Tällä hämähäkkikakulla on karmiva ulkonäkö, mutta ihanan suklaisen sitruunainen maku sekä pinnalla että pintaa syvemmällä. Hieman sovelletut ohjeet löytyivät Magnolian Bakeryn The Complete Cookbook ja Emma Iivanaisen Kakkutaidetta kotikeittiöissä -kirjoista sekä nettisivuilta. Ehkä jonakin päivänä ryhdyn itse kehittämään ohjeita, mutta leipomiseni ei todellakaan tule selkärangasta tai äidinmaidosta opittuna vaan on tukevasti kantapään kautta opittua. Ja oppiminen jatkuu.. ilolla ja nöyryydellä :)
3 munaa
1 dl sokeria
1 tl sitruunakuoriraastetta (noin yhden sitruunan kuori)
50 g voita
Kakkupohja:
115 g huoneenlämpöistä voita
2,4 dl sokeria
2 huoneenlämpöistä kananmunaa
175 g kakkujauhoja
1 tl leivinjauhetta
90 ml huoneenlämpöistä maitoa
50 ml sitruunamehua
1 tl sitruunakuoriraastetta (noin yhden sitruunan kuori)
Täyte 1 Lemon Curd - sitruunatahna:
1 1/2 dl tuorepuristettua sitruunamehua3 munaa
1 dl sokeria
1 tl sitruunakuoriraastetta (noin yhden sitruunan kuori)
50 g voita
Täyte 2, valkosuklaamousse:
(Kakkutaidetta kotikeittiöstä -kirjasta)
75 g valkosuklaata
1,5 liivatelehteä
100 g tuorejuustoa
1 tl vanljauutetta
1 rkl vettä
1,5 dl FloraVispiä
1 dl suklaahippuja (Dr. Oetker tai Pirkka)
Kuorrute:
23 g kaakaota
45 ml kiehuvaa vettä
170 g huoneenlämpöistä voita
3/4 dl tomusokeria
225 g suklaata (50 %:n kaakaopitoisuus)
Kostutus:
3/4 dl kivennäisvettä
Koristelu:
Valkosuklaapursotus
Hämähäkki sokerimassasta
Kakkupohja:
Kostutus:
3/4 dl kivennäisvettä
Koristelu:
Valkosuklaapursotus
Hämähäkki sokerimassasta
Kakkupohja:
Voitele ja jauhota 18 cm:n kakkuvuoka. Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Vatkaa voita minuutin verran keskinopeudella. Vatkaa sekaan sokeri ja vatkaa noin neljä minuuttia kunnes seos on vaalean kuohkeata. Lisää munat yksi kerrallaan vatkaten koko ajan. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Lisää vuorotellen jauhoseos (kolme lisäystä), maito, sitruunamehu ja sitruunakuoriraaste (kukin kaksi lisäystä) vatkaten joka lisäyksen jälkeen. Aloita ja lopeta jauhoseoksella. Kaada valmisteltuun kakkuvuokaan ja paista 30-35 minuuttia (minulla meni paistoon 32 minuuttia). Testaa kypsyys cocktail-tikulla. Kakku on kypsä, kun tikkuun jää vain muutama murunen. Älä ylipaista. Anna jäähtyä vuoassa 10 minuuttia ja kumoa sen jälkeen. Kääri tuorekelmuun ja anna jäähtyä.
Täyte 1, Lemon curd:
Sekoita keskenään sitruunamehu, munat ja sokeri ja vatkaa kevyesti haarukalla. Siivilöi, jotta seoksesta tulee tasainen. Lisää sen jälkeen joukkoon sitruunankuori. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Kaada joukkoon sitruunamehuseos ja käännä levy keskilämmölle. Vatkaa seosta koko ajan, kunnes koostumus on paksu. Ota pois liedeltä, anna jäähtyä. Säilytä suljettavassa astiassa jääkaapissa. Ohjeesta tulee valmista tahnaa noin 2 1/2 dl.
Täyte 2, valkosuklaamousse:
Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Sekoite kesketään tuorejuusto ja vaniljauute. Vatkaa vispikerma tukevaksi vaahdoksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liota puristetut liivatelehdet siihen ja anna jäähtyä hetki. Lisää liivateliemi ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Lisää sula valkosuklaa vatkaten koko ajan. Kääntele kermavaahto varovasti joukkoon. Lisää suklaahiput ja sekoita tasaiseksi. Hox! Seuraavalla kerralla en ehkä laittaisi sekaan suklaahippuja, vaan mieluummin pienemmäksi rouhittua suklaata.
Kuorrute:
Lisää kaakao kiehuvaan veteen ja sekoita tasaiseksi. Sulata suklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa voi ja tomusokeri vaalean kuohkeaksi keskinopeudella noin viiden minuutin ajan. Hidasta vatkaimen nopeutta ja lisää suklaasula vatkaten tasaiseksi. Lisää kaakaoseos ja vatkaa tasaiseksi. Tästä määrästä tulee kuorrutetta reilusti - riittää hyvin 24 cm:n kakun kuorruttamiseen!Kakun kokoaminen:
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Vuoraa kakkuvuoka talouskelmulla ja laita pohjalle paistopinta alaspäin (tästä tulee kakun pinta). Kostuta pohja ja levitä päälle 2 rkl lemon curdia ja puolet valkosuklaamoussesta. Laita päälle seuraava kakkupohja, kostuta ja levitä päälle 2 rkl lemon curdia ja loput valkosulaamoussesta. Laita päällimmäiseksi viimeisin pohja ja kostuta. Peitä talouskelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa 4-5 tuntia tai mielellään yön yli. Levitä kakun päälle tasainen kerros kuorrutetta ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle uusi kerros kuorrutusta, levitä tasaiseksi kuumaan veteen kastetulla ja kuivatulla palettiveitsellä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 20 minuutiksi. Sulata valkosuklaa vesihauteessa/mikroaaltouunissa, anna jäähtyä ja pursota kakun pintaan verkkokuvio. Laita musta leski -hämähäkki verkkonsa päälle :).
Hämyistä Halloweenia!
toivottaa
Erja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti