14.12.2015

Yksivuotissyntymäpäiville hempeän sininen kakku ja Vilac-polkuauto

Olin kovin mielissäni, kun sain kakkutoiveen pikku-Leevin 1-vuotispäiville. Tein nimittäin pikkuherran puolivuotisjuhlaan tämän kesäisen kakun. Nyt talviseen juhlakakkuun haluttiin vaalean pohjan väliin mustaherukka- ja sitruunamousset ja koristeiksi Vilac-polkuauto, söötti eläinhahmo ja viirejä. Onnea ja mukavaa joulunalusaikaa Leeville ja koko perheelle vielä tätäkin kautta!






































Vaniljainen kakkupohja (x 2):
100 g voita
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1,5 dl piimää
2 munaa
3 dl sokeria
5,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0,5 tl suolaa
1 rkl vaniljauutetta tai -sokeria


Sitruunamousse
1,5 dl vispikermaa tai FloraVispiä
3 liivatelehteä
200 g sitruunatuorejuustoa 
100 g rahkaa 
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 tl vaniljauutetta
0,75 dl tomusokeria
1 rkl vettä
1 rkl sitruunamehua

Mustaherukkamousse:
200 g pakastemustaherukkaa
1 rkl vettä
1 dl hillosokeria
3 liivatetta
1,5 dl vispikermaa tai FloraVispiä
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta

2 rkl vettä

Voikreemi:
150g sokeria
75 g vettä
10 g glukoosisiirappia

250 g voita
1 tl vaniljauutetta

Pinta ja koristelu:
sokerimassaa (Satin Ice -sokerimassan ja vaahtokarkin makuisen kaulintamassan sekoitusta)
Koristeet sokerimassaa



Kakkupohja:
Lämmitä kiertoilmauuni 165-asteiseksi. Sulata voi mikrossa. Sekoita joukkoon öljy ja vesi. Sekoita joukkoon piimä, munat yksitellen hyvin sekoitellen sekä sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinan joukkoon nopeasti sekoittaen. Kaada taikina kahdelle n. 30 x 35 cm syvälle, leivinpaperoidulle ja rypsiöljyllä/vuokaspraylla voidellulle uunipellille. Paista n. 15-17 minuuttia, kunnes pinta tuntuu sormella kevyesti koitettuna pehmeältä eikä kokeilutikkuun jää kuin muutama murunen. Anna pohjien jäähtyä.

Mustaherukkamousse:
Laita jäiset mustaherukat ja vesi kattilaan ja anna kiehua hiljalleen, kunnes marjat sulavat ja pehmenevät. Lisää hillosokeri ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Paseeraa siivilän läpi ja käytä mousseen jäähtynyt paseerattu mustaherukkasose. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vaahdota kerma ja vaniljakastike. Sekoita tuorejuusto, tomusokeri, mustaherukkasose ja vaniljauute. Kiehauta vesitilkka, purista vesi liivatelehdistä ja liuota ne veteen. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena norona tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Sekoita lopuksi joukkoon varovaisesti käännellen vaahdotettu kerma-vaniljavaahto. 





































Sitruunamousse:
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-7 minuuttia. Vaahdota kerma ja laita kylmään odottamaan. Vatkaa rahka, tuorejuusto, vaniljauute, sitruunaraaste ja tomusokeri sekaisin. Kiehauta vesi- ja sitruunamehutilkat, purista vesi liivatelehdistä ja liuota ne mehuun. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena nauhana seokseen koko ajan vatkaten. Kääntele varovasti sekaan kermavaahto. 

Kakun kokoaminen:
Vuoraa 24 cm:n kokoinen kakkuvuoka tuorekelmulla. Leikkaa leivinpaperista puolikkaan kakkuvuoan kokoinen puoliympyrä ja ota kummastakin pohjasta kolme pohjaa (yhteensä kuusi puolikasta = kolme kakkupohjaa). Laita kakkuvuoan pohjalle kaksi puolikasta ja levitä päälle sitruunamousse. Nosta päälle kaksi puolikasta ja levitä päälle mustaherukkamousse. Nosta moussen päälle kaksi puolikasta, peitä kakku tuorekelmulla ja laita kakku kylmään hyytymään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli.


















Voikreemi:
Kiehauta sokeri, vesi ja glukoosisiirappi. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi. Sokerisiirappi säilyy huoneenlämmössä hyvin seuraavaan päivään. Vatkaa pehmeää voita minuutin verran ja lisää sokerisiirappi vähitellen vatkaten koko ajan. Lisää vaniljauute ja vatkaa kuohkean vaaleaksi.

Kuorruttaminen:
Levitä kakun päälle tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle uusi tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 20 minuutiksi. Kaulitse kuorrutemassa ja nosta kakun päälle kaulimen avulla. Koristele.

Ohjeista kiittäen: kakkupohja Suklaapossulta ja voikreemi Monalisa's Cakes -blogista ja alkuperäinen Kakkutaikurilta.


Joulunodotusterveisin
Erja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti