28.2.2015

Pestokranssi

Blogini ensimmäinen suolainen leivonnainen tulee tässä - eikä muuten olekaan mikään turhan vaatimaton suolukka! Itsetehty pesto nimittäin nostaa tämän melko vaatimattoman leipäsen aivan eri sfääreihin. Kauniita leivonnaisia ihannoiva silmäni melkeinpä lepää tätä katsoessa :). Leipätaikinan teko vie aikaa ja vaatii hartiavoimia, mutta lopputulos on kyllä kaiken vaivan arvoinen! Confections of a Foodie Bride -ohjetta piti vähän tuunata, kun vaihdoin osan vehnäjauhoista grahamjauhoihin. Tämä ohje jää ihan varmasti yhdeksi vakkareista!



















Leipätaikina:
2,5 dl 42-asteista vettä
1,5 tl kuivahiivaa (1/2 pussia)

5 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja

1 rkl oliiviöljyä 
1 tl suolaa

Pestotäyte:
1 dl pestoa, itsetehtyä tai kaupasta ostettua

Pinnalle:
2 rkl raastettua parmesania

Itsetehty pesto (tästä tulee noin 2 dl):
(1/2 500 mg:n C-vitamiinitabletti (säilyttää peston kirkkaan värin))
5 dl basilikan lehtiä kevyesti pakattuna
1 valkosipulin kynsi
pienen sitruunan mehu
2 rkl pekaani- tai saksanpähkinää
75 g raastettua parmesan-juustoa
hiven suolaa
0,75 dl oliiviöljyä






































Leipätaikina:
Mittaa vesi kulhoon ja ripottele pinnalle kuivahiiva. Anna seistä 10 minuuttia, kunnes seos paksunee ja kuplahtaa. Lisää jauhot, öljy ja suola ja alusta 5 minuuttia. Taikina irtoaa parin minuutin alustamisen jälkeen kulhon reunoista ja pohjasta. Jos ei irtoa, niin lisää jauhoja ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes taikina irtoaa reunoista. Peitä kulho ja anna kohota liinalla peitettynä lämpimässä kaksinkertaiseksi, noin tunnin ajan. 



Itsetehty pesto:
(Rouhi C-vitamiini hienoksi ja laita monitoimikoneen kulhoon. Minulla ei ollut C-vitamiinia kotona, niin tästä pestosta se puuttuu!) Lisää basilika, valkosipuli, sitruunamehu ja pähkinät kulhoon ja rouhi monitoimikoneessa tasaiseksi. Lisää öljy norona koneen pyöriessä. Lisää parmesan-raaste ja suola ja pyöräytä muutaman kerran, kunnes pesto on tasaista.



Kranssin teko:
Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla. Kaulitse taikina 30x45 cm:n kokoiseksi levyksi ja levitä taikinan päälle pesto. Kääri rullaksi, nipistä päät hyvin kiinni ja leikkaa rulla pitkittäin kahteen osaan. Kiepsauta puolikkaita toistensa ympäri siten, että leikattu pinta pysyy päällimmäisenä. Alkuperäisessä ohjeessa löytyy oikein hyvät kuvalliset ohjeet kranssin tekemiseen. Anna kohota liinalla peitettynä 30 minuuttia. Ripottele pintaan parmesan-juusto ja paista 200-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia tai kunnes pinta ja pohja ovat kauniin ruskeat.

Tämä kranssi syötiin ihan sellaisenaan iltapäivän mittaan. Ehkä seuraavalla kerralla maltetaan jättää suurin osa iltapalaksi nautittavaksi salaatin kera :).



Keväistä huomenna alkavaa maaliskuuta!

toivottaa
Erja

13 kommenttia:

  1. Kauniilta näyttää ja mielenkiintoiselta vaikuttaa! Pistämpä tämän mieleen kaiken varalta :)

    VastaaPoista
  2. Oi nam ihanaa :) itsellänikin ollut mielessä toteuttaa samankaltainen kranssi, mutta enpä ole vielä kerennyt. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsetehty pesto oli kyllä todella hyvää ja maustoi leivän oikein herkulliseksi :)

      Poista
  3. Voi jukra! Onpa kerrassaan herkullisen näköinen! :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä oikein herkullista - suosittelen lämpimästi :)

      Poista
  4. Todella kaunis leipä! :) Houkuttelee syömään ehdottomasti.
    Kysymys pestoon käytetystä c-vitamiinista: Voisiko c-vitamiinin (askorbiinihapon) tilalla käyttää esimerkiksi sitruunahappoa? Usein nimenomaan se happamuus noissa jutuissa on se, mikä estää sitä tummumista. Vai voisiko sen korvata niinkin arkisella asialla kuin sitruunamehulla tai etikkatilkalla?
    Mitä mieltä olet? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esititpä sellaisen kysymyksen, että taisit itse vastata samalla :). Varmaankin on juuri noin, että jokin hapan estää tummumisen kuten c-vitamiini alkuperäisen ohjeen kirjoittajan mukaan. Täytyy todeta, että pesto ei kyllä tummunut yhtään parin päivän jääkaappisäilytyksessä ilman tuota c-vitamiinilisäystä.

      Poista
  5. Näyttää todella hyvältä! Mukavasti peston vihreä väri kurkistaa leipätaikinan välistä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Tämä ensimmäinen 'suolukka' oli kaikin puolin onnistunut kokeilu! Tuo itsetehty pesto on erinomaisen herkullista - suosittelen kokeilemaan :)

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Kiitos - leipä oli kaunis ja oikein herkullinen eikä kestänyt kauaakaan, kun se oli jo syöty :)

      Poista