1.5.2014

Vappukakku

Vappubrunssilla voi herkutella munkkien asemesta (tai lisäksi..) pähkinäisellä kakulla. Kakkupohjassa on paahdettua pekaanipähkinää, mikä tuo mukavan suutuntuman. Alkuperäinen ohje löytyy täältä. Kotiväen toiveesta lisäsin väleihin hilloa, ja puolukkahillo tuokin sopivan kirpeän lisän makeisiin täytteisiin. Mukavaa vappumieltä kaikille!

Pohja:
1,25 dl pekaanipähkinää
110 g voita (huoneenlämpöistä)
2,4 dl sokeria
2 munaa (huoneenlämpöistä)
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
3,5 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,25 dl maitoa (huoneenlämpöistä)


Mansikkakreemitäyte:
50 g voita (huoneenlämpöistä)
100 g maustamatonta tuorejuustoa (huoneenlämpöistä)
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
1,25 dl mansikkatomusokeria

Vaniljakreemitäyte:
50 g voita (huoneenlämpöistä)
100 g vaniljatuorejuustoa (huoneenlämpöistä)
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
1,25 dl tomusokeria
Vihreää elintarvikeväriä

Väleihin lisäksi puolukkahilloa

Pinta:
Sokerikreemi:
75 gr voita (huoneenlämpöistä)
1,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta
1-2 tl vettä
Satin Ice -sokerimassaa

Koristeet sokerimassasta
Pohja:
Laita pekaanipähkinät leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda 175-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Sekoita jokusen kerran ja tarkkaile 10 minuutin jälkeen usein, etteivät pähkinät tummu liikaa. Anna jäähtyä ja rouhi pieneksi.

Voitele ja jauhoita kolme 12 cm:n kakkuvuokaa. Vatkaa voi ja sokeri vaalean kuohkeaksi. Lisää munat yksi kerrallaan vatkaen koko ajan. Lisää vaniljauute. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhoseos kolmessa ja maito kahdessa erässä aloittaen ja lopettaen jauhoilla. Sekoita aina välissä, älä vatkaa. Lisää pähkinärouhe ja sekoita tasaiseksi. Kaada tasaisesti kolmeen kakkuvuokaan ja paista noin 25 minuuttia. Koita kypsyyttä cocktailtikulla. Älä ylipaista.
Kreemitäytteet: 
Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkean vaaleaksi. Vatkaa sekaan tomusokeri vähän kerrallaan. Lisää vaniljauute ja halutessasi elintarvikeväri.

Kakun kokoaminen:
Leikkaa kakkupohjilta 'hattu' pois. Pohjia ei välttämättä tarvitse kostuttaa, mutta voit halutessasi käyttää kostutukseen esim. 3/4 dl maitoa. Levitä alimman pohjan päälle puolukkahilloa (pari ruokalusikallista). Levitä päälle vaniljakreemi. Nosta päälle toinen pohja, levitä päälle puolukkahilloa ja mansikkakreemi. Laita päällimmäiseksi kolmas pohja paistopinta ylöspäin. Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
Koristelu:
Sokerikreemi: Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkean vaaleaksi. Vatkaa sekaan tomusokeri vähän kerrallaan. Lisää vaniljauute ja tarvittaessa vesi ja vatkaa tasaiseksi. Levitä kakun päälle kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle uusi kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin sokerimassan kaulitsemisen ajaksi. Kaulitse sokerimassa ja levitä pinnalle. Koristele haluamallasi tavalla.

Sokerimassakoristeet:
Ilmapallojen narut ovat ohutta rautalankaa. Serpentiinit: Kaulitse erivärisiä sokerimassoja tasaisen raidalliseksi matoksi. Leikkaa matosta ohuita raitoja ja kierrä ne esim. kynien ympärille kovettumaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti