Kummityttöni 18-vuotisjuhlissa nautittiin viime viikonloppuna mm. tätä aivan ihanaa omenakinuskikakkua. Kakussa yhdistyvät omenan raikkaus, kinuskin makeus ja suolakaramellin suolaisuus. Tuo pieni suolaisuus onkin kerrassaan sopiva, vaikkakin yllättävä yhdistelmä makean kakun kanssa. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan!
Kakkupohja:
250 g voita
2 dl sokeria
5 munaa
100 g hapankermaa (Creme Fraiche)
330 g jauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 rkl maitoa
Sokeriliemi kostuttamiseen:
0,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
Omenakompotti:
1 l kuorittuja omenakuutioita
1 dl sokeria
1 rkl vettä
1 l kuorittuja omenakuutioita
1 dl sokeria
1 rkl vettä
1 kanelitanko
0,5 tl vaniljauutetta tai -sokeria
0,5 tl kanelijauhetta
2 rkl perunajauhoja + 2 rkl kylmää vettä
2 rkl perunajauhoja + 2 rkl kylmää vettä
2 liivatetta
1 rkl vettä
2,5 dl Flora Vispiä
250 g Mascarponejuustoa
0,5 dl suolakaramellitomusokeria
Voikreemi:
200 g voita (huoneenlämpöistä)
3 dl suolakaramellitomusokeria
1 dl tomusokeria
2 rkl maitoa
Kinuskikuorrute:
1 dl vispi- tai kuohukermaa
0,5 dl fariinisokeria
0,5 dl tomusokeria
1 tl voita
Koristeet:
Pretzeleitä, raesokeria, toffeekaramelleja tai muita haluamasi koristeita
Kakkupohja:
Lämmitä uuni 150-asteiseksi. Voitele 20 cm:n irtopohjavuoan reunat ja pohja. Vaahdota voi ja sokeri vaalean kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää hapankerma ja sekoita tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos siivilän läpi kahdessa osassa vuorotellen maidon kanssa. Aloita ja lopeta jauhoseoksen lisäämisellä. Sekoita taikina tasaiseksi joka lisäyksen jälkeen. Kaada taikina vuokaan ja paista 60+ minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun jää vain muutama murunen.
Valmista kakun paistuessa sokeriliemi:
Kinuskikastike:
Valmista kakun paistuessa sokeriliemi:
Kuumenna sokeri ja vesi miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä.
Anna kypsän kakun jäähtyä vuoassaan 10 min. Pistele pohjaan reikiä esim. grillitikulla ja kostuta pohja sokeriliemellä käyttäen pullasutia apuna. Anna pohjan jäähtyä kokonaan vuoassa ja kumoa se. Kääri kakku tuorekelmuun ja laita kylmään muutamaksi tunniksi. Pohja on helpompi leikata kylmänä.
Omenakompotti:
Kuori ja kuutioi omenat. Mittaa kattilaan omenakuutiot, sokeri ja vesi sekä kanelitanko. Keitä omenaseosta muutaman minuutin ajan, kunnes omenakuutiot ovat pehmenneet. Lisää vaniljauute ja kanelijauhe ja sekoita. Sekoita perunajauhot kylmään veteen ja suurusta sillä omenaseos. Anna omenaseoksen pulpahtaa ja nosta kattila liedeltä. Jäähdytä seos hyvin.
Mascarponekermatäyte:
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-7 minuuttia. Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa Mascarponjuusto ja sokeri tasaiseksi. Kiehauta vesitilkka ja purista vesi liivatelehdistä ja liuota ne veteen. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena nauhana seokseen koko ajan vatkaten. Kääntele varovaisesti sekaan kermavaahto.
Kakun kokoaminen:
Tasoita kakkupohjan pinta ja leikkaa kakku kolmeen osaan. Vuoraa 20 cm:n kokoinen kakkuvuoka tuorekelmulla ja jätä tuorekelmun reunoja roikkumaan reilusti. Laita kakkuvuoan pohjalle yksi pohja tasainen puoli alaspäin (tästä tulee kakun pinta), kostuta ja levitä päälle puolet omenakompotista ja sen päälle puolet Mascarponejuustotäytteestä. Nosta päälle toinen pohja, kostuta ja levitä päälle loput omenakompotista ja sen päälle loput Mascarponejuusto-täytteestä. Nosta moussen päälle kolmas pohja, kostuta, peitä kakku tuorekelmulla ja laita kakku kylmään hyytymään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli.
Voikreemi:
Vatkaa huoneenlämpöistä voita pari minuuttia kunnes se kuohkeutuu ja vaalenee. Vatkaa sekaan tomusokeri pari ruokalusikallista kerrallaan. Lisää maito notkeuttamaan kreemi. Voit halutessasi värjätä kreemiä pikkutipalla ruskeaa elintarvikeväriä.
Kuorruttaminen:
Kumoa kakku kakkupahville. Levitä kakun päälle tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Levitä päälle uusi kerros kreemiä, tasoita pinta sileäksi raapalla ja palettiveitsellä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 30 minuutiksi.
Anna kypsän kakun jäähtyä vuoassaan 10 min. Pistele pohjaan reikiä esim. grillitikulla ja kostuta pohja sokeriliemellä käyttäen pullasutia apuna. Anna pohjan jäähtyä kokonaan vuoassa ja kumoa se. Kääri kakku tuorekelmuun ja laita kylmään muutamaksi tunniksi. Pohja on helpompi leikata kylmänä.
Omenakompotti:
Kuori ja kuutioi omenat. Mittaa kattilaan omenakuutiot, sokeri ja vesi sekä kanelitanko. Keitä omenaseosta muutaman minuutin ajan, kunnes omenakuutiot ovat pehmenneet. Lisää vaniljauute ja kanelijauhe ja sekoita. Sekoita perunajauhot kylmään veteen ja suurusta sillä omenaseos. Anna omenaseoksen pulpahtaa ja nosta kattila liedeltä. Jäähdytä seos hyvin.
Mascarponekermatäyte:
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-7 minuuttia. Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa Mascarponjuusto ja sokeri tasaiseksi. Kiehauta vesitilkka ja purista vesi liivatelehdistä ja liuota ne veteen. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena nauhana seokseen koko ajan vatkaten. Kääntele varovaisesti sekaan kermavaahto.
Kakun kokoaminen:
Tasoita kakkupohjan pinta ja leikkaa kakku kolmeen osaan. Vuoraa 20 cm:n kokoinen kakkuvuoka tuorekelmulla ja jätä tuorekelmun reunoja roikkumaan reilusti. Laita kakkuvuoan pohjalle yksi pohja tasainen puoli alaspäin (tästä tulee kakun pinta), kostuta ja levitä päälle puolet omenakompotista ja sen päälle puolet Mascarponejuustotäytteestä. Nosta päälle toinen pohja, kostuta ja levitä päälle loput omenakompotista ja sen päälle loput Mascarponejuusto-täytteestä. Nosta moussen päälle kolmas pohja, kostuta, peitä kakku tuorekelmulla ja laita kakku kylmään hyytymään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli.
Voikreemi:
Vatkaa huoneenlämpöistä voita pari minuuttia kunnes se kuohkeutuu ja vaalenee. Vatkaa sekaan tomusokeri pari ruokalusikallista kerrallaan. Lisää maito notkeuttamaan kreemi. Voit halutessasi värjätä kreemiä pikkutipalla ruskeaa elintarvikeväriä.
Kuorruttaminen:
Kumoa kakku kakkupahville. Levitä kakun päälle tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Levitä päälle uusi kerros kreemiä, tasoita pinta sileäksi raapalla ja palettiveitsellä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 30 minuutiksi.
Kinuskikastike:
Keitä kermaa ja sokereita noin 20 minuuttia. Voit varmistaa, että kinuski on valmista esim. ns. vesilasitekniikalla: tipauta tippa kinuskia kylmään veteen ja kun kinuski jähmettyy eikä hajoa veteen, on koostumus oikea. Lisää nokare voita ja sekoita tasaiseksi. Anna kinuskin jäähtyä jonkin aikaa, mutta ei liikaa eli kinuskin pitää olla edelleen valuvaa eikä jähmettyä liikaa. Nosta kakku kylmästä juuri ennen kinuskin kaatoa. Kaada kinuskia lusikalla kylmälle kakulle haluamiisi kohtiin. Voit auttaa kinuskia valumaan halutuista kohdista palettiveitsellä tai lusikalla. Nosta kakku kylmään ja anna kinuskin asettua. Koristele haluamallasi tavalla.
Kakkupohja on tehty Eva Palun Kakut ja tortut kuin Tallinnan parhaassa paakaripuodissa -kirjan ohjeen mukaan. Kakku-Katrille kiitos kinuskikastikkeen ohjeesta ja Maistuis varmaan sullekin -blogille omenakompotista. Suolakaramellitomusokeria voi ostaa leivontatarvikeliikkeistä.
toivottaa
Erja
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaUpean näköinen kakku! Ja muutenkin ihana blogi :) Tsekkaa blogini Northbounkitchen, jos kiinnostaa:)
VastaaPoistaxIida
Kiitos Iida :) Mukava kuulla, että olet löytänyt blogini. Tulenpa vierailulle sinun blogiisi samoin tein :)
Poista