22.11.2015

Hempeän vaaleanpunainen ristiäiskakku

Martta-vauvelin ristiäisiin toivottiin hempeää kakkua, jollainen tästä todella tuli! Vaalean pohjan täytteinä olivat vadelma-punaherukka- ja valkosuklaamousset. Kakun piti kestää automatka kylmälaukussa Helsingistä Itä-Suomeen, joten pohjan ja täytteiden piti olla jonkin verran normaalia tukevammat. Liivatteen määrää voi vähentää yhdellä molemmista täytteistä, jos kuljetusmatka ei ole kovin pitkä. Minä melkein rakastuin tähän kakkuun - niin mieleistä sen tekeminen ja koristelu olivat :)



Kakkupohja:
6 kananmunaa
3 kananmunan keltuaista
4,5 dl piimää
3 tl vaniljauutetta (tai -sokeria)
540 g jauhoja
600 g sokeria (vähennä halutessasi hieman)
2,25 rkl leivinjauhetta
330 g voita

Valkosuklaamousse:
2 dl vispikermaa
100 g ranskankermaa (Creme Fraiche)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g valkosuklaata
1 tl sitruunan kuoriraastetta
2 rkl sitruunamehua
2 liivatelehteä
0,5 dl tomusokeria (tai maun mukaan)

Punaherukka-vadelmamousse:
200 g pakastevadelmia
50 g punaherukoita
2 rkl vettä
1,5 dl hillosokeria
2 dl vispikermaa

1 dl vatkautuvaa vaniljakastiketta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2-3 rkl tomusokeria
4 liivatelehteä
2 rkl vettä


Kostutus:
1,5 dl maitoa

Voikreemi:
150 g sokeria
75 g vettä
10 g glukoosisiirappia

250 g voita
1 tl vaniljauutetta

Pinta ja koristelu:
Pinta Satin Icen ja vaahtokarkin makuisen kaulintamassan sekoitusta
Koristeet Gum paste -sokerimassaa
Sokeripitsiä 



Kakkupohja:
Lämmitä uuni 170-asteiseksi. Vuoraa suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka (noin 20 x 25) leivinpaperilla, voitele leivinpaperi ja jauhota vehnäjauholla. Sekoita munat, munankeltuaiset, 1/4 piimästä ja vaniljauute kulhossa. Siivilöi jauho suureen kulhoon, lisää sokeri ja leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi. Lisää voi ja loppupiimä ja vatkaa ensin alhaisella nopeudella, nosta nopeutta hetken päästä ja vatkaa kuohkean vaaleaksi noin parin minuutin ajan. Lisää munaseos kolmessa osassa ja sekoita taikina tasaiseksi joka lisäyksen jälkeen. Sekoita vain sen verran, että taikina tulee tasaiseksi. Kaada valmisteltuun vuokaa ja paista uunissa 30-40 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun jää vain muutama murunen. Anna jäähtyä vuoassa 10 minuuttia ja kumoa sitten jäähtymään kokonaan. Kakkupohjan ohje on Sweetapolitan herkullinen ja helppo vaalea kakkupohja.

Valkosuklaamousse:
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-7 minuuttia. Vaahdota kerma ja laita kylmään odottamaan. Raasta huolellisesti pesty sitruuna ja purista siitä kaksi ruokalusikallista mehua. Sulata valkosuklaa varovaisesti mikrossa ja anna jäähtyä. Vatkaa ranskankerma ja tuorejuusto sekaisin, lisää suklaasula, sitruunaraaste ja sokeri ja vatkaa tasaiseksi. Kiehauta sitruunamehu, purista vesi liivatelehdistä ja liuota ne mehuun. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena nauhana seokseen koko ajan vatkaten. Kääntele varovasti sekaan kermavaahto.



Vadelma-punaherukkamousse:
Kiehauta vadelmat ja punaherukat kattilassa (lisää tarvittaessa ruokalusikallinen tai pari vettä), sekoita joukkoon hillosokeri ja keitä hiljalleen viitisen minuuttia, kunnes seos hilloutuu. Paseeraa siivilän läpi ja anna jäähtyä. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma ja vaniljakastike vaahdoksi. Vatkaa Mascarpone-juusto, marjasose ja tomusokeri tasaiseksi. Kiehauta vesitilkka, purista vesi liivatteista ja liuota ne veteen. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena nauhana Mascarpone-marjasoseseokseen koko ajan vatkaten. Kääntele kermavaahtoseos varovasti marjamoussen sekaan.

Voikreemi:
Kiehauta sokeri, vesi ja glukoosi. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi. Lisää huoneenlämpöinen voi ja vaniljauute ja vatkaa kuohkean vaaleaksi. Säilytä kannellisessa astiassa huoneenlämmössä. Sokerisiirappi säilyy huoneenlämmössä hyvin seuraavaan päivään. Tämä mahtava ohje on Monalisa's Cakes -blogista ja alkuperäinen Kakkutaikurilta. 



Kakun kokoaminen:
Tasoita tarvittaessa kakun pinta tasaiseksi ja leikkaa kakku kolmeen osaan. Vuoraa kakkuvuoka tuorekelmulla ja jätä tuorekelmua roikkumaan reilusti reunan yli. Laita yksi kakkupohja vuokaan tasaisin puoli alaspäin. Kostuta ja levitä päälle valkosuklaamousse. Nosta päälle toinen kakkupohja, kostuta ja levitä päälle marjamousse. Nosta moussen päälle kolmas pohja ja kostuta. Peitä kakku tuorekelmulla ja laita kylmään hyytymään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli.

Kuorruttaminen:

Tasoita tarvittaessa kakun reunat ja kulmat suoriksi. Levitä kakun päälle tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Levitä päälle toinen tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 30 minuutiksi. Kaulitse kuorrutemassa ja nosta kakun päälle kaulimen avulla. Koristele. Liimaa sokeripitsit kakun reunaan elintarvikeliimalla.

Onnea vielä kerran koko perheelle ja kummitädille kiitos kakkutilauksesta!

Hyvää uutta talvisempaa viikkoa :)

toivottaa
Erja

4 kommenttia:

  1. Oih, kylläpäs on ihana kakku! Kauniit hempeät värit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Hempeät värit sopivat niin hienosti tyttövauvan ristiäisiin.

      Poista
  2. Kakku sai juhlissa osakseen valtavan suurta ihastusta. Uskomattoman kauneuden lisäksi kakku oli kerrassaan suussasulavan herkullinen. Todellinen mestariteos.
    Kiittäen Martta ja vanhemmat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten ihana kuulla, että kakku oli mieleinen :) Toivotan onnea ja paljon iloa teille ja Martta-pienokaiselle.

      Poista