14.3.2015

Hasselpähkinä-suklaakakku

Jääkaapissa ollut avattu Nutella-purkki ei jättänyt rauhaan, vaan mielessä pyörineen hasselpähkinä-suklaakakun leipomiseen oli ryhdyttävä. Eikä näytä muuten inspiraatio kakkujen leipomiseen hyytyvän - päinvastoin! Mitä enemmän kakkuja tekee, sitä enemmän uusia ideoita uusiin kakkuihin syntyy. Aikaa tähän rakkaaseen harrastukseen on useimmiten vain viikonloppuisin, joten kokeilulista pitenee pitenemistään!

Äitini kaivoi vitriinistään muutamia ihania vanhoja mm. Arabian kahviastioita ja minä löysin kaappini perältä lapsuuden luistelukilpailujen palkintolusikoita ja näistä aarteista osa pääsi mukaan tämän kahvihetken kuviin.



Kaikki ainekset huoneenlämpöisinä.

Vaniljakakkupohja
1 kananmuna
0,5 kananmunan keltuainen
0,75 dl piimää
1 tl vaniljauutetta
90 g (1,5 dl) kakkujauhoja (siivilöitynä)
100 g (1 dl) sokeria
1 tl leivinjauhetta
50 g voita


Hasselpähkinä-suklaatäyte:
1 dl kuohukermaa
50 g maitosuklaata
1 kananmunan keltuainen
25 g tummaa suklaata

0,5 dl hasselpähkinöitä

Lisäksi 2 rkl Nutellaa täytteeksi

Kostutukseen:
0,5-0,75 dl maitoa

Suklaakreemi:
50 g suklaata
100 g voita
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
(1 rkl maitoa)




Vaniljakakkupohja:
Lämmitä uuni 165-170 asteiseksi. Voitele ja jauhota 12:cm:n kakkuvuoka. Sekoita munat ja keltuainen ja lisää 1/3 piimästä ja vaniljauute. Sekoita hyvin. Sekoita jauhot, sokeri ja leivinjauhe. Lisää pehmeä voi ja loput piimästä ja vatkaa vatkaimen pienellä teholla sekaisin. Vatkaa isommalla teholla noin pari minuuttia, kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleaa. Lisää munaseos kolmessa erässä sekoittaen taikinanuolijalle reunoja pitkin. Paista uunissa 25-30 min. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla. Kakku on kypsä, kun tikkuun jää vain vähän muruja. Älä kypsennä liikaa!
Anna pohjan jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia. Kumoa sitten ritilällä, irrota vuoasta ja anna jäähtyä kokonaan ennen täyttämistä.










































Hasselpähkinä-suklaatäyte:
Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Paloittele suklaa ja sulata se joko vesihauteessa tai mikroaaltouunissa. Sekoita keltuaisen rakenne rikki kulhossa. Lisää hieman jäähtynyt sula suklaa, samalla voimakkaasti sekoittaen. Sekoita varovasti mukaan kermavaahto. Pilko tumma suklaa ja pähkinät rouheeksi. Kääntele ne mukaan täytteeseen.

Suklaakreemi:
Sulata suklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä. Vatkaa voi kuohkean vaaleaksi muutaman minuutin ajan ja lisää tomusokeri pari ruokalusikallista kerrallaan vatkaten joka lisäyksen jälkeen seos tasaiseksi. Lisää vaniljauute ja sula suklaa ja vatkaa vielä pari minuuttia. Jos kreemi on kovin jäykkää, voit notkistaa sitä vatkaamalla sekaan maitoa.



Kakun kokoaminen:
Tasoita kakkupohjan pinta ja leikkaa pohja kolmeen osaan. Vuoraa 12 cm:n kakkuvuoka tuorekelmulla ja laita kakkupohjan tasainen pinta pohjaa vasten (tästä tulee kakun pinta). Kostuta, levitä päälle ruokalusikallinen Nutellaa ja puolet täytteestä. Toista ja laita päällimmäiseksi kolmas kakkupohja ja kostuta sekin. Laita jääkaappiin pariksi tunniksi. Levitä kakun päälle tasainen kerros kuorrutetta murukerroksksi ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle ja reunoille uusi tasainen kerros sokerikreemiä ja kuvioi reuna kuvioraapalla. Ripottele pinnalle hasselpähkinärouhetta ja pursota rouheen ympärille kuorrutetta esim. koripunostyllalla. Säilytä jääkaapissa ja ota lämpimään 15 minuuttia ennen tarjoilua, niin kuorrute pehmenee sopivan syötäväksi.

Vaniljakku Sweetapolitan ohjeen mukaan ja hasselpähkinä-suklaatäyte löytyi Arlan sivulta. 

Aurinkoista viikonloppua!

toivottaa
Erja

11 kommenttia:

  1. Voi, taas niin ihanan näköinen ja kuuloinen kakku! Minunkin kokeilulistani kasvaa kokoajan :) Mahtaa olla mahdotonta saada kokeiltua kaikkea, mitä listalta jo löytyy... Aika ei vain yksinkertaisesti riitä. Tämäkin kakku kyllä kelpaa tuolle listalle ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Kokeilulistaa ei varmaan saa koskaan tyhjäksi tai sitten pitäisi pystyä leipomaan joka päivä ilman että tuo palkkatyö veisi niin paljon aikaa :)

      Poista
  2. Wau taas kerran todella mahtava tuo leikkuupinta :) Herkullista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Kakkupalanen vei makean nälän.. ainakin hetkeksi ;)

      Poista
  3. *slurps* onpa herkullisen näköinen ja kuuloinen kakku!!! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Suklaa-hasselpähkinä-vaniljakombo toimii kyllä tosi hyvin.

      Poista
  4. Onpa herkullisen näköinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näitä pieniä kakkuja on todella kiva tehdä ;)

      Poista
  5. Pitäisköhän testata tätä ohjetta, sillä mulla lojuu kans nutella-purkki kaapissa! Näyttää kyllä niin herkulliselta! Lisään ihanan blogisi omalle blogilistalleni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiva, kun lisäsit blogini listallesi. PItääkin tulla kurkkaamaan blogiasi :). Kannattaa kyllä kokeilla tätä kakkusta tai sitten näitä Nutella-kuorrutettuja pekaanipähkinämuffisseja http://leipoosukkasillaan.blogspot.fi/2015/02/pekaanipahkinamuffinssit-nutella.html

      Poista
  6. Oih, niiin herkullisen näköinen kakku tämäkin! :) Plarasin enemmänkin kaikkia ihania herkku- ja kakkupostauksiasi, tekisi mieli maistella kaikkea, nams! ;D

    VastaaPoista