15.2.2016

Ruusukakku

Pikkutyttö toivoi syntymäpäiväkakkuunsa ruusuja aiemmin tekemäni triokakun tyyliin. Kakussa on suklaata, vadelmaa ja valkosuklaata kuorrutuksessa, kakkupohjissa ja täytteissä. Triokakun kuvista näkyy kakun palakuva. Ohje on aika pitkä, joten kakku on hyvä tehdä esimerkiksi kolmen päivän aikana siten, että ensimmäisenä päivänä paistaa pohjat, toisena täyttää kakun ja kolmantena koristelee. Ruusukoristeiden pursotus käy yllättävän nopeasti - tekniikan voi kurkata vaikkapa tästä Lori's Bakeryn videosta.




Suklaakakkupohja:
80 g voita
35 g tummaa suklaata sulatettuna
2/3 dl rypsiöljyä
1 1/3 dl vettä
1 dl ranskankermaa (tai piimää)
2 munaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3,15 dl (= 3 dl + 1 rkl) vehnäjauhoja
2/3 dl (= 4,5 rkl) tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
2/3 tl soodaa
0,5 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria


Vadelmakakkupohja:
(ainekset huoneenlämpöisinä)
0,5 dl maitoa
4 munanvalkuaista
2 tl vaniljauutetta
0,5 dl vadelmasosetta
3,5 dl jauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
100 g voita


Vaniljainen kakkupohja:
50 g voita
0,5 dl rypsiöljyä
1 dl vettä
0,75 dl piimää
1 muna
1,5 dl sokeria
2,75 dl vehnäjauhoja
0,75 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
ripaus suolaa
1,5 tl vaniljauutetta tai -sokeria


Kostutus:

noin 1 dl maitoa




















Suklaamousse:
1 liivatelehteä
100 g maitoa
165 g tummaa suklaata (53 % kaakaopitoisuus)
230 g vispikermaa

Vadelmamousse:
200 g vadelmaa
1 dl hillosokeria
2 liivatelehteä
1,5 dl vispikermaa
100 g tuorejuustoa
100 g ranskankermaa
0,5 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria
2 rkl vettä

Tumma suklaa-, vadelma- ja valkosuklaakuorrutteet:
300 g voita 

2 rkl vaniljauutetta
Valkosuklaa- ja vadelmakuorrutteeseen lisäksi:
200 g valkosuklaata sulatettuna
3 dl tomusokeria
Vadelmakuorrutteeseen lisäksi:
2 rkl vadelmasosetta
2 rkl tomusokeria
Suklaakuorrutteeseen:
150 g tummaa suklaata sulatettuna
2 dl kaakaotomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta

Vadelmasose vadelmaiseen kakkupohjaan, täytteeseen ja kuorrutteeseen:
350 g vadelmaa
1,5 dl hillosokeria


















Vadelmasose:
Kiehauta vadelmat kattilassa, lisää hillosokeri ja keitä noin 10 minuuttia. Kuori tarvittaessa vaahto pois hillon päältä. Paseeraa siivilän läpi ja säästä vadelmasose.

Suklaakakkupohja:
Voitele ja jauhoita kaakaojauhe-jauhoseoksella 24 cm:n kokoinen kakkuvuoka. Lämmitä uuni 170-asteiseksi. Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina valmisteltuihin vuokiin ja paista noin 40-50 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Laita vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, ettei pinta pala. Ota vuoka uunista, anna jäähtyä vuoassa 10 minuuttia ja irrota sitten jäähtymään. Kiedo tuorekelmuun ja laita yöksi jääkaappiin.

Vadelmakakkupohja:
Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Voitele ja jauhoita vehnäjauholla 24:n cm kokoinen kakkuvuoka.  Laita pieneen kulhoon vadelmasose, maito, valkuaiset ja vaniljauute ja sekoita haarukalla tasaiseksi. Siivilöi jauhot kulhoon, lisää sokeri ja leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi. Lisää pehmeä voi ja vatkaa matalalla nopeudella murumaiseksi seokseksi. Lisää vadelmaneste ja vatkaa minuutin verran tasaiseksi. Jos haluat taikinaan lisää vaaleanpunaista väriä, lisää vähän elintarvikeväriä (mieluiten pastaväriä, minä lisäsin cocktail-tikulla pienen nokareen). Kaada taikina voideltuun valmisteltuun kakkuvuokaan ja paista noin 30-35 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun jää vain muutama murunen. Ota vuoka pois uunista, anna levätä vuoassa noin 10 minuuttia ja irrota sitten jäähtymään. Kiedo tuorekelmuun ja laita yöksi jääkaappiin. 

