1.1.2016

Appelsiini-inkivääri-vaniljakakku - HUV 2016!

Hyvää alkanutta uutta vuotta 2016! Meillä juhlaa vietettiin pienimuotoisesti kotona hyvää ruokaa, kuplivaa ja tietysti täytekakkua nauttien. Rakettien pauketta ja väriloistoa katselimme ehkä vähän tylsästi ikkunan takaa. Halusin tehdä tällä kertaa huikean korkean kakun, jonka täytteissä vuorottelevat pehmeän lempeä vaniljamousse ja kirpakka appelsiini-inkiväärimousse. Korkea tästä tulikin: 13 cm! Kakun leikkaaminen onnistui kuitenkin yllättävän hyvin tukevan mutta samalla mehevän kakkupohjan ansiosta. Kakkupohja on tehty Eva Palun Kakut ja tortut kuin Tallinnan parhaassa paakaripuodissa -kirjan ohjeen mukaan. 

Toivotan lukijoille onnellista ja herkullista uutta vuotta :)










































Kakkupohja
Ainekset huoneenlämpöisinä
150 g voita
1,25 dl sokeria
3 munaa
60 g hapan- tai ranskankermaa
1 tl vaniljauutetta
200 g jauhoja
1,25 tl leivinjauhetta
2 rkl maitoa
Sokeriliemi kostuttamiseen:
0,5 dl sitruunamehua
0,5 dl vettä


Appelsiini-inkiväärimousse:
2 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
200 g (1 pkt) appelsiinituorejuustoa
0,5 dl tomusokeria
0,5 tl appelsiinikukkavettä (valinnainen)
2 rkl vettä
0,5 dl kandeerattua inkivääriä 
(oranssia ja punaista elintarvikeväriä)

Vaniljamousse:
2,5 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
0,5 dl maitoa
1 vaniljatangon siemenet ja vaniljatanko
200 g (1 pkt) maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta

Kostutus:
2 dl maitoa

Kuorrutuksen voikreemi:
250 g voita
350 g tomusokeria
2-3 rkl maitoa
1 tl vaniljauutetta
Vaniljavoikreemi:
1/2 tl vaniljasiementä
Appelsiinivoikreemi:
yhden appelsiinin kuoriraaste
oranssia ja punaista elintarvikeväriä

Koristelu:
Pehmeitä kultaisia sokerihelmiä
Sokerimassakoristeita




Kakkupohja:
Lämmitä uuni 160-asteiseksi. Vuoraa kaksi 15 cm:n kokoista kakkuvuokaa leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi vuokaspraylla tai voilla. Vaahdota voi ja sokeri vaalean kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää hapankerma ja vaniljauute ja sekoita. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos siivilän läpi kahdessa osassa vuorotellen maidon kanssa. Aloita ja lopeta jauhoseoksen lisäämisellä. Sekoita taikina tasaiseksi joka lisäyksen jälkeen. Kaada taikina vuokiin ja paista 45-50 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun jää vain muutama murunen.

Valmista kakkujen paistuessa sokeriliemi:
Kuumenna sokeri-vesiseos miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä.


Anna kypsien kakkupohjien jäähtyä vuoissaan 10 min. Pistele pohjiin reikiä esim. grillitikulla ja kostuta sokeriliemellä käyttäen pullasutia apuna. Anna pohjien jäähtyä kokonaan ja ota pois vuoista. Kääri pohjat tuorekelmuun ja laita kylmään muutamaksi tunniksi. 


Appelsiini-inkiväärimousse:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi ja laita odottamaan jääkaappiin. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri tasaiseksi. Kuumenna appelsiinikukkavesi ja vesi ja liuota puristetut liivatteet kuumaan nesteeseen. Lisää liivateneste ohuena norona tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. (Voit halutessasi lisätä hieman oranssia ja punaista elintarvikeväriä). Pilko kandeerattu inkivääri pieniksi kuutioiksi ja sekoita tuorejuustoseokseen. Lisää lopuksi kerma varovasti käännellen.

Vaniljamousse: 
Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi ja laita odottamaan jääkaappiin. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Halkaise vaniljatanko ja raaputa veitsellä siemenet tangon sisältä. Laita maito, vaniljatangon siemenet ja vaniljatanko kattilaan ja anna lämmetä pienellä lämmöllä hiljalleen kuumaksi. Vatkaa tuorejuusto, sokeri ja vaniljauute tasaiseksi. Poista kuumasta maidosta vaniljatanko. Liuota kuumaan vaniljamaitoon puristetut liivatteet. Lisää liivateneste ohuena norona tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi kerma varovasti käännellen.




Kakun kokoaminen:
Tasoita kakkupohjien pinnat tasaisiksi ja leikkaa pohjat kolmeen osaan (yksi leikatuista pohjista jää nautittavaksi vaikkapa kakun kokoamisen aikana :) ). Vuoraa 15 cm:n kakkuvuoka tuorekelmulla ja jätä tuorekelmun reunoja roikkumaan reilusti reunan yli. Laita vuoan pohjalle yksi kakkupohja tasainen pinta alaspäin (tästä tulee kakun pinta), kostuta ja levitä päälle vaniljamousse. Laita sen päälle toinen pohja, kostuta ja levitä päälle appelsiini-inkiväärimousse. Laita sen päälle kolmas pohja, kostuta ja levitä päälle vaniljamousse. Laita sen päälle neljäs pohja, kostuta ja levitä päälle appelsiini-inkiväärimousse. Laita sen päälle viides pohja ja kostuta. Peitä kakkupohja tuorekelmun reunoilla ja laita kylmään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Voikreemi:
Vatkaa huoneenlämpöistä voita muutama minuutti kunnes voi on kuohkean vaaleata. Lisää tomusokeria muutama ruokalusikallinen kerrallaan ja vatkaa tasaiseksi joka lisäyksen jälkeen. Lisää vaniljauute ja huoneenlämmin maito ja sekoita tasaiseksi. Jos kreemi on kovin jäykkää, lisää maitoa ruokalusikallinen kerrallaan ja vatkaa tasaiseksi. Jos taas kreemi on liian löysää, lisää tomusokeria muutama ruokalusikallinen kerrallaan ja vatkaa tasaiseksi. 




Kakun kuorruttaminen:
Tasoita kakun reunat esim. palettiveitsellä. Levitä ohut kerros voikreemiä kakun reunoille ja pintaan, tasoita ja laita kylmään 20 minuutiksi. Jaa loppu kreemi kahteen pikkukulhoon. Lisää toiseen kulhoon vaniljansiemenet ja sekoita tasaiseksi. Lisää toiseen voikreemiin raastettu appelsiininkuoriraaste ja halutessasi oranssia ja punaista elintarvikeväriä ja sekoita tasaiseksi. Levitä kakun reunoille ja pintaan epätasainen kerros vanilja- ja appelsiinikreemiä. Leviä kakun pintaan elintarvikekultatomua. Koristele kakku sokerihelmillä ja sokerimassakoristeilla. 

Alla vaniljauute (jota ilman en voisi elää tai ainakaan leipoa), appelsiinikukkavesi ja kandeerattu inkivääri.



Herkullisin leivontaterveisin
Erja

6 kommenttia:

  1. On kyllä huikean korkea kakku ja kaunis! <3
    T: Serkusten suklaaunelma blogi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Roosa :) Korkea kakku on näyttävä, mutta en ole ihan vakuuttunut - ainakaan vielä, että se käytännössä päihittää matalamman version.

      Poista
  2. Vau, onpa korkea ja komea kakku! Voi hyvällä omalla tunnolla ottaa vain ohuen slaissin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Jack Bauer. Ja kun ottaa ohuen palan, voi hyvillä mielin ottaa toisenkin siivun :)

      Poista
  3. Vau, upeita tekeleitä täällä ja varsinkin tämä on mahtava :)

    VastaaPoista