29.6.2014

Mustikka-vaniljakakku

Netissä törmää vaikka minkälaisiin leivontaideoihin: tällä kertaa osui silmään sokerin värjääminen, joten ei muut kuin kokeilemaan ja todella helppoa olikin! Pakkasessa oli vielä viime kesän mustikoita, jotka päätyivät kakun täytteeseen Ruohonjuuresta jokin aika sitten hankkimani jauhetun mustikan kera. Sunnuntain sininen herkkuhetki piristi!



Pohja
2 kananmunaa (huoneenlämpöistä)
1 kananmunan keltuainen (huoneenlämpöinen)
150 ml piimää (huoneenlämpöistä)
1 tl vaniljauutetta
180 g kakkujauhoja (siivilöitynä)
200 g sokeria
8,5 g leivinjauhetta
115 g voita (huoneenlämpöistä)


Täyte:
1,5 liivatelehteä
100 g pakastemustikoita
1 rkl vettä
100 g tuorejuustoa
1/2 dl sokeria
1/2 tl vaniljauutetta
1 rkl mustikkajauhetta
1,5 dl vispikermaa
(sinistä elintarvikeväriä)

Kostutus:
1/2 dl maitoa

Tuorejuustokreemi:
100 g tuorejuustoa (huoneenlämpöistä)
75 g voita (huoneenlämpöistä)
2,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria

Koristesokeri:
1,5 dl taloussokeria
sinistä, punaista ja mustaa elintarvikeväriä
1 rkl mustikkajauhetta

Koristeet:
sokerimassaa

























Pohja:
Voitele ja jauhota 18:cm:n kakkuvuoka. Sekoita munat ja keltuainen ja lisää 1/4 piimästä ja vaniljauute. Sekoita hyvin. Sekoita jauhot, sokeri ja leivinjauhe. Lisää pehmeä voi ja loput piimästä ja vatkaa vatkaimen pienellä teholla sekaisin. Vatkaa isommalla teholla noin pari minuuttia, kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleaa. Lisää munaseos kolmessa erässä sekoittaen taikinanuolijalle reunoja pitkin. Kaada valmisteltuun vuokaan ja  paista 170-asteisessa uunissa noin 30 min. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla. Kakku on kypsä, kun tikkuun jää vain vähän muruja. Älä kypsennä liikaa! Anna pohjan jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia. Kumoa sitten ritilälle ja anna jäähtyä.

(Kakkupohja Sweetapolitan vanilja-piimäkakku)


























Täyte:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Laita jäiset mustikat ja vesi kattilaan ja kiehauta. Paseeraa soseeksi siivilän läpi. Sekoita tuorejuusto, sokeri, vaniljauute ja mustikkajauhe. Kuumenna ruokalusikallinen mustikkasosetta kiehuvaksi ja liuota siihen puristetut pehmät liivatelehdet ja anna seoksen jäähtyä hieman. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt liivateliemi tuorejuustoseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kääntele varovasti joukkoon kermavaahto. Lisää halutessasi elintarvikeväriä.

Kakun kokoaminen:
Leikkaa kakkupohjasta 'hattu' pois ja leikkaa pohja kahteen osaan. Vuoraa kakkuvuoka tuorekelmulla ja laita toinen kakkupohja tasainen puoli alaspäin vuoan pohjalle (tästä tulee kakun pinta). Kostuta maidolla ja levitä täyte pohjan päälle. Laita päälle toinen pohja ja kostuta. Laita jääkaappiin hyytymään neljäksi tunniksi tai yön yli.

Koristesokeri:
Laita sokeri muovipussiin ja tiputa sokerin päälle yhteensä noin 1/2 tl elintarvikevärejä. Puristele pussia, kunnes väri sekoittuu tasaisesti sokeriin. Lisää tarvittaessa väriä, jotta saat haluamasi värisävyn. Lisää mustikkajauhe makua tuomaan. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kuivua muutama tunti. Sokeri kovettuu kuivuessaan kokkareiksi. Murskaa sokeri ruokalusikalla tasaiseksi.

Tuorejuustokreemi:
Vatkaa tuorejuustoa hetki ja lisää voi nokare kerrallaan vatkaten koko ajan. Vatkaa muutama minuutti. Lisää tomusokeri ruokalusikallinen kerrallaan vatkaten koko ajan. Lisää vaniljauute ja vatkaa tasaiseksi.

Kakun koristeleminen:
Levitä kakun päälle tasainen kerros tuorejuustokreemiä ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. Levitä sen jälkeen uusi tasainen kerros ja laita taas jääkaappiin. Laita kakku korokkeelle esim. leivinpaperilla peitetyn uunipellin päälle ja levitä reunoille koristesokeria. Leivinpaperin päälle putoavan sokerin voit säilyttää purkissa. Koristele haluamallasi tavalla.

Sadepäivän terveisin
Erja

2 kommenttia:

  1. Hihi onpas veikeä toi sininen sisällys! :) Onko tota msutikkajauhetta valmiina vai pitääkö se itse jauhaa pakastekuivatuista mustikoista?

    http://ellysinbakemyday.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista :). Sininen täyte maistui mukavasti mustikalle, ja makua lisäsi valmis Kiantaman valmistama mustikkajauhe, jota saa ainakin Ruohonjuuresta. Kiva blogi sinulla!

      Poista