Halusin kokeilla moniväristä voikreemikuorrutetta, ja ajatuksesta kehittyi Talven ihmemaa -kakku. Kakun piti valmistua melko seuraavaksi päiväksi, joten täytteeksi valikoitui helppo ja talviteemaan sopiva valkosuklaatäyte. Koristuskin kävi nopeasti, joten pääsimme nauttimaan kakkua seuraavana päivänä iltapäiväkahvin kera.
Kakkupohja:
310 g vehnäjauhoja
270 g sokeria
1 rkl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
120 g voita
2 tl vaniljauutetta (tai 1 rkl vaniljasokeria)
240 g maitoa
110 g kananmunaa huoneenlämpöisenä
Kostutukseen:
1 dl maitoa
Valkosuklaatäyte:
200 g valkosuklaata
2,5 dl FloraVispiä tai vispikermaa
1 prk Mascarpone-juustoa
Sitruunavoikreemi:
200 g voita (huoneenlämpöisenä, pehmeänä)
4 dl tomusokeria (laitoin puolet sitruunatomusokeria)
2-3 rkl sitruunamehua
Kakkupohja:
Lämmitä uuni 160-170-asteiseksi. Voitele 20 cm:n kakkuvuoka ja vuoraa se leivinpaperilla. Anna maidon lämmetä huoneenlämpöiseksi. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Sulata voi ja anna jäähtyä hetki. Lisää voi, maito, vaniljauute ja munat kuiviin aineksiin ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina valmisteltuun vuokaan ja paista noin 50 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei jää kuin muutama murunen. Ota pois uunista, anna levätä vuoassa noin 10 minuuttia ja kumoa. Kääri tuorekelmuun, anna jäähtyä ja laita kylmään yöksi. (Tai muutamaksi tunniksi ulos kylmälle lasitetulle parvekkeelle).
Aivan ihana mehevän vaalean kakkupohjan ohje löytyy Pikku murusen blogista :)
Valkosuklaatäyte:
Sulata suklaa varovaisesti mikrossa tai vesihauteessa ja anna jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista Mascarpone-juusto ja vatkaa sekaan suklaasula. Lisää kermavaahto varovasti käännellen sekaan ja sekoita tasaiseksi.
Kakun kokoaminen:
Vuoraa 20cm:n kokoinen kakkuvuoka tuorekelmulla ja jätä tuorekelmun reunoja roikkumaan reilusti. Tasoita kakkupohjan pinta ja leikkaa pohja kolmeen osaan. Laita kakkuvuoan pohjalle yksi pohja tasainen pinta pohjaa vasten (tästä tulee kakun pinta), kostuta, levitä pälle puolet täytteestä. Nosta päälle toinen pohja, kostuta ja levitä päälle lopputäyte. Nosta päälle kolmas pohja, kostuta, peitä kakku tuorekelmulla ja laita kakku kylmään hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Voikreemi:
Vatkaa huoneenlämpöistä, pehmeää voita pari minuuttia kunnes se kuohkeutuu ja vaalenee. Vatkaa sekaan tomusokeri pari ruokalusikallista kerrallaan. Lisää sitruunmehua notkeuttamaan kreemi.
Kuorruttaminen:
Levitä kakun päälle tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Ota voikreemistä kahteen kulhoon muutama ruokalusikallinen kreemiä ja värjää toinen vaaleansiniseksi ja toinen vaaleanvioletiksi pastaväreillä. Levitä päälle toinen tasainen kerros voikreemiä. Laita kakun reunoille sikin sokin nokareita molemman väristä kreemiä ja tasoita isolla lastalla tai palettiveitsellä reuna ja pinta tasaiseksi. Laita jääkaappiin uudelleen noin 30 minuutiksi. Pursota kreemiä pallukoiksi kakun pintaan ja koristele erivärisillä nonparelleilla.
Talvista tammikuun jatkoa :)
Toivottaa
Erja
110 g kananmunaa huoneenlämpöisenä
Kostutukseen:
1 dl maitoa
Valkosuklaatäyte:
200 g valkosuklaata
2,5 dl FloraVispiä tai vispikermaa
1 prk Mascarpone-juustoa
Sitruunavoikreemi:
200 g voita (huoneenlämpöisenä, pehmeänä)
4 dl tomusokeria (laitoin puolet sitruunatomusokeria)
2-3 rkl sitruunamehua
Kakkupohja:
Lämmitä uuni 160-170-asteiseksi. Voitele 20 cm:n kakkuvuoka ja vuoraa se leivinpaperilla. Anna maidon lämmetä huoneenlämpöiseksi. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Sulata voi ja anna jäähtyä hetki. Lisää voi, maito, vaniljauute ja munat kuiviin aineksiin ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina valmisteltuun vuokaan ja paista noin 50 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei jää kuin muutama murunen. Ota pois uunista, anna levätä vuoassa noin 10 minuuttia ja kumoa. Kääri tuorekelmuun, anna jäähtyä ja laita kylmään yöksi. (Tai muutamaksi tunniksi ulos kylmälle lasitetulle parvekkeelle).
Aivan ihana mehevän vaalean kakkupohjan ohje löytyy Pikku murusen blogista :)
Valkosuklaatäyte:
Sulata suklaa varovaisesti mikrossa tai vesihauteessa ja anna jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista Mascarpone-juusto ja vatkaa sekaan suklaasula. Lisää kermavaahto varovasti käännellen sekaan ja sekoita tasaiseksi.
Vuoraa 20cm:n kokoinen kakkuvuoka tuorekelmulla ja jätä tuorekelmun reunoja roikkumaan reilusti. Tasoita kakkupohjan pinta ja leikkaa pohja kolmeen osaan. Laita kakkuvuoan pohjalle yksi pohja tasainen pinta pohjaa vasten (tästä tulee kakun pinta), kostuta, levitä pälle puolet täytteestä. Nosta päälle toinen pohja, kostuta ja levitä päälle lopputäyte. Nosta päälle kolmas pohja, kostuta, peitä kakku tuorekelmulla ja laita kakku kylmään hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Voikreemi:
Vatkaa huoneenlämpöistä, pehmeää voita pari minuuttia kunnes se kuohkeutuu ja vaalenee. Vatkaa sekaan tomusokeri pari ruokalusikallista kerrallaan. Lisää sitruunmehua notkeuttamaan kreemi.
Kuorruttaminen:
Levitä kakun päälle tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Ota voikreemistä kahteen kulhoon muutama ruokalusikallinen kreemiä ja värjää toinen vaaleansiniseksi ja toinen vaaleanvioletiksi pastaväreillä. Levitä päälle toinen tasainen kerros voikreemiä. Laita kakun reunoille sikin sokin nokareita molemman väristä kreemiä ja tasoita isolla lastalla tai palettiveitsellä reuna ja pinta tasaiseksi. Laita jääkaappiin uudelleen noin 30 minuutiksi. Pursota kreemiä pallukoiksi kakun pintaan ja koristele erivärisillä nonparelleilla.
Talvista tammikuun jatkoa :)
Toivottaa
Erja
Tosi kaunis, ihana ja herkullisen näköinen kakku Erja! Kumpa saisin palasen!
VastaaPoistaKiitos Anni! Samoilla fiiliksillä, että olispa sitä vielä jäljellä - nyt maistuisi :)
Poista