10.5.2015

Puolukkainen raakakakku

Äitini on varmaan viime kuukausien aikana kyllästetty täytekakuillani, sillä hän toivoi äitienpäiväkakuksi raakakakkua! Mikäpäs siinä - mukava erilainen toive. Aikaisemmin en ollut kuin lukenut raakakakkujen mitä ihmeellisimmistä raaka-aineista, joita pitää hankkia erikoiskaupoista tai netin kautta. Hesarin Kiusauksessa-blogista löytyi kuitenkin ilokseni suhteellisen yksinkertainen, lähes perustarvikkeilla tehtävä puolukkainen raakakakku.

Ohjetta muokkasin pohjan osalta jonkin verran, sillä halusin korvata osan rusinoista aprikoosilla ja manteleista cashew-pähkinöillä. Makean perään olevana kaipasin täytteeseen hieman lisää makeutta, joten lorotin valmiin kakun päälle vaahterasiirappiraitoja, jotka imeytyivät kakkuun ja toivat kaivatun lisämakeuden. 

Oikein miellyttävä tuttavuus oli tämä raakakakku kaiken kaikkiaan. Seuraavaksi voisi jossain vaiheessa kokeilla suklaista versiota.



Pohja:
2 dl kuorellisia manteleita
1 dl cashew-pähkinöitä
3 dl rusinoita
1 dl kuivattuja aprikooseja
1 tl kanelia
½ tl suolaa

Täyte:
2 ½ dl neitsytkookosöljyä
6 dl sulatettuja kotimaisia puolukoita
3 kypsää banaania
2 dl cashew-pähkinöitä
(1–2 rkl hunajaa)

Koristelu:
puolukoita

vaahterasiirappia
puolukanvarpuja






Raakakakku:

Laita mantelit, cashew-pähkinät ja aprikoosit erikseen likoamaan kylmään, väljään veteen jääkaappiin vähintään 8 tunniksi.

Valmista ensin pohja. Kaada manteleiden ja cashew-pähkinöiden liotusvesi pois. Laita mantelit, 1 dl cashew-pähkinöitä, rusinat, aprikoosit, kaneli ja suola monitoimikoneen kulhoon ja aja mahdollisimman tasaiseksi massaksi. (Jos sinulla ei ole monitoimikonetta, käytä sauvasekoitinta.)

Pingota leivinpaperi halkaisijaltaan 20-senttisen irtopohjavuoan pohjalle. Voitele reunat rypsiöljyllä/sulalla kookosöljyllä. Painele massa vuokaan.

Valmista täyte. Laita neitsytkookosöljypurkki hetkeksi vesihauteeseen eli astiaan, jossa on kuumaa vettä (hanasta tuleva kuumuus riittää), jotta öljy muuttuu nestemäiseksi.

Laita banaanit ja puolukat monitoimikoneen kulhoon ja aja tasaiseksi. Lisää cashew-pähkinät ja neitsytkookosöljy. Jatka sekoittamista, kunnes massa on tasaista. (Tämänkin voi tehdä sauvasekoittimella.)

Maista täytettä: jos kaipaat makeampaa makua, sekoita joukkoon hunajaa maun mukaan.




Kaada täyte kakkupohjan päälle. Hyydytä kakkua jääkaapissa vähintään neljä tuntia. Voit nopeuttaa hyytymistä laittamalla kakun hetkeksi pakastimeen.

Irrota vuoan rengas (voit käyttää veistä apuna kakun reunojen irrottamisessa). Siirrä kakku leivinpaperin päältä tarjoiluvadille. Ripottele kakun päälle koristeeksi puolukoita ja puolukanvarpuja - poista varvut ennen syömistä :).


Suolaiseksi tarjottavaksi vein äidille herkullisen Pullahiiren hyydytetyn kinkkuvoileipäkakun.



Ihanaa äitienpäiväiltaa :)

toivottaa
Erja




2 kommenttia: