26.6.2016

Raparperikakku

Meillä nautittiin juhannusaterioiden jälkiruokana tätä suussa sulavaa vaniljaista ja karamellista raparperikakkua. Kyllä olikin sellaista herkkua, ettei sen toivottu loppuvan koskaan ja palaset pienenivät mitä enemmän kakkua syötiin :). Kakussa on monta tekovaihetta, mutta lopputulos on kaiken käytetyn vaivan arvoinen. Tein alkuperäiseen Emerald Cityn Jack Bauerin ohjeeseen pieniä omia viilauksia.




Pohja:
75 g voita
0,75 dl (65 g) sokeria
2 keltuaista
1,5 dl (100 g) vehnäjauhoja

0,25 dl (30 g) mantelijauhetta
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl vanilliinisokeria

Raparperitäyte:
400 g raparperia
2 rkl (20 g) perunajauhoja
125 g voita
1,5 dl (135 g) sokeria
(1 rkl vispikermaa)

Vaniljamousse:
3 liivatelehteä
2 rkl sitruunanmehua
2 dl vispikermaa
0,5 dl (30 g) tomusokeria
2 valkuaista
200 g tuorejuustoa

1,5 tl vaniljauutetta tai -sokeria

Kermavaahto:
2 dl FloraVispiä
3 rkl Salted Caramel -tomusokeria tai tavallista tomusokeria



Pohja:
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pingota leivinpaperi halk. 24 cm irtopohjavuoan pohjalle ja voitele vuoan reunat 1-2 cm korkeudelta. Vuoraa vuoan pohja ja muutama sentti reunaa ulkopuolelta foliolla, koska paiston aikana täytteestä irtoaa nestettä. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet kekenään ja kääntele ne siivilän läpi vaahdon joukkoon. Painele taikina vuoan pohjalle ja pistele haarukalla siihen reikiä. Espaista pohjaa uunin alatasolla noin 10 minuuttia. Aloita raparperitäytteen valmistus sillä aikaa, kun pohja paistuu.

Raparperitäyte:
Kuori raparperit ja pilko ne pieniksi paloiksi. Laita kulhoon ja sekoita joukkoon perunajauhot. Levitä raparperit esipaistetun pohjan päälle. Mittaa voi ja sokeri kattilaan ja keitä, kunnes seos hieman ruskistuu ja muuttuu karamellimaiseksi *). Kaada raparperien päälle. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 35 minuuttia, anna jäähtyä ja laita jääkaappiin kylmenemään kokonaan. Irrota kylmästä kakusta irtopohjavuoan reuna ja pese se. Vuoraa puhdas pohja reunakalvolla ja laita se takaisin paikoilleen.

*) Jack Bauerin vinkki, jota minä en ainakaan tällä kertaa tarvinut: Jos voi-sokeriseos leikkaa, sen voi pelastaa ottamalla puolet seoksesta erilliseen astiaan ja antaa jäähtyä hetken aikaa. Lisää jäähtyneeseen seokseen 1 rkl kylmää kermaa ja sekoita tasaiseksi. Sekoita sen jälkeen joukkoon loput leikanneesta seoksesta. Voi-sokeriseosta voi joutua sekoittelemaan jonkin aikaa ennen kuin se muuttuu taas yhtenäiseksi.




Vaniljamousse:
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota valkuaiset jämäkäksi vaahdoksi. Vaahdota vispikerma toisessa kulhossa. Sekoita tuorejuusto ja tomusokeri tasaiseksi seokseksi ja kääntele puolet kermavaahdosta joukkoon. Kuumenna sitruunanmehu kiehuvaksi ja liuota joukkoon puristetut liivatelehdet. Sekoita liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. 
Kääntele sekaan loppukermavaahto ja lopuksi valkuaisvaahto. Kaada täyte vuokaan ja anna jähmettyä vähintään pari tuntia.

Kermavaahto:
Vaahdota kerma ja tomusokeri. Laita kermavaahto pursotinpusiin ja pursota kakun pinnalle. Raidoita valmiilla kinuskikastikkeella ja koristele mansikoilla.




Aurinkoista sunnuntaita!

toivottaa
Erja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti