18.5.2017

Kevään ensimmäinen mansikka-raparperikakku


Kun näin ensimmäiset raparperit kaupassa, tiesin heti, mitä laittaisin äitienpäiväkakun täytteeksi! Äitini toivoi marjakakkua, joten tein perinteisen sokerikakkupohjan täytteeksi aivan ihanan mansikka-raparperimoussen ja koristelin kakun kermavaahdolla ja tuoreilla mansikoilla. Tähän vuodenaikaan vielä espanjalaisilla mansikoilla, mutta kenties jo kuukauden päästä päästään herkuttelemaan kotimaisilla mansikoilla!

Kakkupohja:
4 munaa
sokeria
jauhoja
perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Mansikka-raparperimousse:
150 g mansikkaa
150 g raparperia
2 rkl vettä
0,5 dl sokeria
2 dl kermaa
50 g tuorejuustoa
3 liivatetta
0,5 tl vaniljauutetta
1,5 rkl sitruunamehua

Kostutus:
1,5 dl vaniljasokerilla maustettua maitoa

Koristelu:
1,5 dl vispikermaa
1,5 rkl tomusokeria
mansikoita
muutama pala valkosuklaata
vihreitä sokerihelmiä


Kakkupohjan ainesten mittaus:
Nosta teräskulho vaa'alle, taaraa lukema nollaksi ja riko huoneenlämpöiset kananmunat kulhoon. Laita muistiin munien paino. Sokerin määrä on 70 % munien painosta (eli esim. 150 g munia - 100 g sokeria). Jauhojen määrä on myös 70 % munien määrästä siten, että 70 % jauhomäärästä on vehnäjauhoja ja 30 % perunajauhoja (eli esim. 150 g munia - 100 g jauhoja, josta 70 g vehnäjauhoja ja 30 g perunajauhoja).

Kakkupohja:
Voitele 22 cm:n kokoisen sydänvuoan pohja ja reunat vuokasprayllä. Laita pohjalle leivinpaperia ja korppujauhota reunat.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (vatkasin yleiskoneella 12 min).
Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe ensin yhteen. Lisää jauhoseos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon ja kääntele nuolijalla varovaisesti vaahdon sekaan. 
Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia alimmalla tasolla.

Anna kakkupohjan jäähtyä noin 10 minuuttia vuoassaan ja kumoa se jäähtymään. Kakkupohja säilyy kosteana, kun käännät kakkuvuoan takaisin kakun päälle. Kiedo tuorekelmuun ja laita jääkaappiin yöksi. Pohja on helpompi leikata, kun se on kylmä.



Mansikka-raparperisose:
Pilko raparperit kattilaan, lisää vesi ja anna kiehua hiljalleen, kunnes raparperit ovat lähes pehmeitä. Lisää sulaneet mansikat, sokeri ja keitä 2-5 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella. Laita sose kylmään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Tarvitset mousseen 2 dl sosetta.

Mansikka-raparperimousse:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto, mansikka-raparperisose, vaniljauute ja sokeri sekaisin. Kiehauta sitruunamehu, purista vesi liivatelehdistä ja liuota ne kuumaan mehuun. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena norona marjaseokseen koko ajan vatkaten. Sekoita lopuksi joukkoon varovaisesti käännellen vaahdotettu kerma.



Kakun kokoaminen:
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Vuoraa sydänvuoka tuorekelmulla ja jätä tuorekelmun reunoja roikkumaan reilusti. Laita kakkuvuoan pohjalle yksi pohja tasainen puoli alaspäin (tästä tulee kakun pinta), kostuta ja levitä päälle puolet moussesta. Nosta päälle toinen pohja, kostuta ja levitä päälle loput moussesta. Nosta päälle kolmas pohja, kostuta, peitä kakku tuorekelmulla ja laita kakku kylmään mehustumaan mielellään yön yli.


Koristelu:
Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja makeuta tomusokerilla. Kumoa kakku tarjoilualustalle ja päällystä tasaisella kermavaahtokerroksella. Koriste mansikoilla ja vihreillä sokerihelmillä. Sulata valkosuklaa varovaisesti mikroaaltouunissa, laita pussiin, leikkaa pussin kulmaan pieni aukko ja pursota reippaalla otteella mansikoiden päälle.



Herkkuhetkiä toukokuun juhliin :)

toivottaa
Erja

1 kommentti: