27.6.2014

Ruusukakku

Kesäloman ensimmäinen päivä - ei voisi olla parempaa päivää! Mieleni on tehnyt jo pitkään kokeilla ruusuvettä leivonnassa. Ruusuvettä käytetään leivonnassa erityisesti Lähi-Idässä ja Turkish Delight -herkuissa Turkissa. Kakun koristelua ei tällä kertaa tarvinnut juurikaan miettiä :)






































Pohja:
175 g voita (huoneenlämpöisenä)
250 g fariinisokeria
3 munaa (huoneenlämpöistä)
100 g luonnonjogurttia (huoneenlämpöistä)
250 g jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljauutetta tai -sokeria
1/2 tl ruusuvettä


Kostutussiirappi:
1/2 dl vettä
20 g fariinisokeria
50 g sokeria
1 tl ruusuvettä

Täyte:
1,5 liivatetta
1 rkl vettä
100 g tuorejuustoa
2 rkl sokeria
1 dl vispikermaa
1/2 tl vaniljauutetta tai -sokeria
1/2 tl ruusuvettä
50 g vadelmia
1 rkl kostutussiirappia
muutama vadelma pilkottuna

Sokerikreemi:
75 g voita (huoneenlämpöistä)
1,5 dl tomusokeria
1/2 tl vaniljauutetta tai -sokeria
1 tl ruusuvettä

Pinta ja koristeet:
Satin Ice -sokerimassaa
ruusunlehdet sokerimassaa

























Pohja:
Voitele ja jauhota kolme 12 cm:n kakkuvuokaa. Lämmitä uuni 160-asteiseksi. Laita kaikki aineet yhteen kulhoon ja sekoita vatkaimella tasaiseksi. Tämän helpompaa ei voi kakkupohjan tekeminen olla! Jaa taikina tasaisesti kolmeen vuokaan ja tasoita pinnat. Paista noin 35 minuuttia, kääntäen vuokia 20 minuutin jälkeen. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla.Kakku on kypsä, kun tikkuun ei jää murusia tai jää vain pari murusta.  Ota kakut uunista ja anna levätä hetki vuoissa ennen kumoamista. Jäähdytä. 

Kostutussiirappi:
Laita vesi ja sokerit kattilaan ja kuumenna, kunnes sokeri on sulanut. Nosta lämpöä ja anna seoksen kuplia 1-2 minuuttia, kunnes se hieman sakenee. Sekoita joukkoon ruusuvesi ja anna jäähtyä huoneenlämmössä.

Pohjan ohje Good Food -sivustosta.


























Täyte:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita 1 rkl kostutussiirappia vadelmiin ja paseeraa siivilän läpi. Pehmitä tuorejuusto ja sekoita siihen sokerit, vaniljauute, ruusuvesi ja vadelmasose. Kuumenna vesi kiehuvaksi, liuota siihen puristetut pehmeät liivatelehdet ja anna seoksen jäähtyä hieman. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt liivateliemi tuorejuustoseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kääntele varovasti joukkoon kermavaahto ja pilkotut vadelmat.
























Kokoaminen:
Kostuta kakkupohjat lopulla siirapilla. Vuoraa kakkuvuoka talouskelmulla ja laita pohjalle kakkupohja paistopinta alaspäin (tästä tulee kakun pinta). Levitä päälle puolet täytteestä. Laita päälle toinen kakkupohja ja sen päälle loppu täyte. Laita päälle kolmas kakkupohja. Peitä talouskelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai mielellään yön yli.

























Kakun koristelu:
Sokerikreemi: Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkean vaaleaksi. Vatkaa sekaan tomusokeri vähän kerrallaan. Lisää vaniljauute, ruusuvesi ja maito ja vatkaa tasaiseksi. Levitä kakun päälle tasainen kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle uusi tasainen kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin sokerimassan kaulitsemisen ajaksi. Kaulitse Satin Ice ja levitä pinnalle. Koristele sokerimassasta tehdyillä ruusunlehdillä (tai kandeeratuilla oikeilla ruusunlehdillä, jos saat jostain myrkyttömiä ruusuja).

Säilytä jääkaapissa ilman kantta.




















Kesäterveisin
Erja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti