30.6.2017

Perinteiset kaneliässät

Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on puolivälissä, joten on aivan loistava aika leipoa perinteisiä suomalaisia leivonnaisia. Ensimmäisenä halusin tehdä kaneliässiä, sillä niihin liittyy kerrassaan mielenkiintoinen historia! 

Tarinan mukaan kaneliässien salatun kahvipöytäkoodin arvellaan syntyneen vuoden 1917 aikana. Kun kahvipöydässä puhuttiin isänmaan asioista, pöytään laitettiin ässiä. Ässiä tarjoiltiin vain silloin, kun paikan päällä oli henkilöitä, joiden aikana salaisista isänmaan asioista saatettiin keskustella luottamuksellisesti. Isännän merkistä emäntä toi ässiä kahvipöytään.

Perinteisin ohje lienee käsin pyöriteltävä taikina, mutta myös pursotettavia ässiä näkee paljon. Tämä ohje on Valion sivuilta, mutta ihan sama resepti löytyy monelta muultakin nettisivulta. 

Joten ei muuta kuin leipomaan Suomen itsenäisyyteen liittyviä leivonnaisia ja somettamaan niitä hashtagilla #suomi100leivonnainen :).

Taikina:
200 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
325 g (noin 5 dl) jauhoja
2 tl leivinjauhetta

Kaneli-sokerikuorrutus:
2 tl kanelia
3 rkl sokeria




Taikina:
Voi ja munat huoneenlämpöisinä. 
Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahtomaiseksi seokseksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa joka lisäyksen jälkeen seos tasaiseksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe, lisää taikinaan siivilän läpi ja sekoita tasaiseksi.
Peitä taikina ja laita jääkaappiin kovettumaan pariksi tunniksi. 

Sekoita kaneli ja sokeri pienessä kulhossa.

Lämmitä uuni 175-asteiseksi.

Leivo taikinasta noin yhden senttimetrin paksuista tankoa jauhotetulla alustalla. Tein noin 40 cm:n pituisia tankoja, jotka leikkasin noin 8 cm:n pituisiksi paloiksi. Pyörittele tangot kaneli-sokeriseoksessa ja taivula s-kirjaimen mallisiksi.

Paista uunin keskiosassa 12-14 minuuttia kunnes pikkuleivät ovat kauniin värisiä. Pikkuleivät eivät juuri kohoa uunissa, joten voit laittaa ne aika lähelle toisiaan.

Anna jäähtyä ja säilytä tiiviissä rasiassa huoneenlämmössä tai pakasta.

Aurinkoista alkavaa heinäkuuta!

toivottaa
Erja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti