21.9.2014

Sacherkakku

Sacherkakku on ilmeisesti yksi niistä vaikeimmista kakuista tehdä.. sanoisin, että kyllä ja ei.. eli siis monta vaihetta kakun tekemisessä toki on, mutta kun noudattaa ohjetta, niin en kyllä sanoisi vaikeaksi vaan ennemminkin aikaa vieväksi! Tein kakkupohjan perjantaina, täytin lauantaina ja kuorrutin sunnuntaina. Lopputuloksena oli mehevä ja kostea suklaakakku. Alunperin tarkoituksena oli, että miesystävän työkaverit saavat kakun maanantain iltapäiväkahville, mutta tässä taitaa käydä niin, että kakku jää kotiväelle nautittavaksi :)




Pohja:
4 kananmunan keltuaista
70 g voita
130 g tummaa suklaata (50 % kaakaopitoisuus)
4 kananmunan valkuaista
1 dl erikoishienoa Siro-sokeria
1,4 dl vehnäjauhoja
0,75 tl leivinjauhetta
0,75 tl vaniljasokeria

Täyte:
250 g aprikoosimarmeladia

Kostutus:
1 dl vettä
2 rkl tomusokeria
3/4 tl pikakahvijauhetta

Suklaaganache:
130 g tummaa suklaata (50 % kaakaopitoisuus)

vajaa 1 dl kuohukermaa







































Pohja:
Voitele ja jauhota 18 cm:n Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Paloittele voi ja suklaa kattilaan. Kuumenna kunnes suklaapalat alkavat sulaa. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa suklaaseos keltuaisvaahdon sekaan. Lisää vaniljauute (jos käytät vaniljasokeria, sekoita se jauhoseokseen). Lisää jauhoseos suklaaseokseen ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Nostele kolmasosa valkuaisvaahdosta suklaaseoksen joukkoon ja sekoita voimakkaasti tasaiseksi. Lisää loput valkuaisvaahdosta taikinaan ja sekoita muovilastalla varovasti sekaisin. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 30-35 minuuttia. Anna  jäähtyä vuoassa hetki ja kiedo pohja muovikelmuun jäähtymään mieluiten yön yli. 


Kakun täyttäminen:
Tasoita kakkupohjan pinta ja leikkaa pohja sahalaitaisella veitsellä kolmeen osaan. Lämmitä puolet aprikoosihillosta hetki kattilassa, jotta hillo notkistuu. Vuoraa kakkuvuoka tuorekelmulla ja laitan pohjalle kakun kaunein pohjaosa (tästä tulee kakun pinta), kostuta ja levitä päälle puolet notkistetusta aprikoosihillosta. Toista ja nosta päälle kolmas osa. Muista kostuttaa sekin. Peitä pinta tuorekelmulla ja anna mausta kylmässä useita tunteja, mielellään yön yli. 


Kakun kuorruttaminen:
Lämmitä loppu aprikoosihillo kattilassa hetken aikaa, jotta hillo notkistuu. Paseeraa siivilässä ja käytä vain paseerattu hillo. 
Suklaaganache: Pilko suklaa pieniksi paloiksi kulhoon. Lämmitä kuohukerma kattilassa kuumaksi, mutta älä anna kiehua. Kaada kerma suklaapalojen päälle, anna seistä hetki ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä jonkin aikaan.
Nosta kakku kakun kokoiseksi leikkaamasi kakkupahvin päälle. Nosta kakku ritilän päälle ja ritilä leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle. Kaada suklaaganache kakun päälle, anna valua reunoille ja ritilän läpi, jotta kakku peittyy kokonaan. Auta tarvittaessa palettiveitsellä ganachea kakun joka puolelle. Anna seistä hetki, siisti kakun alareuna palettiveitsellä ja nosta kakku kylmään jähmettymään. Koristele haluamallasi tavalla.

Resepti on Olivia-lehden ohjeesta tuunailtu.

Herkullista sunnuntai-iltaa :)

toivottaa
Erja

4 kommenttia:

  1. Kiva oli lukea tekstisi Sacherista. Juuri noita tunteita minullakin on ollut niiden teossa. Viimeksi tein vielä sokerisuklaakuorrutuksella joka ei onnistunutkaan kun strömssöössa. Joten jatkossa luen ohjeesi kun ryhdyn Sacher kakun tekoon. Muutenkin on ollut kiva seurata kivaa blogiasi

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista :). Tällä ohjeella oli helppo onnistua. Ihan aina ei kaikki todellakaan mene suunnitelmien mukaisesti...

    VastaaPoista
  3. Itävallan klassikko Sacher-Torte on aika 'pyhä' täällä naapurissakin ja vaatii rohkeutta laittaa se kahvipöytään muutoin kun punaruusulla ja nimmarilla koristeltuna. Sama asiahan on ruotsalaisen Prinsessa -kakun kanssa.

    Hiirenkolossa ihaillaan tätä kaunista syksyistä kakkua, joka vaikuttaa herkulta kaikin tavoin. Kakkulla on turhaan 'vaikeatekoisen' maine, sen onnistuminen kysyy oikeasti vain aikaa, kuten totesit !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin! Sacherkakkuohjeita löytyy netistä niin kovin monta erilaista, että tohdin myös oman kakkuni nimetä tuon kunniakkaan herkun mukaan. Oma versio Prinsessa-kakusta pitäisi myös jossain vaiheessa toteuttaa. Kiva, kun kävit kommentoimassa :)

      Poista