6.4.2017

Popcornkakku synttäreille


Minun piti tehdä jo syksyn synttärijuhlille popcornkakku lähisuvulle, mutta silloin omenakinuskikakku vei voiton. Niinpä nyt keväisille siskon ja siskonpojan syntymäpäiville oli vihdoin popparikakun vuoro! Karamellisoidut popcornit toivat mieleen kauan sitten USA:ssa viettämäni vaihto-oppilasvuoden ja huvipuistokäynnit: makean ja suolaisen  a i v a n  todella herkullisen yhdistelmän. Kakussa yhdistyy muutenkin makea ja suolainen suolakinuskissa ja täytteessä olevassa popcornissa. Tämä on ainakin todella erilainen - mutta ehdottoman herkullinen - kakku kuin mitä yleensä suomalaisesta kahvipöydästä löytyy :)

Kakkupohja:
310 g vehnäjauhoja
270 g sokeria
1 rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria

120 g voita sulatettuna
240 g maitoa
110 g kananmunaa huoneenlämpöisenä


Kermamascarponetäyte:
200 g mascarponejuustoa

2 rkl sokeria
2 dl kermaa
3 dl valmista popcornia

Tarvitset yhden mikropopcornpussin, josta jää vähän maistiaisia leipurillekin :)

Kinuskikastike kakun täytteeksi:
2/3 tölkkiä karamellisoitua kondensoitua maitoa (eli valmista kinuskia)

1/4 tl suolaa

Kostutus:
1,5 dl maitoa

Karamellisoidut popcornit:
8-9 dl valmista popcornia
0,5 dl voita
0,5 dl vaaleata siirappia
1 dl fariinisokeria
0,25 tl suolaa
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl kanelia
1 tl vaniljauutetta (tai vaniljasokeria)

Voi-mascarponekreemi:
150 g huoneenlämpöistä voita
3 dl tomusokeria (laitoin puolet vaniljatomusokeria)
50 g mascarponejuustoa
1-2 rkl maitoa (tarvittaessa notkistamaan kreemi)

Kinuskikastike kakun päälle:
1/3 tölkkiä karamellisoitua kondensoitua maitoa (eli loput tölkistä)
ripaus suolaa
2-3 rkl kermaa


Kakkupohja:
Lämmitä uuni 160-170-asteiseksi. Voitele 20 cm:n kakkuvuoka ja vuoraa se leivinpaperilla. Anna maidon lämmetä huoneenlämpöiseksi. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Sulata voi ja anna jäähtyä hetki. Lisää voi, maito, vaniljauute ja munat kuiviin aineksiin ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina valmisteltuun vuokaan ja paista noin 50 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei jää kuin muutama murunen. Ota pois uunista, anna levätä vuoassa noin 10 minuuttia ja kumoa. Kääri tuorekelmuun, anna jäähtyä ja laita kylmään yöksi. (Tai muutamaksi tunniksi ulos kylmälle lasitetulle parvekkeelle).
Aivan ihana mehevän vaalean kakkupohjan ohje löytyy Pikku murusen blogista.


Karamellisoitu popcorn:
Lämmitä uuni 120-asteiseksi.
Mittaa popcornit isoon kuumuutta kestävään kulhoon. Levitä uunipellille leivinpaperi.
Sulata voi kattilassa keskilämmöllä. Lisää siirappi ja sokeri ja sekoita tasaiseksi. Nosta lämpötilaa hieman, lämmitä kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja anna kiehua noin 4 minuutta sekoitellen. Ota pois levyltä ja lisää samoin tein suola, ruokasooda, kaneli ja vanilauute ja sekoita tasaiseksi. Kaada nopeasti popcornien päälle ja sekoita kastike popcorneihin. Varo, sillä kastike on todella kuumaa!
Levitä uunipellille tasainen kerros ja laita uuniin 45-60 minuutiksi. Sekoita vartin välein. Popcorn on valmista, kun sen pinta hetken jäähdyttyään on kuiva. Älä anna popcornien palaa uunissa. Anna popcornien jäähtyä.
Inspiraatio löytyi Style Sweet CA -blogista.

Kermamascarponetäyte:
Vatkaa kerma vaahdoksi sokerin kanssa. Notkista mascarponejuusto ja kääntele kermavaahto sekaan. Lisää lopuksi täytteen joukkoon popcornit ja sekoita tasaiseksi.

Suolakinuski:
Lisää suola kinuskin joukkoon ja sekoita tasaiseksi.


Kakun kokoaminen:
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja päältä tasaiseksi ja sen jälkeen kolmeksi kerrokseksi. Laita alin kerros tarjoiluastialle, kostuta maidolla, lusikoi pohjan päälle kerros suolakinuskia ja levitä päälle puolet kerma-mascarponetäytteestä. Nosta päälle toinen pohja, kostuta maidolla, lusikoi pohjan päälle kerros suolakinuskia ja levitä päälle loput kerma-mascarponetäytteestä. Nosta päälle kolmas kakkupohja tasainen paistopinta ylöspäin ja kostuta maidolla. Peitä kakku tiiviisti tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin kuorrutteen valmistuksen ajaksi.

Voi-mascarponekreemi:
Vatkaa huoneenlämpöistä voita pari minuuttia kunnes se kuohkeutuu ja vaalenee. Vatkaa sekaan tomusokeri pari ruokalusikallista kerrallaan ja vatkaa muutama minuutti. Lisää kylmä mascarpone-juusto ja vatkaa tasaiseksi. Lisää tarvittaessa huoneenlämpöistä maitoa notkistamaan kreemi.

Kuorruttaminen:
Levitä kakun päälle tasainen kerros kreemiä ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Levitä päälle toinen tasainen kerros kreemiä, tasoita pinta palettiveitsellä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 30 minuutiksi.

Valuva kinuskikastike:
Lämmitä kerma kiehuvaksi, mutta älä anna kiehua. Lisää kerma vähitellen kinuskin sekaan kunnes kinuski on sopivan paksua valutettavaksi kakun päälle ja reunoille. Valuta reunoille ensin ruokalusikkaa apuna käyttäen ja kaada kinuskia sitten keskelle ja tasoita pinta.

Koristele isolla keolla karamellisoitua popcorneja. Voit tarvittaessa dipata popcorneja kinuskikastikkeeseen ikään kuin liimaksi, jotta saat keon pysymään kasassa.

Herkullista huhtikuuta :)

toivottaa
Erja

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos :) Karamellisoidut popparit ja valuva kinuski ovat vaan nii-iin namia, lurps!

      Poista
  2. 110 grammaa munaa? Mikä ihmeen ohje, ei sano lukijalle mitään :). Eikö munat voisi ilmoittaa kappaleina. No täytyy etsiä jostain parempi ohje :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivonnassa tarkat mitat ovat erittäin tärkeitä, ja sen vuoksi kakkupohjan ohjeessa on grammamittoja. Esimerkiksi munia on monen kokoisia, joten kappalemäärän ilmoittaminen on kovin epätarkkaa. Keittiövaaka onkin ihan ehdoton työkalu leipojalle - ja sellaisen saa edullisesti marketeista tai esim. Clas Olhsonilta. Suosittelen lämpimästi! Kun kakkupohjan raaka-aineet mittaa gramman tarkkuudella, saa mahdollisimman varmasti onnistuneen lopputuloksen joka kerta. Iloisia leipomishetkiä ja kiitos kommentistasi :)

      Poista