3.6.2014

Kukkiva suklaakakku

60-vuotissyntymäpäiviä juhlittiin viime viikonloppuna, ja toiveena oli kakku, jonka päällä on 60 kukkaa. Sokerimassakukat ovat yksi lempi-kakkukoristeistani, joten toive oli ihana! Kukat koristavat vadelmamoussella täytettyä mehevää suklaakakkua. Kakkupohja on jo aiemminkin erinomaiseksi todetusta Suklaapossun ohjeesta hieman tuunattu versio ja vadelmatäyte Emma Iivanaisen Kakkutaidetta kotikeittiöstä -kirjasta.








































Pohja:
85 g voita
35 g tummaa suklaata sulatettuna
0,7 dl rypsiöljyä
1,3 dl vahvaa kahvia

1 dl ranskankermaa (huoneenlämpöistä)
2 munaa (huoneenlämpöistä)
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3,2 dl jauhoja
0,7 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
0,7 tl soodaa
ripaus suolaa
1 tl vaniljauutetta


Vadelmamousse
4 liivatelehteä
1,5 rkl sitruunamehua
300 g vadelmia
200 g tuorejuustoa
1 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta
3 dl vispikermaa

Kostutus:
3/4 dl vadelmamehua

Suklaakreemi:

130 g suklaata 
200 g voita (huoneenlämpöistä)
4 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
(1,5 rkl maitoa)

Koristelu:
Sokerimassakukkia





Pohja:
Voitele ja jauhota 18 cm:n irtopohjavuoka. Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, kahvi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina vuokaan ja paista 170 °C noin 55 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Laita vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, ettei pinta pala. Anna jäähtyä, kiedo tuorekelmuun ja laita kylmään tekeytymään seuraavaan päivään.

Vadelmamousse:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Keitä vadelmia muutama minuutti ja paseeraa vadelmasoseeksi siivilän läpi. Vatkaa pehmitettyä tuorejuustoa ja sokeria muutama minuutti ja sekoita seokseen vaniljauute. Kuumenna sitruunamehu
, puristele liivatteet ja liuota ne mehuun ja anna jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vadelmasose tuorejuusto-seokseen. Sekoita liivate nauhana tuorejuustoseokseen sekoittaen koko ajan. Kääntele varovasti kermavaahto seokseen.

Kakun kokoaminen:
Leikkaa kakku neljään kerrokseen. Älä tasoita pintaa, sillä sen on hyvä olla koholla kukkia varten. Laita pintakerros tuorekelmulla vuorattuun pohjastaan pyöreään vuokaan ja kostuta (tarvittaessa). Levitä vadelmamousse pohjan päälle. Toista sama kaikkien kerrosten kanssa. Anna kakun hyytyä kylmässä vähintään 6 tuntia tai yön yli.

Suklaakreemi:
Sulata suklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä. Vatkaa voi kuohkean vaaleaksi (noin 5 min) ja lisää tomusokeri pari ruokalusikallista kerrallaan vatkaten joka lisäyksen jälkeen seos tasaiseksi. Lisää vaniljauute ja sula suklaa ja vatkaa vielä pari minuuttia. Jos kreemi on kovin jäykkää, voit notkistaa sitä vatkaamalla sekaan maitoa.



















Päällystäminen:
Ota syrjään osa suklaakreemistä pursotuksia varten. Levitä kakun päälle tasainen kerros kreemiä ns. murukerrokseksi ja laita kylmään 20 minuutiksi. Levitä päälle toinen kerros kreemiä ja tasoita sileäksi kuumaan veteen kastetulla, kuivatulla palettiveitsellä. Pursota koristelu kakun ylä- ja alareunaan. Laita kylmään 20 minuutiksi. Koristele aiemmin tehdyillä sokerimassakukilla.

Timolle lämpimät onnittelut vielä näin virtuaalisesti ja Riitalle kiitos juhlapöytäkuvasta :)

terveisin
Erja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti