12.9.2015

Juustokakkukakku koululaiselle

Alkuperäinen toive tälle ekaluokkalaisen syntymäpäiväkakulle oli valkosuklaa-limejuustokakku liitutaulupinnalla. Ihan sellaisenaan toivetta ei voinut toteuttaa, koska juustokakku sulattaa sokerimassan ihan hetkessä. Toteutustapaa piti miettiä ja kysellä neuvoja kokeneemmilta leipojilta. Päädyin lopulta tekemään kakun siten, että vuorasin kelmutetun kakkuvuoan pohjan ja reunan kakkupohjalla, täytin vuoan juustokakkutäytteellä ja laitoin päälle kakkupohjan kanneksi. Näin tehtynä sokerimassakuorrutteen käyttäminen onnistui normaaliin tapaan. Tällaisia kakkuja teen varmasti jatkossakin!



Vaniljainen kakkupohja:
100 g voita
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1,5 dl piimää
2 munaa
3 dl sokeria
5,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0,5 tl suolaa
1 rkl vaniljauutetta tai -sokeria

Valkosuklaa-limejuustokakkutäyte:
1 limen kuoriraaste
1/2 dl limemehua
5 liivatelehteä
200 g valkosuklaata
2 munaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
1,5 dl tomusokeria
2 dl kuohukermaa

Voikreemi:
75 g sokeria

35 g vettä
5 g glukoosisiirappia

125 g voita (huoneenlämpöistä)
1 tl vaniljauutetta

Pinta ja koristelu:
Mustan Satin Ice -sokerimassan ja valkoisen vaahtokarkin makuisen kaulintamassan sekoitus (450 g Satin Icea, 150 g kaulintamassaa)
Koristeet sokerimassaa


Kakkupohja:
Lämmitä uuni 170-asteiseksi. Sulata voi mikrossa. Lisää öljy ja vesi ja sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon piimä, munat yksitellen hyvin sekoitellen sekä sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinan joukkoon nopeasti sekoittaen. Kaada taikina n. 30 x 35 cm syvälle, leivinpaperoidulle ja rypsiöljyllä/vuokaspraylla voidellulle uunipellille. Paista 170 asteessa n. 15-17 minuuttia, kunnes pinta tuntuu sormella kevyesti koitettuna pehmeältä eikä kokeilutikkuun jää kuin muutama murunen. Anna pohjan jäähtyä.



Juustokakkutäyte:
Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai varovaisesti mikroaaltouunissa ja jätä jäähtymään. Pese lime huolellisesti, raasta kuori ja purista mehu.
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-7 minuuttia. 
Erota valkuaiset ja keltuaiset. Sekoita keltuaiset, tuorejuusto, sokeri, limeraaste, vaniljauute tai -sokeri ja suklaasula tasaiseksi seokseksi.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kiehauta limemehu. Purista liivatteista vesi ja liuota kuumaan mehuun. Anna seoksen jäähtyä hetki ja kaada norona tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Lisää tuorejuustoseokseen ensin kermavaahto, sitten valkuaisvaahto ja sekoita varovaisesti tasaiseksi.



Kakun kokoaminen:
Leikkaa jäähtyneestä pohjasta 20-22 cm:n kokoisen kakkuvuoan kokoinen ympyrä ja halkaise se kahtia. Leikkaa lisäksi noin 6 cm:n levyinen pitkä suorakaiteen muotoinen pala ja halkaise sekin kahtia. Suorakaiteen muotoinen pala tulee kakun reunoille. Lopun kakkupohjan voit pakastaa vaikkapa kakkutikkareita varten.

Vuoraa kakkuvuoka tuorekelmulla jättäen reunat reippaasti roikkumaan vuoan yli. Laita toinen pyöreistä kakkupohjista vuoan pohjalle tasainen pinta alaspäin (tästä tulee kakun pinta) ja vuoraa reunat tasaisesti suorakaiteen muotoisella kakkupohjalla. Kumoa juustokakkutäyte vuokaan ja tasoita pinta. Tasoita tarvittaessa reunaa kiertävä kakkupohja saman korkuiseksi kuin juustokakkutäyte. Laita päälle toinen pyöreä kakkupohja. Peitä tuorekelmulla ja anna hyytyä kylmässä yön yli.



Voikreemi:
Kiehauta sokeri, vesi ja glukoosi niin, että sokeri sulaa. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi. Vatkaa huoneenlämpöistä voita minuutin verran, lisää sokeriliuos ja vatkaa kuohkean vaaleaksi. Sokerisiirappi säilyy tarvittaessa huoneenlämmössä hyvin seuraavaan päivään. Tämä ohje on Monalisa's Cakes -blogista ja alkuperäinen Kakkutaikurilta.

Kuorruttaminen:
Levitä kakun päälle tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle uusi tasainen kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 20 minuutiksi. Kaulitse kuorrutemassa ja nosta kakun päälle kaulimen avulla. Tasoita pinta ja leikkaa ylimäärinen sokerimassa kakun ympäriltä esim. pizzaleikkurilla. Levitä pullasudilla maissijauhoa/tomusokeria kakun pintaan liitutauluefektia korostamaan. Koristele.



Suklaapossulle kiitos kakkupohjaohjeesta ja Vuokko Väyryselle kiitos valkosuklaakakkuohjeen inspiraatiosta.

Lämmintä syysviikonloppua!

toivottaa
Erja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti