10.1.2016

Sipulisämpylät

Minäkin noudatan - tai ainakin kovasti yritän noudattaa :) - kevyempää syömistä tammikuun aikana siten, että en leivo makeita herkkuja kotiin laisinkaan. Leipominen on vaan niin ihanaa, että pakko on sitten siirtyä suolaisen puolelle. Nämä sipulisämpylät tuoreella korianterilla höystettynä olivatkin aivan erinomaisen maukkaita kylmänä pakkaspäivänä nautitun kasvissosekeiton kanssa. Voin kyllä suositella ja ihan varmasti teen näitä toisen ja kolmannenkin kerran vaikkapa viikonlopun brunssipöytään. 



Ainekset:
0,5 rkl rypsiöljyä
1 sipuli hienonnettuna
0,5 dl tuoretta korianteria hienonnettuna
5 dl vettä
3 dl kaurahiutaleita
1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
8-9 dl sämpyläjauhoja
0,75 dl rypsiöljyä

Voiteluun: 

vettä

Pinnalle:
kaurahiutaleita



Ohje:
Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota sitä muutama minuutti öljyssä pannulla. Hienonna korianteri. Jos et pidä korianterista, voit käyttää ruohosipulia, basilikaa tai muuta tuoreyrttiä.
Sekoita +42-asteiseen veteen kaurahiutaleet ja 3 dl jauhoja, joiden joukkoon kuivahiiva on sekoitettu. Lisää haudutetut sipulikuutiot, korianteri, sokeri, suola sekä jauhot vähitellen. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi noin 10 minuutin ajan. Lisää alustamisen loppuvaiheessa öljy. Anna kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin 40 minuuttia.


Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo taikina tasaiseksi tangoksi ja jaa 16 osaan. Pyöritä palat sämpylöiksi. Nosta sämpylät leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

Lämmitä uuni 225 asteiseksi. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle kauraleseitä. Paista uunin keskitasolla 15-18 minuuttia. 

Muokkasin alkuperäistä Raision sydänystävän sipulisämpyläohjetta hieman kaurahiutaleiden ja korianterin osalta.


Talvisin terveisin
Erja

4 kommenttia:

  1. Onpas pehmoisen näköisiä. Kiva, kun postailit välillä leipäohjettakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä oli oikein mukavan rapea pinta ja pehmeä sisus, ja juuri sellaisista sämpylöistä minä pidän. Pitäisi tosiaan leipoa enemmän suolaisia juttuja, mutta kun tuo makeiden herkkujen leipominen vaan on niin ihanaa :)

      Poista
  2. Ihania kuvia ♥ Mulla on ollut myös leivän teko mielessä, kaiken jouluherkuttelun takia! Nyt olen silti suunnannut energiani askarteluun :D Leipää täytyisi kyllä joku päivä tehdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tulee todellakin leivottua liian vähän leipiä ja sämpylöitä. Josko nyt jouluähkyn jälkeen olisi motivoituneempi siihen suuntaan :)

      Poista