12.7.2015

Mustaherukkainen ja mustikkainen kinuskikakku

Tämän kakun ideana oli agar-agar-jauheen käyttämisen ja kermapursottamisen kokeilu tulevia kakkutilauksia varten. Agar-agar osoittautuikin vallan toimivaksi täytteen hyydyttäjäksi liivatteen asemesta! Internetistä löytyy melkoinen määrä erilaisia vinkkejä ja ohjeita sekä jauheen että hiutaleiden käyttöön. Ihan yksiselitteistä ohjetta en löytänyt, joten päädyin kokeilemaan tässä kerrottua tapaa - joka onnistui niin hyvin, että varmasti teen näin jatkossakin. Pursottaminen vaatii vielä kyllä lisäharjoitusta :)



Sokerikakkupohja:
3 munaa (huoneenlämpöistä)
1 dl Siro-sokeria
1 dl jauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Mustaherukka-mustikkamousse:
150 g pakastemustaherukoita
150 g pakastemustikoita
1 rkl vettä
2 dl vispikermaa
2 dl vaniljajugurttia
200 g tuorejuustoa
1,5 dl tomusokeria
1 dl mustaherukka-mustikkasosetta
1,5 tl agar agar -jauhetta

Kostutus:
1 dl maitoa
0,5 tl vaniljauutetta tai -sokeria

Kinuski:
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
0,5 tl voita

Pursotukset:
2,5 dl FloraVispiä
2 rkl tomusokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta

Koristeet:
Sokerimassaa









































Sokerikakkupohja:
Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Leikkaa leivinpaperista 18 cm:n kakkuvuoan pohjalle pala ja voitele vuoan reunat ja pohja.
Lämmitä sokeri ja munat lämminvesihauteessa reippaasti huonelämpöä lämpimämmiksi. Vaahdota sokeri ja munat kuohkean vaaleaksi vaahdoksi. Vaahto on valmis, kun siihen piirretty kuvio pysyy vaahdon pinnalla hetken. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja siivilöi kahdessa erässä munavaahtoon varovaisesti taikinanuolijalla sekoittaen. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunissa keskitasolla 25-30 minuuttia. Kokeile kypsyys puutikulla - pohja on kypsä, kun tikkuun jää vain muutama murunen. Anna jäähtyä vuoassa hetki ja kumoa jäähtymään. Kääri kakkupohja tuorekelmuun ja säilytä huoneenlämmössä yön yli.


Mustaherukka-mustikkamousse:
Kiehauta pakastemustaherukat ja -mustikat ja vesi kattilassa, anna kiehua hetki, paseeraa siivilän läpi ja anna jäähtyä. Täytteeseen tarvitset marjasosetta 1 dl:n verran. Vaahdota kerma ja laita kylmään odottamaan. Notkista tuorejuusto ja vatkaa sekaan jugurtti ja tomusokeri. Sekoita agar-agar-jauhe paseerattuun marjasoseeseen ja lämmitä kattilassa hiljalleen kiehuvaksi sekoittaen koko ajan. Anna kiehua noin 5 minuuttia, kunnes agar-agar-jauhe sulaa täysin. Seos tuoksuu ja maistuukin kummalliselta, mutta älä anna sen hämätä - valmiissa täytteessä ei ollut minkäänlaista outoa makua! Anna jäähtyä pieni hetki (seos jähmettyy nopeasti!), lisää tuorejuustoseokseen ja vatkaa nopeasti tasaiseksi. Kääntele varovaisesti sekaan kermavaahto ja sekoita tasaiseksi.



Kakun kokoaminen:
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Vuoraa 18 cm:n kokoinen kakkuvuoka tuorekelmulla. Laita pohjalle yksi kakkupohja tasainen paistopinta alaspäin (tästä tulee kakun pinta). Kostuta ja levitä päälle puolet täytteestä. Tee sama toisen kakkupohjan kanssa. Laita päällimmäiseksi viimeinen kakkupohja ja kostuta sekin. Peitä kakku tuorekelmulla ja laita kakku kylmään hyytymään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli.

Kinuski:
Kinuskin tekoon löytyy loistava ohje maku.fi:stä!
Sekoita kerma ja fariinisokeria kattilassa ja anna kiehua hiljalleen, välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Kun kinuski alkaa saostua, tarkkaile sen rakennetta: keittoaika vaihtelee riippuen kerman ja sokerin määrästä ja suhteesta, kattilan laakeudesta ja kiehumisen voimakkuudesta. Kinuskin pitää kiehua koko ajan. Huomaa, että liian kauan tai kovalla lämmöllä keitetystä kinuskista tulee helposti sitkeää. Kun kinuski alkaa sakeutua, pudota pieni tippa kinuskia kakun päälle. Kun pisara jää kuperaksi, kinuski on valmista. Tai pudota tippa kinuskia lasilliseen kylmää vettä. Valmis kinuski ei liukene veteen. Älä keitä enää. Saat kuorrutuksen kiiltämään lisäämällä siihen nokareen voita. Kaada kinuski heti ohuena nauhana keskelle kakkua. Kuorrutus levittyy itsestään, mutta voit auttaa tarvittaessa veitsellä. 


Kakun koristelu:
Kaada kinuski kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi ja anna jähmettyä. 
Vatkaa FloraVispi pehmeäksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja vaniljakreemijauhe ja vatkaa napakaksi vaahdoksi. Pursota haluamallasi tavalla kakun reunoille. Koristele sokerimassaruusulla ja -lehdillä.

Liivatteettomasta ruoanlaitosta löytyy lisää tietoa Kamomillan keittiön blogista.

Kesäisempiä kelejä odotetellessa mukavaa sunnuntai-iltaa ja uutta viikkoa :)

toivottaa
Erja



2 kommenttia:

  1. Wau mikä kakku! Mielenkiintoinen kokeilu tuo agar agar jauhe täytteeseen. Olen käyttänyt sitä itse vain hyytelökakuissa. Pitää kokeilla. Niin ja nuo pursotukset ovat oikein kauniit. Täydellinen kermavaahto :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anni :) Joissain netin keskusteluissa sanottiin, ettei agar-agar toimisi maitopohjaisten tuotteiden kanssa, mutta kyllä se oikein hyvin hyydytti tämän moussen.

      Poista