6.9.2015

Pienen merimiehen ristiäiskakku

Ristiäisiin toivottiin suklaakakkua vadelmatäytteellä ja pirteän väristä, meriaiheista koristelua. Ihana toive! Netistä löytyy runsain mitoin 'nautical cake' -ideoita, joista päädyin tällaiseen selkeään koristeluun. Suklaapossun mielettömän mehevän suklaakakkupohjan tein 1,5 kertaisena ja tämä ohje toimii ihan mielettömän varmasti :)


Suklaakakkupohja:
165 g voita
65 g tummaa suklaata sulatettuna
1,25 dl rypsiöljyä
2,5 dl vettä
2 dl ranskankermaa (tai piimää)
4 munaa
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
6,25 dl vehnäjauhoja
1,
25 dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1,25 tl soodaa
0,75 tl suolaa
1,5 rkl vaniljasokeria

Vadelmamousse:
6 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
2 dl ranskankermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljauutetta tai -sokeria
400 g tuoreita vadelmia soseutettuna ja paseerattuna
0,5 dl sitruunamehua

Kostutus:
0,75 dl maitoa

Voikreemi:
150 g sokeria

75 g vettä
10 g glukoosisiirappia

250 g voita (huoneenlämpöistä)
1 tl vaniljauutetta

Pinta ja koristelu:
Satin Ice -sokerimassan ja vaahtokarkin makuisen kaulintamassan sekoitus
Vauva ja kirjaimet gum paste -massaa, muut koristeet sokerimassaa


Suklaakakkupohja:
Lämmitä uuni 170-asteiseksi. Laita 24 cm:n kokoisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele pohja ja reunat. Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina valmisteltuun vuokaan ja paista 55 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Laita vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, ettei pinta pala. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin yön yli. Kylmä kakkupohja on helpompi leikata.

Vadelmamousse:
Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Soseuta vadelmat ja paseeraa sose. Vatkaa ranskankerma, tuorejuusto, sokeri, vaniljauute (tai -sokeri) ja vadelmasose tasaiseksi. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi, purista liivatteista vesi ja liota ne sitruunamehuun. Anna jäähtyä hetki ja kaada norona tuorejuustoseokseen ja vatkaa tasaiseksi. Kääntele lopuksi sekaan kermavaahto. 
Huom! Jos käytät 400 g pakastevadelmaa, niin keitä puolikohmeiset marjat hilloksi hillosokerin (1 dl) kanssa ja paseeraa keitetetty hillo. Voit vähentää liivatelehtien määrän viiteen ja lisätä mousseen 0,5 dl sokeria.  


Voikreemi:
Kiehauta sokeri, vesi ja glukoosi niin, että sokeri sulaa. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi. Vatkaa huoneenlämpöistä voita minuutin verran, lisää sokeriliuos ja vatkaa kuohkean vaaleaksi. Sokerisiirappi säilyy tarvittaessa huoneenlämmössä hyvin seuraavaan päivään. Tämä ohje on Monalisa's Cakes -blogista ja alkuperäinen Kakkutaikurilta.

Kakun kokoaminen:
Vuoraa 24 cm:n kokoinen kakkuvuoka tuorekelmulla ja jätä kelmua roikkumaan reunan yli. Tasoita kakkupohjan pinta ja leikkaa pohja kolmeen osaan.  Laita kakkupohjan tasaisin pinta pohjalle, kostuta ja levitä päälle puolet moussesta. Nosta päälle toinen kakkupohja, kostuta ja levitä päälle loput moussesta. Nosta kolmas pohja päälle ja kostuta. Peitä kakku tuorekelmulla ja laita kylmään hyytymään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli.








































Kuorruttaminen:
Levitä kakun päälle tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle uusi tasainen kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 20 minuutiksi. Kaulitse kuorrutemassa ja nosta kakun päälle kaulimen avulla. Koristele.

Onnea ja iloa pikku-Nuutille ja koko perheelle!

Mukavaa uutta syyskesän viikkoa :)
toivottaa
Erja

5 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Vitsi tämä kakku on todella ihana! Upeaa käden työtä taas. Kaikki on just eikä melkein. Niin nättiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaunis :) Sokerimassakoristeiden näprääminen ja -kakkujen teko on vaan jotenkin niin kiehtovaa! Kun vaan olisi enemmän aikaa, mutta tuppaa tuo arkityö rajoittamaan tätä harrastustoimintaa :)

      Poista
  3. Oi nyt vasta löysin tieni tänne! Jään seuraamaan.

    Kakku oli ihana ja vauvakoriste jäi muistoksi säilöön :) lopputulos oli upeampi kuin osasin edes odottaa!

    Kiitos ja nyt varmaan jo mukavaa joulun odotusta!
    T. Nuutti jo 4 kk vanha ja vanhemmat!

    Ps ihania kakkuja ja ohjeita koko blogillinen, jes!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai miten mukava kuulla, että kakku oli mieleinen :) Olin itsekin aivan innoissani tästä kakusta. Mukavaa joulunaikaa teille vanhemmille ja pikku-Nuutti-pojalle!

      Poista