka talouskelmulla ja laita pohjalle paistopinta alaspäin (tästä tulee kakun pinta). Kostuta pohja ja levitä päälle 2 rkl lemon curdia ja puolet valkosuklaamoussesta. Laita päälle seuraava kakkupohja, kostuta ja levitä päälle 2 rkl lemon curdia ja loput valkosulaamoussesta.  Laita päällimmäiseksi viimeisin pohja ja kostuta. Peitä talouskelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa 4-5 tuntia tai mielellään yön yli. Levitä kakun päälle tasainen kerros kuorrutetta ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle uusi kerros kuorrutusta, levitä tasaiseksi kuumaan veteen kastetulla ja kuivatulla palettiveitsellä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 20 minuutiksi. Sulata valkosuklaa vesihauteessa/mikroaaltouunissa, anna jäähtyä ja pursota kakun pintaan verkkokuvio. Laita musta leski -hämähäkki verkkonsa päälle :).

Hämyistä Halloweenia!

toivottaa
Erja

19.10.2014

New York City Bakeries - New York -leipomoita

Blogin päivittämisessä on ollut hirmu pitkä tauko - uusi työpaikka on vienyt ajatukset ja matka New Yorkiin ajan! Ihana ystäväni täytti pyöreitä, ja lähdimme porukalla Isoon Omenaan lähes kahdeksi viikoksi juhlistamaan hänen merkkipäiväänsä ja ihmettelemään suuren maailman menoa. NYC on aivan uskomaton kaupunki, jossa nähtävää ja koettavaa riittäisi paljon pidemmäksikin aikaa.

Tässä muutamia leipomoita/kakkutiskejä, joita pääsin näkemään matkan aikana. Joistakin ostin maistelevaa, mutta useimpia vain ihastelin ja kummastelin :)

Ensimmäisenä piti tietty mennä Sinkkuelämää-sarjasta tuttuun Magnolia Bakeryyn! Sieltä ostimme Devil's Food Caken palan, joka oli suklaisen kaakaoinen sisältä ja suklaisen voikreeminen päältä. 

Tämä leipomo sijaitsee Rockefeller Centerin lähellä Midtownissa.




Kirjakaupasta löytyi Magnolia Bakeryn reseptikirja, josta on ihan pian kokeiltava jotain!:


Eräänä iltana osuimme Cake Bossin kahvilaan! Olin ennen matkaa miettynyt, että siellä pitäisi käväistä, mutta tämä kohtaaminen kävi ihan sattumalta. Jonot oli pitkät sekä leivonnaistiskille että kassalle, joten tällä kertaa mukaan ei lähtenyt mitään. Kahvilan nettisivu löytyy tästä.




















Chelseasta löytyy aivan ihastuttava ostoskeskus Chelsea Market, jonka rustiikkisessa olemuksessa on jotain kerrassaan ainutlaatuista. Suosittelen tutustumaan! Sieltä löytyy Eleni's Playfully Unique Cookies -leipomo, jonka piparit ja kuppikakut hakevat vertaistaan. Mukaan lähti kuppikakkuja ja elintarvikekyniä.





















Manhattanin suurin (ja joku sanoo, että maailman paras) ruokakauppa on Whole Foods Market. Ketjun monista kaupoista kävimme Madison Squaren ja Columbus Circlen kaupoissa, joista jälkimmäinen oli ehdottomasti monipuolisempi. Sieltä ostimme Oreo-brownien ja kaurakeksin, jotka nautimme Columbus Squarella Kolumbus-päivän aattona. Eikä muuten puuttunut kummastakaan sokeria eikä voita -ilmankos maistuivat niin makoisilta :).

Tässä kuvat molempien kauppojen leivonnaistiskeiltä:

Madison Square:



Columbus Circle:











































Hope to see you again, New York :)

terveisin
Erja