7.11.2015

Syksyinen ristiäiskakku

Kastejuhlan kakkuun toivottiin suklaisen kakkupohjan väleihin kinuski- ja puolukkamousset ja koristukseksi vaalean pinnan päälle vauvaa kehdossa, nallea, syksyn värikkäitä lehtiä ja pojan nimeä. Näiden toiveiden mukaisesti tein tällaisen kakun. Onnea pienelle Eetu-pojalle ja koko perheelle :)







































Kakkupohja:
110 g voita
400 g jauhoja
90 g kaakaojauhetta
2,25 tl leivinjauhetta
2,25 tl ruokasoodaa
500 g sokeria
3 kananmunaa (M-koko)
325 ml maitoa
225 ml vahvaa kahvia

Kinuskimousse:
Kinuskikastike:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria (kevyesti mittaan pakattuna)
Kerma-tuorejuustovaahto:
2 dl kuohukermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2,5 liivatelehteä
1 rkl vettä
n. 2,5 dl jäisiä puolukoita


Puolukkamousse:
200 g puolukoita
2-3 rkl vettä
2,5 dl FloraVispiä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl rahkaa (tai maustamatonta jogurttia tai ranskankermaa)
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
3 liivatelehteä
2 rkl vettä 


Kostutus:
3/4 dl maitoa

Voikreemi:
150 g sokeria
75 g vettä
10 g glukoosisiirappia

250 g voita (huoneenlämpöistä)
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria

Kuorrutus:
Luonnonvalkoisen Satin Icen ja vaahtokarkin makuisen kaulintamassan sekoitusta

Koristelu:
Koristeet Gum Paste -sokerimassaa








































Kakkupohja:
Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Vuoraa 24 cm:n kokoinen kakkuvuoka leivinpaperilla ja voitele ja jauhota vuoka kaakaojauhe-vehnäjauhoseoksella. Sulata voi ja anna jäähtyä. Siivilöi jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja ruokasooda suureen kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput ainekset ja vatkaa tasaiseksi. Kaada taikina valmisteltuun kakkuvuokaan ja paista 35-40 min tai kunnes kokeilutikkuun ei jää kuin pari murusta. Anna jäähtyä vuoassa 15 minuuttia ja kumoa ritilän päälle jäähtymään. Kiedo tuorekelmuun ja laita jääkaappiin kylmenemään mielellään yön yli.

Kinuskimousse:
Aloita täytteen teko jo mielellään edellisenä päivänä valmistamalla kinuskikastike. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna sekoittaen kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Nosta pois liedeltä, anna kastikkeen jäähtyä ja siirrä sitten jääkaappiin viilenemään. Kastikkeen täytyy olla täysin kylmää ennen vaahdotusta.

Jatka seuraavana päivänä:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kinuskikastike vaahdoksi. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja vatkaa sekaan vaahdotettu kinuskikastike. Kiehauta vesitilkka, purista vesi liivatelehdistä ja liota ne veteen. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena norona tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Sekoita lopuksi joukkoon varovaisesti käännellen kermavaahto.


Puolukkamousse:
Keitä jäiset puolukat pehmeiksi vesitilkassa, paseeraa siivilän läpi ja anna soseen jäähtyä. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto, rahka, puolukkasose, vaniljauute ja sokeri sekaisin. Kiehauta vesitilkka, purista vesi liivatelehdistä ja liota ne veteen. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena norona tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Sekoita lopuksi joukkoon varovaisesti käännellen vaahdotettu kerma.








































Voikreemi:
Kiehauta sokeri, vesi ja glukoosi. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi. Sokerisiirappi säilyy huoneenlämmössä hyvin seuraavaan päivään. Vatkaa pehmeätä voita minuutin verran ja lisää huoneenlämpöinen sokerivesi vähitellen vatkaten koko ajan. Lisää vaniljauute ja vatkaa kuohkean vaaleaksi. 

Kakun kokoaminen:
Vuoraa 24 cm:n kakkuvuoka tuorekelmulla ja jätä kelmua roikkumaan reilusti reunojen yli. Tasoita kakkupohjan pinta ja leikkaa pohja kolmeen osaan. Laita vuoan pohjalle yksi pohja tasaisin pinta pohjaan päin (tästä tulee kakun pinta) ja kostuta. Levitä päälle kinuskimousse ja sen päälle jäiset puolukat, joita voit hieman painella moussen sisään. Nosta päälle toinen kakkupohja, kostuta ja levitä päälle puolukkamousse. Nosta päälle kolmas kakkupohja, kostuta, peitä kakku tuorekelmulla ja laita kylmään hyytymään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli.

Kuorruttaminen:

Kumoa kakku vuoasta kakkupahvin päälle. Levitä kakun päälle tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle uusi tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 20 minuutiksi. Kaulitse kuorrutemassa ja nosta kakun päälle kaulimen avulla. Tasoita pinta ja leikkaa ylimäärinen sokerimassa kakun ympäriltä esim. pizzaleikkurilla. Koristele.

Ohjeista tai inspiraatioista kiitos: kakkupohja Callmecupcakesiltä, kinuski- ja puolukkamousse Suklaapossun ohjeita mukaellen ja voikreemi on Monalisa's Cakes -blogista ja alkuperäinen Kakkutaikurilta.

Mukavaa isänpäiväviikonloppua :)

toivottaa
Erja

2 kommenttia:

  1. Oi miten kaunis syksyinen vauvakakku. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Enää ei kylläkään ole lehtien väriloistoa luonnossa.. Mutta vielä kakun päällä sentään!

      Poista