Vaniljakakkupohja:
Lämmitä uuni 170-asteiseksi. 
Voitele ja jauhoita vehnäjauholla 24:n cm kokoinen kakkuvuoka. Sulata voi mikrossa. Sekoita joukkoon öljy ja vesi. Sekoita joukkoon piimä, munat yksitellen hyvin sekoitellen sekä sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinan joukkoon nopeasti sekoittaen. Kaada taikina valmisteltuun kakkuvuokaan ja paista 20-25 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun jää vain muutama murunen. Ota vuoka pois uunista, anna levätä vuoassa noin 10 minuuttia ja irrota sitten jäähtymään. Kiedo tuorekelmuun ja laita yöksi jääkaappiin. 







































Suklaamousse:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Rouhi suklaa pieneksi. Kiehauta maito kattilassa, anna jäähtyä hetki ja liuota siihen vedestä puristetut liivatelehdet. Kaada kuuma maito suklaan päälle ja anna suklaan sulaa hetki maidossa. Sekoita massa sileäksi sauvasekoittimella. Lisää kerma 35-asteiseen suklaamassaan ja kääntele seos tasaiseksi.

Vadelmamousse:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja laita odottamaan jääkaappiin. Vatkaa tuorejuusto, ranskankerma tomusokeri ja vaniljauute tasaiseksi, lisää 1 dl vadelmasosetta ja sekoita. Kuumenna vesi ja liuota siihen puristetut liivatteet. Lisää ohuena norona tuorejuustoseokseen kokoajan vatkaten. Lisää lopuksi kerma varovasti käännellen. 

Kuorrutukset:
Vatkaa voi kuohkean valkoiseksi (muutama minuutti). Vatkaa sekaan vaniljauute. Ota vajaa 1/3 eroon suklaakuorrutetta varten.

Suklaakuorrute:
Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa ja anna jäähtyä. Vatkaa suklaasula kuohkean voin sekaan. Lisää kaakaotomusokeri ruokalusikallinen kerrallaan ja vatkaa joka lisäyksen jälkeen tasaiseksi.

Valkosuklaa- ja vadelmakuorrute:
Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa ja anna jäähtyä. Vatkaa suklaasula vatkatun voin sekaan. Lisää tomusokeri ruokalusikallinen kerrallaan ja vatkaa joka lisäyksen jälkeen tasaiseksi. Ota reilu 1/3 eroon vadelmakuorrutetta varten.

Vadelmakuorrute:
Lisää valkosuklaakuorrutteeseen kaksi ruokalusikallista huoneenlämpöistä vadelmasosetta ruokalusikallinen kerrallaan, lisää tomusokeri ruokalusikallinen kerrallaan ja vatkaa tasaiseksi.








































Kakun kokoaminen ja koristelu:
Tasoita kunkin kakkupohjan pinta ja leikkaa pohjat samankorkuisiksi. Laita suklaakakkupohja kakkualustalle, kostuta noin 0,5 dl:lla maitoa ja levitä päälle suklaamousse. Laita päälle vadelmakakkupohja, kostuta noin 0,5 dl:lla maitoa ja levitä päälle vadelmamousse. Laita päälle vaniljakakkupohja. Pursota suklaakuorrutetta 1M-tyllalla ruusun muotoon alimpaan kerrokseen, vadelmakuorrutetta keskelle ja valkosuklaakuorrutetta kakun päälle.

Suklaa- ja vaniljakakkupohjat Suklaapossulta ja vadelmakakkupohja Confections of a Foodie Bride -blogista inspiroituneena.


Herkullista helmikuuta :)

toivottaa
Erja

5 kommenttia:

  1. Ihanaa ihanaa :) Haluan nyt vihdoinkin itse kokeilla tätä ruusukuorrutusta kakun päälle. Todella kaunis tämä sinun kakku. Saisimpa palasen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anni :) Ruusupursotus on kyllä tosi kaunis ja kaiken lisäksi nopea ja helppo tapa saada näyttävä koristelu. Tuo vadelmakakkupohja on oikeaksi vadelman makuinen ja herkullinen.

      Poista
  2. Tämä on kyllä kaunis kakku ja musta aivan mahtavaa miten nuo värit jatkuvat tuonne sisälle pohjiin ja täytteisiin! :D Aivan ihana kakku ja idea! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Taru :) Vaikka kakku onkin aika suuritöinen, on se kyllä kaiken työn arvoinen.

      Poista
  3. Miten ihana tämäkin! olet kyllä ihan tosi taitava! :)

    VastaaPoista