31.1.2015

Vanilja-mansikkatartaletit ystävänpäiväksi

Ystävää ilahduttamaan sopivat loistavasti nämä vaniljaiset mansikkatartaletit. Rapean murupohjan päällä on mansikkahilloa ja vaniljaista kreemiä ja pinnalla tuoreutta tuovat mansikat ja punaherukat. Eipä juuri raikkaampaa leivonnaista löydykään :)

Murotaikina:
180 g vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
75 g sokeria
90 g jääkaappikylmää voita
2 suurta tai 3 pientä keltuaista

Vaniljakreemi:
350 g täysmaitoa
35 g voita
100 g kananmunia (noin kaksi M-koon munaa)
50 g sokeria
28 g maissi tärkkelystä
yhden vaniljatangon siemenet


Lisäksi:
6 rkl mansikkahilloa
Tuoreita mansikoita ja punaherukoita

Kiille:
1/2 dl vettä
1/4 dl hyytelösokeria

Näistä määristä tulee noin kuusi tartalettia








































Murotaikina:
Pilko voi pieniksi kuutioiksi ja laita jääkaappiin. Laita jauhot, suola ja sokeri jääkaappin viilenemään puoleksi tunniksi. Nypi kylmät jauhot, sokeri ja voi murumaiseksi seokseksi. Erottele keltuaiset ja valkuaiset (toisen valkuaisen tarvitset myöhemmin paistovaiheessa). Lisää keltuaiset ja vaivaa nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun, painele litteäksi kiekoksi ja laita jääkaappiin viilenemään puoleksi tunniksi. 

Valmistele torttuvuoat. Jos käytät vanhanaikaisia pieniä torttuvuokia, voitele ne huolellisesti voilla, jotta paistetut torttupohjat irtoavat niistä hyvin. Voitele vuoat huoneenlämpöisellä voilla ja laita jääkaappiin 10 minuutiksi. Voitele vielä toiseen kertaan ja laita jääkaappiin odottamaan.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla ja kaulimella. Ota pyöreällä muotilla taikinasta hieman torttuvuokia suuremmat pyörylät ja painele ne huolellisesti kiinni vuokiin. Tasoita reunat veitsellä, pistele pohja tiheästi haarukalle ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. 

Torttupohjien paistaminen:
Lämmitä uuni 200 asteiseksi. Paista torttupohjia 12-18 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita (tarkka aika riippuu uunista ja vuokien materiaalista). Kun pohjat ovat kypsät, ota ne uunista ja sivele kauttaaltaan kananmunan valkuaisella. Laita vuoat uuniin vielä 30-60 sekunniksi, jotta valkuainen hyytyy ja muodostaa eräänlaisen suojakerroksen. Sen avulla torttupohjat pysyvät rapeina eikä täytteestä imeydy niihin kosteutta. Ota vuoat uunista, anna jäähtyä pari minuuttia ja irrota torttupohjat vuoista. Jätä jäähtymään. Jos täytät torttupohjat vasta seuraavana päivänä, säilytä ne tiiviissä rasiassa jääkaapissa.

Vaniljakreemi:
Sekoita suurusta varten kananmunat, sokeri ja maissitärkkelys. Kiehauta maito, voi ja vaniljatangon siemenet. Lisää suurus ja anna kypsyä pari minuuttia. Jäähdytä hyvin kelmulla peitettynä (ohuena kerroksena).



















Tartalettien kasaaminen: 
Levitä kunkin torttupohjan päälle ruokalusikallinen mansikkahilloa. Pursota vaniljakreemiä hillon päälle ja koristele marjoilla. Kuumenna vesi, lisää hyytelösokeri sekoittaen ja kuumenna liemi kiehuvaksi. Anna jäähtyä, kunnes liemi hieman paksunee ja leivitä teelusikallisen kerrallaan marjojen päälle.

Murotaikinan ohjeen löysin Eva Palun Kakut ja tortut kuin Tallinnan parhaassa paakaripuodissa -kirjasta ja vaniljakreemin tein Koko Suomi leipoo -ohjeen mukaan.

Ihanaa ystävänpäivän odotusta
toivottaa
Erja

4 kommenttia:

  1. Oih, onpa herkullisen ja hienostuneen oloisia. Kauniitakin vielä. Kokeiluun menee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tartaletit olivat oikein herkullisia - pohja oli ihanan rapea ja vaniljkreemi raikkaan vaniljainen. Suosittelen kokeilemaan :)

      Poista
  2. Ihanan raikkaan näköisiä leivoksia! Iso peukku!

    VastaaPoista