17.4.2016

Apfelstrudel - omenastruudeli

Omenaleivonnaiset eivät ole yleensä keväistä herkkua, mutta kun saksan-unkarilainen miesystäväni toivoi niin kovasti omenastruudelia, oli minulla ilo toteuttaa toive! Netistä löytyi erilaisia taikinavaihtoehtoja, joista tällä kertaa valitsin varmaankin sen perinteisimmän vaihtoehdon. Omenastruudelista ei tullut liian makeaa ja se maistui aivan ihanalle hieman lämmitettynä vaniljakastikkeen kanssa :)



Taikina:
250 g jauhoja
25 g voita sulatettuna
1 muna
ripaus suolaa
1 dl huoneenlämpöistä vettä
2 tl rypsiöljyä

Omenatäyte:
1 kg happamia vihreitä omenoita
1 sitruuna, kuori raastettua ja 0,25 dl sitruunamehua
40 g pähkinöitä tai manteleita (käytin saksanpähkinää)
70 g sokeria
0,5 tl kanelia
100 g rusinoita

Lisäksi:
25 g korppujauhoja
25 g voita sulatettuna



Taikina:
Kaada jauhot työpöydälle keoksi ja tee kekoon kolo voille, kananmunalle ja suolalle. Käytä haarukkaa sekoittamaan pikkuhiljaa jauhovallit kuoppaan (varo rikkomasta vallia liian aikaisin). Kun kaikki jauhot, kananmuna ja suola on sekoitettu keskenään, öljyä kevyesti kätesi ja vaivaa taikina voimakkaasti sekaisen. Lisää vesi vähitellen vaivaten taikinaa koko ajan. Käytä kämmeniäsi ja vaivaa taikina kunnolla työntäen taikinaa poispäin itsestäsi ja kääntämällä se päällekkäin itsensä kanssa, ennen kuin työnnät sen uudelleen poispäin. Tee tätä noin 10 minuutin ajan. Muotoile taikinasta pallo ja laita se kulhon pohjalle. Voitele pallo rypsiöljyllä, peitä kulho keittiöpyyhkeellä ja jätä huoneen lämpöön 30 minuutiksi.

Täyte:
Laita rusinat likoamaan veteen. Rouhi pähkinät. Pese sitruuna hyvin, raasta sen kuori ja purista situunasta 0,25 dl mehua. Kuori omenat, poista siemenkodat ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Sekoita omenat, sitruunamehu ja -raaste, sokeri, kaneli, pähkinärouhe ja valutetut rusinat.

Lämmitä uuni 200-asteiseksi.

Taikinan kaulitseminen:
Laita työtason päälle keittiöpyyhe ja siivilöi pyyhkeen päälle ohut kerros jauhoja. Nosta taikinapallo pyyhkeen päälle, painele tasaiseksi suorakulmioksi ja kaulitse niin ohueksi suorakulmioksi, että näet keittiöpyyhkeen kuvioinnin kaulitun taikinan läpi. Jos et saa taikinaa kaulimella tarpeeksi ohueksi, voit varovaisesti venyttää taikinaa kulmista ja reunoista.



Voitele taikina voilla ja ripottele päälle korppujauhot tasaisesti. Levitä täyte kapeammasta päästä lähtien kolmasosaan taikinan koosta. Taita taikina pitkiltä reunoilta pari senttimetrin verran täytteen päälle, jotta täyte ei pääse leviämään uunissa. Rullaa strudeli täytepäästä alkaen, pyyhettä apuna käyttäen kääretorttumaiseksi rullaksi. Laita leivinpaperi uunipellille ja laita struudelirulla saumakohta alaspäin leivinpaperin päälle. Voitele lopulla voilla ja paista uunissa 50-60 minuuttia.

Anna kypsän struudelin jäähtyä ja siiviöi jäähtyneen struudelin päälle tomusokeria. Tarjoile vaniljakastikkeen kera.

Ohje chefkoch.de-sivulta



Hyvää alkavaa uutta viikkoa :)

toivottaa
Erja

1 kommentti:

  1. Namm!! Tuli mieleen tämä oma struudelini, johon lisäsin hiukan konjakkia :)

    http://www.anninuunissa.fi/2014/09/annin-omenastruudeli-eli-apfelstrudel.html

    Muistutit minua siitä, että viimeisemmän struudelini tekemisestä on jo yli vuosi! Apua :) Kiitos inspiraatiosta. Ihanat kuvat!

    VastaaPoista