14.3.2017

Hempeä nimiäiskakku


Pienen tyttövauvan nimiäisjuhlan kakkuun toivottiin pupu ja hempeät värit koristeeksi. Vaalean kakkupohjan väleihin päätyivät vanilja- ja vadelma-banaanimousse. Vaikka en itse ole erityinen banaanin ystävä, vadelma-banaanimousse oli kerrassaan herkullista! Lämpimät onnittelut sievälle Roosalle ja koko perheelle vielä täältä blogistakin.

Kakkupohja:
310 g vehnäjauhoja
270 g sokeria
1 rkl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
2 tl vaniljauutetta

120 g voita sulatettuna
240 g maitoa
110 g kananmunaa huoneenlämpöisenä

Vaniljamousse:
2 dl vispikermaa
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
175 g tuorejuustoa
100 g vaniljarahkaa
1 tl vaniljauutetta 
0,5 tl vaniljasiementä
0,5 dl tomusokeria (tai vaniljatomusokeria)
3 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua

Vadelmamousse
300 g pakastevadelmia
130 g hillosokeria
2 dl kermaa
100 g tuorejuustoa
0,5 dl creme fraichea
0,5 tl vaniljauutetta 
2.3 rkl tomusokeria
4 liivatetta
2 rkl vettä
Lisäksi:
isohko banaani
2 tl sitruunamehua

Kostutus:
1,25 dl maitoa

Voikreemi:
(ainekset huoneenlämpöisinä)
170 g voita
3,5 dl tomusokeria 
0,5 tl vaniljauutetta 
2 rkl maitoa

Pinta ja koristelu:
Pinta Satin Icen ja vaahtokarkin makuisen kaulintamassan sekoitusta
Koristeet sokerimassaa




Kakkupohja:
Lämmitä uuni 170-asteiseksi. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Sulata voi. Lisää jauhoseokseen voisula, maito ja kananmunat ja sekoita nopeasti tasaiseksi (älä vatkaa). Kaada voideltuun 20 cm:n vuokaan ja paista noin 50 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun jää vain muutama murunen. Anna seistä vuoassa 10 minuutta ja kumoa. Kääri tuorekelmuun ja laita kylmään yön yli. Tämän helpon ja herkullisen kakkupohjan löysin Pikkumurusia-blogista.

Vadelmasose:
Kiehauta vadelmat kattilassa, lisää hillosokeri ja keitä noin 10 minuuttia. Kuori tarvittaessa vaahto pois hillon päältä. Paseeraa siivilän läpi. Laita paseerattu vadelmasose kylmään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Tarvitset mousseen 2 dl sosetta.

Vadelmamousse:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja laita odottamaan jääkaappiin. Vatkaa tuorejuusto, ranskankerma, vaniljauute tasaiseksi. Lisää vadelmasose ja sokeri ja vatkaa tasaiseksi. Kuumenna vesi ja liuota siihen puristetut liivatteet. Lisää liivateneste ohuena norona tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi kerma varovasti käännellen. 

Pilko banaani viipaleiksi, pirskota päälle sitruunaa ja sekoita. Sitruuna estää banaanin tummumisen.

Vaniljamousse: 
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma ja vaniljakastike kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto, rahka, sokeri, vaniljauute ja -siemenet sekaisin. Kuumenna vesitilkka ja liuota siihen puristetut liivatteet. Lisää liivateneste ohuena norona tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi kermavaahto varovasti käännellen.



Kakun kokoaminen:
Tasoita kakkupohjan pinta ja leikkaa kakku kolmeen osaan. Vuoraa 20 cm:n kokoinen kakkuvuoka tuorekelmulla ja jätä tuorekelmun reunoja roikkumaan reilusti. Laita kakkuvuoan pohjalle yksi pohja tasainen puoli alaspäin (tästä tulee kakun pinta), kostuta ja levitä päälle vaniljamousse. Nosta päälle toinen pohja, kostuta ja levitä päälle vadelmamousse. Upota vadelmamousseen pilkottu banaani. Nosta päälle kolmas pohja, kostuta, peitä kakku tuorekelmulla ja laita kakku kylmään hyytymään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli.

Voikreemi:
Vatkaa huoneenlämpöistä voita pari minuuttia kunnes se kuohkeutuu ja vaalenee. Vatkaa sekaan tomusokeri pari ruokalusikallista kerrallaan. Lisää vaniljauute/-sokeri ja tarvittaessa maitoa notkeuttamaan kreemi.

Kuorruttaminen:
Levitä kakun päälle tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Levitä päälle toinen tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 30 minuutiksi. Kaulitse kuorrutemassa ja nosta kakun päälle kaulimen avulla. Koristele haluamallasi tavalla.

Huom. Voit käyttää vaniljasokeria vaniljauutteen asemesta. Laita vaniljasokeria noin kolmannes enemmän kuin ohjeen vaniljauutetta. Vaniljatomusokeria voi ostaa netin leivontatarvikekaupoista.

Mukavaa maaliskuun jatkoa :)

toivottaa
Erja

1 kommentti: