27.6.2015

Vadelma-sitruunakakku

Kesäloman alkajaisiksi halusin tehdä ihan omien lempparimakujen kakun: vadelmaisen, sitruunaisen ja vaniljaisen suklaakuorrutetun herkun! Vaalea kakkupohja kätkee sisäänsä sitruunamoussea ja vadelmamarmeladia ja mehevän kakun kuorruttaa vadelmainen kreemi ja tummasuklaaganache. Minun mielestäni kakku ei tästä parane :)



Kaikki ainekset huoneenlämpöisinä

Kakkupohja:
125 g voita
2,5 dl Siro-sokeria
2 munaa
3,75 dl kakkujauhoja

1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
1,25 dl piimää
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria


Kakunkostutussiirappi:
0,5 dl vettä
0,25 dl sitruunamehua (noin puolikkaan sitruunan mehu)
0,75 dl sokeria

Kostutus:
0,75 dl maitoa
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria

Sitruunamousse:
100 g sitruunasuklaata (Fazerin leivontasuklaa)
2 dl vispikermaa
100 g vaniljatuorejuustoa
1 tl raastettua sitruunankuorta

Täytteeksi:
100 g vadelmamarmeladia

Vadelmakuorrute:
200 g voita
2,5 dl tomusokeria
2 rkl vispikermaa
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
50 g tuorejuustoa
2 rkl vadelmasosetta / paseerattua vadelmaa (muista kiehauttaa ulkomaiset vadelmat)

Suklaaganache:
0,75 dl kermaa
75 g tummaa suklaata (74 % kaakaopitoisuus)
1 rkl glukoosisiirappia
nokare voita




Kakkupohja:
Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Voitele ja jauhota kahden 18 cm:n irtopohjavuoan reunat ja pohjat. Vaahdota voi ja sokeri vaalean kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää vaniljauute. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos siivilän läpi kolmessa osassa vuorotellen piimän kanssa. Aloita ja lopeta jauhoseoksen lisäämisellä. Sekoita taikina tasaiseksi joka lisäyksen jälkeen. Kaada taikina tasaisesti vuokiin ja paista noin 25-30 minuuttia tai kunnes cocktailtikkuun jää vain muutama murunen. Pistele kypsiin, kuumiin kakkupohjiin reikiä esim. grillitikulla ja kostuta pohjat siirapilla pullasutia käyttäen.

Kakunkostutussiirappi:
Laita nesteet ja sokeri kattilaan ja keitä alhaisella lämmöllä, kunnes sokeri on täysin sulanut. 

Sitruunamousse:
Vaahdota kerma ja laita kylmään odottamaan. Sulata suklaa mikroaaltouunissa varovaisesti ja anna jäähtyä. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta sitruunankuorta teelusikallisen verran. Notkista tuorejuusto, lisää suklaasula ja sitruunaraaste ja vatkaa tasaiseksi. Kääntele varovaisesti sekaan kermavaahto.








































Kakun kokoaminen:
Tasoita kakkupohjien pinta ja leikkaa molemmat kahteen osaan. Vuoraa 18 cm:n kokoinen kakkuvuoka tuorekelmulla. Laita pohjalle yksi kakkupohja tasainen paistopinta alaspäin (tästä tulee kakun pinta). Kostuta ja levitä päälle 1/3 vadelmamarmeladista ja 1/3 sitruunamoussesta. Toista sama loppujen kakkupohjien kanssa ja kostuta päällimmäinenkin pinta. Peitä kakku tuorekelmulla ja laita kakku kylmään hyytymään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli.

Vadelmakreemi:
Vatkaa voita parin minuutin ajan, kunnes se on kuohkean vaaleaa. Lisää tomusokeri vähän kerrallaan (jätä pari ruokalusikallista lisättäväksi myöhemmin) ja vatkaa tasaiseksi. Lisää vaniljauute ja kerma ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää vuorotellen ruokalusikkallinen kerrallaan tuorejuusto ja vadelmasose ja vatkaa alhaisella teholla tasaiseksi jokaisen lisäyksen jälkeen. Lisää loppu tomusokeri ja vatkaa alhaisella teholla tasaiseksi.








































Suklaaganache:
Pilko suklaa lämmönkestävään astiaan. Lämmitä kerma ja glukoosi kiehuvan kuumaksi, mutta älä anna kiehua. Kaada kuumennettu kermaglukoosiseos suklaapalojen päälle. Anna seistä minuutin verran ja kääntele hellästi sekaisin. Älä vatkaa. Lisää joukkoon voi antamaan kiiltoa. Kun voi on sulanut, seos on valmista käytettäväksi.

Kuorruttaminen:
Kumoa kakku kakkupahvin päälle. Levitä kakun päälle tasainen kerros vadelmakreemiä ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle uusi tasainen kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 20 minuutiksi. Kaada kakun päälle suklaaganachea, auta palettiveitsellä ganachea valumaan pieninä puroina reunan yli ja tasoita kakun pinta tasaiseksi.



Ihanaa kesäviikonloppua :)

toivottaa 
Erja

4 kommenttia:

  1. No onpas kyllä mahdottoman upea kakku, kaunis kuin mikä! :D Hyvää kesälomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti ja mukavaa kesää ja lomaa sinulle myös :)

      Poista
  2. Todella (!!) herkullisen näköinen :) pitänee joskus kokeilla..

    VastaaPoista