3.5.2015

Sitruuna-mustaherukkakakku

Tällä kertaa pääsin leipomaan lähisuvun kahvikemuille. Tämä sitruunainen ja mustaherukkainen kakku sopikin keväisen aurinkoiseen iltapäivään aivan loistavasti! Kakussa on sitruunaa pohjassa, täytteessä ja hieman myös tuorejuusto- kuorrutteessa - mutta ei kuitenkaan liikaa, sillä mustaherukkahyytelö tuo kivan säväyksen kokonaisuuteen. Kakkupohja Eva Palun Kakut ja tortut kuin Tallinnan parhaassa paakaripuodissa -kirjan ohjeen mukaan.



























Kaikki ainekset huoneenlämpöisenä

Kakkupohja:
150 g voita 
1,25 dl sokeria
3 munaa 
60 g hapankermaa (Creme Fraiche)
1 tl vaniljauutetta
1 tl raastettua sitruunankuorta
200 g jauhoja
1,25 tl leivinjauhetta
2 rkl maitoa
Sokeriliemi kostuttamiseen:
0,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
2 rkl sitruunamehua

Mustaherukkahyytelö:
1 dl paseerattua mustaherukkasosetta (200 g pakastemustaherukoita)
1/2 dl hyytelösokeria

Sitruunamousse:
1,5 dl vispikermaa
3 liivatelehteä
200 g vaniljatuorejuustoa 
100 g rahkaa 
1/2 dl sitruunamehua
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 tl vaniljauutetta
1 dl tomusokeria

Kostutus
0,75 dl maitoa

Tuorejuustokuorrute:
150 g voita
100 g tuorejuustoa
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta
2 rkl sitruunamehua
0,25 dl vispikermaa

Koristeet sokerimassaa







































Kakkupohja:
Lämmitä uuni 160-asteiseksi. Voitele 18 cm:n irtopohjavuoan reunat ja pohja. Vaahdota voi ja sokeri vaalean kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää hapankerma ja vaniljauute ja sekoita. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos siivilän läpi kahdessa osassa vuorotellen maidon kanssa. Aloita ja lopeta jauhoseoksen lisäämisellä. Sekoita taikina tasaiseksi joka lisäyksen jälkeen. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 45 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun jää vain muutama murunen.

Valmista kakun paistuessa sokeriliemi: 
Kuumenna sokeri-sitruunamehuseos miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä.

Anna kypsän kakun jäähtyä vuoassaan 10 min. Pistele pohjaan reikiä esim. grillitikulla ja kostuta pohja sokeriliemellä käyttäen pullasutia apuna. Anna pohjan jäähtyä kokonaan vuoassa ja kumoa se. Kääri kakku tuorekelmuun ja laita kylmään muutamaksi tunniksi. Pohja on helpompi leikata kylmänä.

Mustaherukkahyytelö:
Kuumenna jäisiä mustaherukoita kattilassa, kunnes ne sulavat. Anna kiehua alhaisella lämmöllä muutama minuutti. Paseeraa siivilän läpi. Laita paseerattu sose takaisin kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen. Lisää hyytelösokeri ja kiehauta uudelleen. Anna jäähtyä kattilassa ja sekoita välillä hyytelö tasaiseksi.







































Sitruunamousse:
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-7 minuuttia. Vaahdota kerma ja laita kylmään odottamaan. Vatkaa rahka, tuorejuusto, vaniljauute, sitruunaraaste ja 3,5 rkl sitruunamehua ja sokeri sekaisin. Kiehauta loput (noin 1,5 rkl) sitruunamehusta, purista vesi liivatelehdistä ja liota ne mehuun. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena nauhana seokseen koko ajan vatkaten. Kääntele varovasti sekaan kermavaahto. 

Tuorejuustokuorrute:
Vatkaa voi pehmeän vaaleaksi (muutama minuutti). Vatkaa sekaan kerma, vaniljauute ja sitruunamehu. 
Vatkaa sekaan tomusokeri pari ruokalusikallista kerrallaan. Vatkaa sekaan alhaisella nopeudella tuorejuusto ruokalusikallinen kerrallaan. Älä vatkaa liikaa, jottei seos ohene.  Jos seos on liian paksua, lisää loraus kermaa. Jos seos on taas liian ohutta, lisää hieman tomusokeria. 

Kakun kokoaminen:
Tasoita kakun pinta veitsellä ja leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Vuoraa kakkuvuoka tuorekelmulla ja laita alin pohja tasainen pinta alaspain pohjalle. Kostuta maidolla ja levitä pinnalle puolet mustaherukkahyytelöstä ja sen päälle puolet sitruunamoussesta. Tee samoin toisen kakkupohjan kanssa. Laita päällimmäiseksi kolmas kakkupohja ja kostuta. Peitä tuorekelmulla ja anna hyytyä yön yli jääkaapissa. 























Kuorruttaminen:
Levitä tasainen ohut kerros tuorejuustokuorrutetta kakun pinnalle (ns. murukerros) ja laita kylmään puoleksi tunniksi. Levitä kakun päälle runsaampi kerros kuorrutetta ja tasoita palettiveitsellä/veitsellä. Koristele.

Aurinkoista sunnuntaita :)

toivottaa
Erja

5 kommenttia:

  1. Voi kuinka kauniin tasaisen pinnan olet kakkuun saanut ja myös sisäkerrokset näyttävät ihanilta! Uskon kyllä, että kakku on ollut herkullinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Tulikuuma, kuivattu veitsi on kova sana, kun kreemipintaa tasoittelee..

      Poista
  2. Oi, miten yksinkertaisen kaunis kakku! :) Ja ihanan keväiset värit...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :) Yritän useimmiten pitää mielessä sanonnan "less is more".

      Poista
  3. Tosi hieno kakku ja tuo palakuva on aivan upea! Mielellään maistaisi tuollaista kakkua ;)

    VastaaPoista