7.2.2014

Suklaa-vadelmakakku



Devil's food cake (paholaisen kakku) on yleensä kosteampi ja ilmavampi kuin perinteinen suklaakakku, ja suklaan asemesta kakussa käytetään usein kaakaota. Maidon sijasta nesteenä käytetään kuumaa tai kiehuvaa vettä tai kahvia. Kakkuun laitetaan joissain resepteissä ruokasoodaa, joka nostaa kakun pH-tasoa ja tekee kakkuun syvemmän ja tummemman mahongin värin. 

Paholaisen kakku keksittiin Yhdysvalloissa, ja ensimmäinen resepti on tiettävästi vuodelta 1905.




















Pohja:
(Nigella's Devil's food cake)
50 gr kaakaojauhetta
100 gr muscovadosokeria
2 ½ dl vettä
125 gr pehmeää voita
150 gr dl sokeria
225 gr vehnäjauhoja
½ tl ruokasoodaa
½ tl leivinjauhetta
½ tl vanilja-aromia (2 tl vaniljasokeria)
2 kananmunaa


Vadelmatäyte:
(http://ourshareoftheharvest.com/2012/06/20/lemon-layer-cake-with-raspberry-filling/)
200 gr (n. 3,5 dl) tuoreita tai pakastettuja vadelmia
1 1/4 sokeria (voi laittaa vähemmän)
1 rkl sitruunamehua
2 rkl vettä
2 rkl maissijauhoa


Sitruunatäyte:
1½ dl vispikermaa
1 prk (á 200 g) sitruunatuorejuustoa
50 gr valkosuklaata sulatettuna
1 sitruunan kuori raastettuna
1-2 dl sitruunan mehua
(sokeria maun mukaan)


Koristelu:
Päällinen vaahtokarkin makuista sokerimassaa.
Ruusu gum paste -massaa.
Lumihiutaleet sokerimassaa.










































Pohja:
Voitele ja jauhoita 12 cm ja 18 cm kakkuvuoat. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja ruokasooda kulhossa. Kiehauta vesi ja sekoita veteen muscovadosokeri ja kaakaojauhe. Vatkaa huoneenlämpöinen pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vanilja-aromi. Lisää yksi kananmuna ja heti perään lusikallinen jauhoja koko ajan vatkaten. Lisää myös toinen kananmuna ja loput jauhoista vähitellen, kevyesti vatkaten samaan aikaan. Sekoita kaakaoseos taikinan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokiin ja paista 175-asteisessa uunissa pientä kakkua noin 25 minuutta ja isompaa noin 35 minuuttia. Testaa kypsyys cocktail-tikulla. Älä paista liikaa. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin viilenemään.

Vadelmatäyte:
Soseuta vadelmat, sokeri ja sitruunamehu kattilassa joko haarukalla tai sauvasekoittimella. Paseeraa seos siivilän läpi, jos siemenettömän täytteen. Kuumenna seos hitaasti kiehuvaksi ja anna kiehua hetki. Yhdistä vesi ja maissitärkkelys ja sekoita tasaisesti. Kaada seos ohuena nauhana vadelmaseoksen sekaan sekoittaen koko ajan. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes paksuuntuu ja alkaa muuttua kiiltäväksi. Anna täytteen jäähtyä ja laita viilenemään jääkaappikylmäksi. 

Sitruunatäyte:
Vaahdota kerma ja lisää joukkoon sitruunarahka. Raasta sitruunan kuori ja purista mehut. Lisää kuori vaahdon joukkoon ja vähän kerrallaan sitruunan mehua. Itse laitoin täytteeseen noin ½ dl sitruunan mehua, mutta täytettä kannattaa maistella aina välillä, jotta saa siitä juuri sopivan raikkaan. Lisäksi täytteeseen voi lisätä sokeria oman maun mukaan.


Kakun kokoaminen:
Leikkaa jääkaappikylmä (helpompi leikata kylmänä) isompi pohja kolmeen osaan ja pienempi kahteen. Täytä sitruuna- ja vadelmatäytteillä. Kakkua ei tarvitse kostuttaa. Laita jääkaappiin mehustumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli. Laita valmiit pohjat kakkupahvien päälle ja koristele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti