5.3.2016

Sitruuna-valkosuklaa-mustaherukkakakku

Kevättä ilmassa ja kakussa - vihdoinkin! Sain kunnian tehdä täytekakun 50-vuotissyntymäpäivää ja muita merkkipäiviä juhlistavaan kahvitilaisuuteen. Koska sen tarkempia toiveita ei esitetty, vaalean kakkupohjan täytteiksi päätyivät mustaherukka- ja valkosuklaamousset ja valkosuklaamoussen kaveriksi vielä lemon curd. Voisiko muuten olla herkullisempaa yhdistelmää.. :) Ja koristeluksi mitäpä muuta kuin ruusuja! Onnittelut vielä näin jälkikäteen sankareille.



Vaniljainen kakkupohja:
100 g voita
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1,5 dl piimää
2 munaa
3 dl sokeria
5,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
ripaus suolaa
1 rkl vaniljauutetta tai -sokeria

Mustaherukkamousse:
200 g pakastemustaherukkaa
1 rkl vettä
1 dl hillosokeria
4 liivatetta
2 dl vispikermaa
1,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta
2 rkl vettä


Lemon curd:
0,5 dl lemon curdia

Valkosuklaamousse:
100 g valkosuklaata (sulatetaan)
35 g valkosuklaata (rouhitaan)
1 liivatelehti
1 dl vispikermaa
50 g ranskankermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa

2 rkl sitruunamehua
2 rkl tomusokeria (tai maun mukaan)


Sveitsiläinen marenkivoikreemi:
120 g kananmunan valkuaista
240 g sokeria
360 g voita (huoneenlämpöistä)
Sitruunakreemiin: 
sitruunan kuoriraaste ja 2 rkl sitruunamehua, keltaista pastaväriä
Mustaherukkakreemiin:
2 rkl mustaherukkasosetta, sinistä pastaväriä

Koristeluun lisäksi violetteja ja keltaisia sokerihelmiä



Kakkupohja:
Voitele ja jauhota kaksi 20 cm:n irtopohjavuokaa. Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Sulata voi mikrossa. Sekoita joukkoon öljy ja vesi. Sekoita joukkoon piimä, munat yksitellen hyvin sekoitellen sekä sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinan joukkoon nopeasti sekoittaen. Kaada taikina valmisteltuihin kakkuvuokiin. Paista n. 30-35 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun jää vain muutama murunen. Anna pohjien jäähtyä vuoissaan noin 10 minuuttia ja kumoa sen jälkeen. Kiedo pohjat tuorekelmuun, anna jäähtyä ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli. Tämä ohje on Suklaapossun ihanainen vaniljainen kakkupohja.

Mousseista riittää täytteet myös 12 cm:n gluteenittomaan pikkukakkuun.

Mustaherukkamousse:
Laita jäiset mustaherukat ja vesi kattilaan ja anna kiehua hiljalleen, kunnes marjat sulavat ja pehmenevät. Lisää hillosokeri ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Paseeraa siivilän läpi ja käytä mousseen jäähtynyt paseerattu mustaherukkasose. Säästä 2 rkl sosetta mustaherukkakreemiin. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vaahdota kerma ja vaniljakastike. Sekoita tuorejuusto, tomusokeri, mustaherukkasose ja vaniljauute. Kiehauta vesitilkka, purista vesi liivatelehdistä ja liuota ne veteen. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena norona tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Sekoita lopuksi joukkoon varovaisesti käännellen vaahdotettu kerma-vaniljavaahto. 



Valkosuklaamousse:
Sulata 100 g valkosuklaata varovaisesti mikrossa ja anna jäähtyä. Rouhi 35 g valkosuklaata. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-7 minuuttia. Vaahdota kerma ja laita kylmään odottamaan. Purista sitruunasta kaksi ruokalusikallista mehua. Vatkaa ranskankerma ja tuorejuusto sekaisin, lisää suklaasula ja sokeri ja vatkaa tasaiseksi. Kiehauta sitruunamehu, purista vesi liivatelehdestä ja liuota se mehuun. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena nauhana seokseen koko ajan vatkaten. Kääntele varovaisesti sekaan kermavaahto ja suklaarouhe.


Sveitsiläinen marenkivoikreemi:
Laita valkuaiset ja sokeri vesihauteeseen. Vatkaa seosta käsin niin kauan, että sokeri on täysin liuennut seokseen. Voit koettaa sokerin liukenemista sormin: seos on valmista, kun sokeri ei tunnu laisinkaan sormissa. Jos käytät lämpömittaria, seos on valmis ja valkuaiset ovat samalla kypsyneet, kun seos on noin 60-asteista. Siirrä seos yleiskoneen kulhoon tai käytä käsivatkainta ja vatkaa vaahtoa niin kauan, että vaahto on huoneenlämpöistä. Tässä menee 5-10 minuuttia. Voit kääriä kylmän pyyhkeen kulhon ympärille nopeuttamaan viilenemistä. Vaahto on nyt sveitsiläistä marenkia. Lisää marenkiin huoneenlämpöinen voi nokare kerrallaan vatkaten seosta koko ajan hiljaisella nopeudella. Jatka vatkaamista keskinopeudella kunnes seos on pehmeää ja tasaista. Älä panikoidu, jos kreemi kokkaroituu! Jatka vaahdottamista, niin kreemi muuttuu sileäksi.

Gluteeniton pikkukakku



















Kakun kokoaminen:
Tasoita kakkupohjien pinnat ja leikkaa molemmat pohjat kahteen osaan. Vuoraa 20 cm:n kakkuvuoka tuorekelmulla ja jätä tuorekelmun reunoja roikkumaan reilusti reunan yli. Laita vuoan pohjalle yksi kakkupohja tasainen pinta alaspäin (tästä tulee kakun pinta) ja levitä päälle vajaa puolet mustaherukkamoussesta. Laita päälle toinen pohja, levitä sen päälle ohut kerros lecon curdia ja 2/3 valkosuklaamoussesta. Laita päälle kolmas pohja ja levitä päälle toinen vajaa puolikas mustaherukkamoussesta. Laita päällimmäiseksi viimeinen pohja, peitä tuorekelmulla ja laita kylmään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Mustaherukkakreemi:
Ota eroon noin neljännes kreemistä. Lisää siihen mustaherukkasose ruokalusikallinen kerrallaan vatkaten joka lisäyksen jälkeen. Lisää cocktail-tikulla nokare sinistä pastaväriä, jotta saat kreemistä violettia.

Sitruunakreemi:
Lisää loppukreemiin sitruunaraaste ja sitruunamehu ruokalusikallinen kerrallaan vatkaten joka lisäyksen jälkeen. Lisää halutetessasi cocktail-tikulla nokare keltaista pastaväriä.

Kakun kuorruttaminen:
Levitä ohut kerros sitruunakreemiä kakun reunoille ja pintaan, tasoita ja laita kylmään 20 minuutiksi. Levitä kakun päälle toinen kerros sitruunakreemiä ja tasoita pinta. 

Kaksiväriset ruusupursotukset:
Laita mustaherukkakreemi ja sitruunakreemi kumpikin erillisiin pursotuspusseihin ja leikkaa pussien päät auki. Laita molemmat pursotuspussit isompaan, Wiltonin M1-tyllalla varustettuun pursotuspussiin. Pursota ruusut kakun pinnalle ja koristele sokerihelmillä. 

Tarjolla oli myös gluteenitonta pikkukakkua (12 cm) samoilla täytteillä ja koristeilla.

Mukavaa maaliskuun ensimmäistä viikonloppua!

toivottaa
Erja

4 kommenttia:

  1. Tyylikäs koristelu, kaunis kokonaisuus ja maistamaan houkutteleva!
    Terkuin nami-hiiri

    VastaaPoista
  2. Hei!
    Siis, aivan ihana kakku, olen käynyt ihastelemassa sitä useaan otteeseen, ja ensi viikolla rohkenen reseptiäsi kokeilla...
    Yksi pieni kysymys mulla olisi; riittääkö toi pohjan ohje molempiin vuokiin, vai tehdäänkö se kaksinkertaisena?
    Kiitos loistavista resepteistä, ja tietty vastauksesta etukäteen...
    Päivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Päivi ja kiitos :) Tuo pohjan määrä riittää kahteen 20 cm:n vuokaan siten, että saat kummastakin kaksi pohjaa. Toivottavasti maistuu teillekin :)

      Poista