7.7.2014

4th of July -kakku

Ystäväperheet juhlistivat viikonloppuna USA:n itsenäisyyspäivää, ja jälkiruokatarjoiluna oli mm. tämä teemaan sopiva tekemäni kakku. Katastrofin ainekset olivat koossa, kun korkean kakun moussetäytteet uhkasivat tehdä kakusta Pisan kaltevan tornin! Onneksi kakun säilytys toispuoleisen korokkeen päällä pelasti tilanteen. Huh, tulipa tämäkin koettua! Olin todennäköisesti laittanut liian paljon täytettä, joten ao. ohjeessa on pienemmät määrät täytettä kuin mitä itse laitoin kakkuun. 

Kakku kuitenkin kuulemma pysyi hyvin pystyssä ja maistui juhlaväelle :)


Pohja:
4 munaa (huoneenlämpöistä)
2 munankeltuaista (huoneenlämpöistä)
297 ml piimää (huoneenlämpöistä)
2 tl vaniljauutetta
360 g kakkujauhoja
360 g sokeria
1 rkl ja 1/2 tl (17 g) leivinjauhetta

ripaus suolaa
227 g voita (huoneenlämpöistä)


Vadelmamousse
4 liivatelehteä
1,5 rkl sitruunamehua
300 g vadelmia
200 g tuorejuustoa
1 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta
3 dl vispikermaa

Mustikkamousse
2 liivatelehteä
vajaa rkl sitruunamehua
150 g mustikoita
100 g tuorejuustoa
0,5 dl sokeria
0,5 tl vaniljauutetta
2 rkl mustikkajauhetta

1,5 dl vispikermaa 

Kostutus:
1 dl maitoa

Sokerikreemi:
150 g voita (huoneenlämpöistä)
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
1 rkl maitoa

Koristelu:
Satin Ice -massaa ja sokerimassaa



























Pohja:
Voitele ja jauhota kaksi 20 cm:n kakkuvuokaa. Sekoita munat ja keltuainen ja lisää 1/4 piimästä ja vaniljauute. Sekoita hyvin. Sekoita jauhot, sokeri ja leivinjauhe. Lisää pehmeä voi ja loput piimästä ja vatkaa vatkaimen pienellä teholla sekaisin. Vatkaa isommalla teholla noin pari minuuttia, kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleaa. Lisää munaseos kolmessa erässä sekoittaen taikinanuolijalle reunoja pitkin. Kaada valmisteltuun vuokaan ja  paista 170-asteisessa uunissa noin 25-30 min. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla. Kakku on kypsä, kun tikkuun jää vain vähän muruja. Älä kypsennä liikaa! Anna pohjan jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia. Kumoa sitten ritilälle ja anna jäähtyä.

Vadelmamousse:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Keitä vadelmia muutama minuutti ja paseeraa vadelmasoseeksi siivilän läpi. Vatkaa pehmitettyä tuorejuustoa ja sokeria muutama minuutti ja sekoita seokseen vaniljauute. Kuumenna sitruunamehu, puristele liivatteet ja liuota ne mehuun ja anna jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vadelmasose tuorejuusto-seokseen. Sekoita liivate nauhana tuorejuustoseokseen sekoittaen koko ajan. Kääntele varovasti kermavaahto seokseen.

Mustikkamousse:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Laita jäiset mustikat ja vesi kattilaan ja kiehauta. Paseeraa soseeksi siivilän läpi. Vatkaa pehmitettyä tuorejuustoa ja sokeria muutama minuutti ja sekoita seokseen vaniljauute ja mustikkajauhe. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota siihen puristetut pehmät liivatelehdet ja anna seoksen jäähtyä hieman. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt liivateliemi tuorejuustoseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kääntele varovasti joukkoon kermavaahto. 

Kakun kokoaminen:
Leikkaa molemmat kakkupohjat kahteen osaan. Vuoraa kakkuvuoka talouskelmulla ja laita pohjalle kakkupohja paistopinta alaspäin (tästä tulee kakun pinta). Kostuta pohja ja levitä päälle puolet vadelmamoussesta. Laita päälle seuraava kakkupohja, kostuta ja levitä päälle mustikkamousse. Laita päälle kolmas kakkupohja, kostuta ja levitä päälle loput vadelmamoussesta. Laita päällimmäiseksi viimeisin pohja ja kostuta. Peitä talouskelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai mielellään yön yli.

Kakun koristelu:
Sokerikreemi: Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkean vaaleaksi. Vatkaa sekaan tomusokeri vähän kerrallaan. Lisää vaniljauute ja maito ja vatkaa tasaiseksi. Levitä kakun päälle tasainen kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle uusi tasainen kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin sokerimassan kaulitsemisen ajaksi. 
Kaulitse valkoista Satin Ice -massaa kakun ympärysmitan ja reunan korkeuden kokoinen pala (tässä kakussa noin 65 cm leveä ja 12 cm korkea) ja rullaa massa kakun ympärille kaulimen avulla. Kaulitse sinisestä sokerimassasta päällisen kokoinen ympyrä ja nosta kakun päälle. Tasaa valkoinen reuna terävällä veitsellä tai saksilla. Koristele valkoisilla tähdillä, punaisilla raidoilla ja punavalkoisella reunuksella.

Kakkupohja Sweetapolitan vanilja-piimäkakku ja mousset Emma Iivanaisen Kakkutaidetta kotikeittiöstä -kirjan vadelmamoussen ohjeen mukaan.

Mukavaa alkanutta kesäviikkoa!

toivottaa Erja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti