20.12.2015

Jouluinen suklaakakku

Jos toivot jouluiseen kakkuun suklaata, vaniljaa, kardemummaa, kanelia ja piparkakkua, niin tämä kakku täyttää toiveesi! Mehevä suklaakakku kätkee sisäänsä kardemummalla maustetun suklaamoussen ja vaniljamoussen. Tuhdin suklaakuorrutteen kruunaavat suklaaganache, koristellut piparkakut ja suklaa-lakukaramellit. Tuo kardemummasuklaamousse oli niin hyvää, että sitä olisi voinut syödä kaksin käsin suoraan kulhosta! 








































Suklaakakkupohja:
125 g voita
50 g tummaa suklaata
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1,5 dl ranskankermaa
3 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
4,75 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0,5 tl suolaa
1 rkl vaniljauutetta

Suklaamousse:
150 g tummaa suklaata
1,5 dl vispikermaa
150 g tuorejuustoa
0,25 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta
1 kananmunan keltuainen

vajaa 0,5 tl jauhettua kardemummaa

Vaniljamousse:
1 dl vispikermaa
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
150 g vaniljatuorejuustoa
0,25 dl tomusokeria
2 tl vaniljauutetta tai -sokeria
1 vaniljatangon siemenet
2 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua


Kostutus:
1,5 dl maitoa

Suklaakreemi:
100 g suklaata
150 g voita (huoneenlämpöistä)
3 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
(1 rkl maitoa) 


Suklaaganache:
1 dl kuohukermaa
100 g tummaa suklaata

Koristelu:
Kultatomua ja -strösseleitä
Koristeltuja piparkakkuja
Suklaa-lakukaramelleja



















Kakkupohja:
Voitele 20-22 cm:n kakkuvuoka ja vuoraa se leivinpaperilla. Voitele ja jauhota vuorattu vuoka jauho-kaakaojauhoseoksella. 
Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina valmisteltuun vuokaan ja paista 170 °C noin 55 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Laita vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, ettei pinta pala. Ota kakkupohja uunista ja anna jäähtyä vuoassa 15 minuuttia. Kumoa vuoasta, kiedo tuorekelmuun ja laita jääkaappiin yön yli mehevöitymään. 

Suklaamousse:
Sulata suklaa vesihauteessa tai varovaisesti mikroaaltouunissa sulatusteholla ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto, sokeri, vaniljauute ja kananmunan keltuainen sekaisin. Lisää seokseen suklaasula ja vatkaa tasaiseksi. Kääntele sekaan kermavaahto ja sekoita tasaiseksi.












































Vaniljamousse: 
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma ja vaniljakastike vaahdoksi ja laita odottamaan jääkaappiin. Vatkaa tuorejuusto, sokeri, vaniljauute ja vaniljatangoista erotetut siemenet tasaiseksi. Kuumenna sitruunamehu ja liota siihen puristetut liivatteet. Lisää liivateneste ohuena norona tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi kerma varovasti käännellen.

Suklaakreemi:
Sulata suklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa voi kuohkean vaaleaksi (noin 5 min) ja lisää tomusokeri pari ruokalusikallista kerrallaan vatkaten joka lisäyksen jälkeen seos tasaiseksi. Lisää vaniljauute ja suklaasula ja vatkaa vielä pari minuuttia. Jos kreemi on kovin jäykkää, voit notkistaa sitä vatkaamalla sekaan maitoa.









































Kakun kokoaminen:
Tasoita kakkupohjen pinta tasaiseksi ja leikkaa pohja kolmeen osaan. Vuoraa 20 cm:n kakkuvuoka tuorekelmulla ja jätä tuorekelmun reunoja roikkumaan reilusti reunan yli. Laita vuoan pohjalle yksi kakkupohja tasainen pinta alaspäin (tästä tulee kakun pinta), kostuta ja levitä päälle vaniljamousse. Laita päälle toinen pohja, kostuta ja leivitä päälle suklaamousse. Laita päällimmäiseksi viimeinen pohja ja kostuta. Laita kylmään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Kakun kuorruttaminen:
Levitä ohut kerros suklaakreemiä kakun reunoille ja pintaan, tasoita ja laita kylmään 20 minuutiksi. Levitä toinen kerros suklaakreemiä kakun päälle ja tasoita.

Suklaaganache:
Paloittele suklaa pieniksi paloiksi kulhoon. Kuumenna kerma hiljalleen kiehuvaksi, mutta älä keitä. Kaada kerma suklaan päälle, anna seistä hetken aikaa ja sekoita rauhallisesti sileäksi. Anna jähmettyä huoneenlämmössä sopivan paksuksi, jotta saat valutettua kakun päälle.

Koristele kultatomulla, strösseleillä, suklaa-lakukaramelleilla ja piparkakuilla.

Käytin suklaita, joiden kaakaopitoituus oli 50-70 %.

Suklaapossulle kiitos mielettömän mehevän suklaakakkupohjan ohjeesta!

Makeaa joulun odotusta :)

toivottaa
Erja

3 kommenttia:

  1. Aivan ihana! Voi nam! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Syöjät tykkäsivät kovasti, mikä on tietty tärkeintä.

      Poista
  2. Tehtiin tällä reseptillä itsenäisyyspäivän kakku. ILTAPÄIVÄLLÄ SYÖDÄÄN

    VastaaPoista