25.11.2014

Piparkakkuinen täytekakku

Joulun aika alkoi ainakin Helsingin seudulla viime viikonloppuna: Stockan jouluikkuna ja Aleksin joulukatu avattiin virallisesti ja ostoskeskuksissa soivat jo joululaulut. Tasan kuukauden päästä ollaankin joulupäivän rauhallisissa tunnelmissa aattoillan ruokailu- ja joulupukkeilukiireiden jälkeen. Tämä piparkakun makuinen täytekakku sopii vaikkapa jälkiruoaksi joulupöytään.





Kakkupohja:
150 g voita (huoneenlämpöistä)
1 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
1 kananmuna (huoneenlämpöistä)
3 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
0,5 tl vaniljauutetta
1 rkl piparkakkumaustetta
3/4 dl maitoa (huoneenlämpöistä)

Puolukkacurd:
1,5 dl paseerattua puolukkaa (noin 5 dl pakastepuolukkaa)
3 kananmunan keltuaista
0,75 dl sokeria
1/2 tl vaniljasiementä
75 g kuutioitua voita


Kinuskimousse:
Kinuski:
1 dl fariinisokeria
1 dl kuohukermaa
Mousse:
50 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl FloraVispiä
1/2 tl vaniljauutetta
1,5 liivatelehteä
1 rkl vettä


Kostutus:
1 dl maitoa

Tuorejuustokuorrutus:
100 g maustamatonta tuorejuustoa (huoneenlämpöistä)
50 g voita (huoneenlämpöistä)
1 rkl kuohu- tai vispikermaa
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
1,6 dl tomusokeria

Muutama tippa valkoista elintarvikeväriä

Koristelu:
Kanelimarengit



Kakkupohja:
Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Voita ja jauhoita 18 cm:n irtopohjavuoka. Vaahdota voi ja sokerit vaalean kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos siivilän läpi vuorotellen maidon kanssa. Aloita ja lopeta jauhoseoksen lisäämisellä. Sekoita taikina tasaiseksi joka lisäyksen jälkeen. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 40 minuuttia tai kunnes cocktailtikkuun jää vain muutama murunen. Anna kakun jäähtyä 5 min ja kumoa se ritilälle. Kääri kakku tuorekelmuun ja anna jäähtyä yön yli huoneenlämmössä.




















Kinuskimousse:
Valmista kinuski edellisenä päivänä: Laita kerma ja fariinisokeri kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna poreilla muutama minuutti, kunnes seos muuttuu kullanruskeaksi. Kaada kulhoon ja laita tuorekelmu kinuskin pinnalle, niin siihen ei muodostu kuorta. Jäähdytä yön yli jääkaapissa.
Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Vatkaa FloraVispi kuohkeaksi vaahdoksi ja laita jääkaappiin odottamaan. Vatkaa kinuski kuohkeaksi vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja lisää se ja vaniljauute kinuskivaahtoon ja vatkaa tasaiseksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja anna jäähtyä hetki. Purista vesi liivatteista ja liuota liivatteet veteen. Lisää liivateneste norona kinuskivaahtoon ja vatkaa tasaiseksi.
Kääntele varovasti sekaan kermavaahto ja sekoita tasaiseksi.

Puolukkacurd:
Paseeraa sulatetut puolukat painelemalla niitä tiiviin siivilän läpi niin, että neste irtoaa ja että kuoret jäävät siivilän sisälle. Laita puolukkaseos, sokeri, keltuaiset (laita valkuaiset talteen jääkaappiin vaikkapa marenkeja varten) sekä vaniljasiemenet kattilaan, kiehauta ja anna kiehua noin 5 minuuttia tai kunnes seos paksuuntuu. Nosta seos liedeltä ja lisää joukkoon kuutioitu voi. Sekoita, kunnes voi on sulanut, ja kaada kannelliseen lasipurkkiin. Säilyy jääkaapissa viikon verran.









































Kuorrutus:
Vatkaa voi pehmeän valkoiseksi (muutama minuutti). Vatkaa sekaan kerma ja vaniljauute. Vatkaa sekaan alhaisella nopeudella tuorejuusto ruokalusikallisen kerrallaan. Älä vatkaa liikaa, jottei seos ohene. Vatkaa alhaisella nopeudella sekaan tomusokeri pari ruokalusikallista kerrallaan. Jos seos on liian paksua, lisää loraus kermaa. Jos seos on taas liian ohutta, lisää hieman tomusokeria. Sekoita mukaan halutessasi muutama tippa valkoista elintarvikeväriä.


Kakun kokoaminen:
Tasoita kakun pinta veitsellä ja leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Vuoraa kakkuvuoka tuorekelmulla ja laita alin pohja tasainen pinta alaspain pohjalle. Kostuta maidolla ja levitä pinnalle runsas ruokalusikallinen puolukkacurdia ja kinuskimousse. Levitä toisen kakkupohjan pinnalle runsas ruokalusikallinen puolukkacurdia ja laita curdipuoli kinuskimoussen päälle. Kostuta kakun pinta maidolla. Peitä tuorekelmulla ja anna hyytyä yön yli jääkaapissa. 

Levitä tuorejuustokuorrutetta tasainen ohut kerros kakun pinnalle (ns. murukerros) ja laita kylmään puoleksi tunniksi. Levitä kakun päälle runsaampi kerros kuorrutetta ja muotoile haluamasi kuvio pintaan palettiveitsellä/ lusikalla/haarukalla. Koristele marengeilla vasta juuri ennen tarjoilua, sillä marengit pehmenevät kostean kakun päällä. Laitan marenkiohjeen blogiin tuonnempana.

Kakkupohjaohje löytyi Emma Iivanaisen Kakkutaidetta kotikeittiössä -kirjasta ja tuorejuustokuorrutuksen ohje on Sweetapolitan









































Sitten vaan kynttilät palamaan ja joulunalusajasta nauttimaan!

terveisin
Erja

2 kommenttia:

  1. Vau, mikä upea kakku! Näyttää ja kuulostaa kyllä todella herkulliselta. Pitääpä laittaa mieleen, jos vaikka joulun aikana tekisi tätä. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kakku maistui mausteisen jouluisalta ja tuorejuustokuorrute pehmensi maut aivan ihanasti :)

      Poista