26.1.2014

Eszterházy-kakku



























Unkarilaisen Eszterházy-kakun kehittivät budapestiläiset leipurit 1800-luvun loppupuolella ja siitä tuli erittäin suosittu Itävalta-Unkarissa. Kakku on nimetty prinssi Paul III Anton Eszterházy de Galánthan (1786–1866) mukaan. Hän oli Eszterházy-suvun jäsen ja toimi mm. diplomaattina Itävallan keisarikunnassa.

Tämä kakku on yhdistelmä eri resepteistä. Useimmiten kakku on pyöreä.
















Pohja:
5 kananmunan valkuaista
210 gr tomusokeria
120 gr hasselpähkinäjauhetta
120 gr mantelijauhetta
50 gr jauhoja
50 gr sulatettua voita

Täyte:
Vaniljakiisseli:
2 dl maitoa
40 gr sokeria
1 tl vaniljasokeria
20 gr vaniljakreemijauhetta
2 munankeltuaista
2 rkl brändyä/konjakkia
1 liivatelehti
2 rkl vettä

Lisäksi:
150 gr voita huoneenlämpöisenä (suolatonta)
reilu 1 dl aprikoosihilloa

Koristelu:
1 munanvalkuainen
200 gr tomusokeria
1 rkl sitruunamehua
30 gr tummaa suklaata
100 gr mantelilastuja

Pohjat:
Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää pähkinät, mantelit, jauhot ja sulatettu voi. Paista viisi ohutta kakkua 22 cm:n vuoassa 180-200 asteessa noin 10 minuuttia kutakin. Voit myös levittää taikinan leivinpaperilla päällystetylle uunipellille (kuten kääretorttutaikinaa paistettaessa). Tästä määrästä tuli 1,5 uunipellillistä.

Täyte:
Valmista ensin vaniljakiisseli: Laita liivate likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Kuumenna 1,25 dl maitoa ja sokerit kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Yhdistä 0,75 dl maitoa ja keltuaiset ja lisää norona kuumaan maitoon. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja nosta pois liedeltä. Kuumenna vesi ja brändi, purista liivatteesta ylimääräinen vesi ja liuota brändiveteen. Lisää norona maitoseokseen sekoittaen. Lisää maitoseokseen vaniljakreemijauhe ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Vaahdota voi kuohkeaksi ja lisää vaniljakiisseli ja vatkaa sileäksi kreemiksi. Jätä kreemistä noin 1/6 syrjään myöhempää käyttöä varten.

Koko kakku joko viidestä pyöreästä levystä tai leikkaa uunipellillä paistetut pohjat viiteen yhtä suureen osaan. Laita alimmaksi pohja ja sen päälle ohut kerros hilloa ja kreemiä. Jatka näin ja laita päällimmäiseksi kaunein pohjakappale ylösalaisin (saat kauniimman pinnan kakkuun) ja levitä päälle hilloa. Levitä loppukreemi kakun reunoille (ei päälle).

Koristelu:
Siiviöi tomusokeri munanvalkuaisen sekaan koko ajan vatkaten kunnes koostumus on sopiva. Lisää sitruunamehu. Koostumus ei saa olla liian löysä eikä liian kiinteä, jotta sen saa hyvin levitettyä aprikoosihillon päälle.

Sulata suklaa mikroaaltouunissa ja anna jäähtyä hieman. Laita sulatettu suklaa muovipussiin ja leikkaan kulman ihan pieni reikä pursotusta varten. Levitä tomusokerimassa aprikoosihillon päälle ja pursota sulatettua suklaata spiraalina pyöreän kakun päälle tai viivoina suorakaiteen muotoisen kakun päälle. Vedä välittömästi hammastikulla kuviot kakun päälle.

Paahda mantelilastuja pannulla. Laita paahdetut lastut kakun reunoille.

Anna olla kylmässä usea tunti tai yön yli. Jó étvágyat!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti