1.6.2014

Ylioppilaskakku

Kauniin ylioppilastytön juhliin sain ilokseni leipoa suklaa-vadelmakakut. Kakut olivat 25 cm:n kokoiset ja mitoitetut yhteensä 40 hengelle. Kevät ja koulujen loppuminen on ihanaa aikaa! Tulee aina mieleen vuosien takaiset omat kevätjuhlat, jolloin edessä oleva kesä tuntui  t o d e l l a  pitkältä ja vapauden tunne huimasi. Aurinkoista kesää kaikille :)


Ohjeet yhteen kakkuun.

Pohja
6 kananmunaa
200 g taloussuklaata
150 g voita (huoneenlämpöistä)
2 dl sokeria
2 tl vaniljauutetta tai -sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja 

1 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta


Vadelmamoussetäyte
4 liivatelehteä
1,5 rkl sitruunamehua
300 g vadelmia
200 g tuorejuustoa
1 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta
3 dl vispikermaa

Suklaamoussetäyte:
3 liivatelehteä 

1,5 rkl vadelmamehua 
150 g tummaa suklaata
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
2 rkl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa


Kostutukseen
noin 1 ½ dl vadelmamehua 

Sokerikreemi:
150 g voita
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
1 rkl maitoa

Pinta:

750 g valkoista Satin Ice -sokerimassaa 



























Pohja:
Voitele ja jauhota 24-26 cm:n kakkuvuoka. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sulata suklaa vesihauteessa ja jäähdytä. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri ja lisää keltuaiset yksi kerrallaan vatkaten joka lisäyksen jälkeen seos tasaiseksi. Lisää vaniljauute ja jäähtynyt suklaa ja vatkaa tasaiseksi. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe ja lisää varovasti käännelleen seokseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää taikinaan kerralla varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175-asteisessa uunissa noin 35-45 minuuttia tai kunnes kakku
on kypsä. Jäähdytä kakkupohja.

Vadelmamousse:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Keitä vadelmia muutama minuutti ja paseeraa vadelmasoseeksi siivilän läpi. Vatkaa pehmitettyä tuorejuustoa ja sokeria muutama minuutti ja sekoita seokseen vaniljauute. Kuumenna sitruunamehu
, puristele liivatteet ja liuota ne mehuun ja anna jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vadelmasose tuorejuusto-seokseen. Sekoita liivate nauhana tuorejuustoseokseen sekoittaen koko ajan. Kääntele varovasti kermavaahto sekaan.

Suklaatäyte:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa vesihauteessa. Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi ja lisää tuorejuusto joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää suklaa ja sekoita. Kuumenna vadelmamehu, puristele liivatteet ja liuota ne mehuun ja anna jäähtyä. Sekoita liivate nauhana suklaaseokseen. 





















Kakun kokoaminen:
Leikkaa kakku kolmeen kerrokseen. Nosta kakkupohja tasainen puoli alaspäin (tästä tulee kakun pinta) takaisin tuorekelmulla vuorattuun irtopohjaiseen vuokaan ja kostuta. Levitä suklaamousse pohjan päälle ja nosta päälle kakun toinen kerros. Levitä vadelmamousse pohjan päälle ja nosta lopuksi kakun viimeinen kerros. Muista kostuttaa. Anna kakun hyytyä kylmässä vähintään 6 tuntia tai yön yli.

Kakun koristelu:
Sokerikreemi: Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkean vaaleaksi. Vatkaa sekaan tomusokeri vähän kerrallaan. Lisää vaniljauute ja maito ja vatkaa tasaiseksi. Levitä kakun päälle tasainen kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle uusi tasainen kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin sokerimassan kaulitsemisen ajaksi. Kaulitse sokerimassa ja levitä pinnalle. Koristele mustasta sokerimassasta tehdyllä nauhalla ja lipalla sekä sokerimassaruusuilla.

Säilytä jääkaapissa ilman kantta.

Kakun päälle laitettiin juhlapöydässä tekemäni nimikyltti ja ylioppilaan oma lyyra.



















Lämpimät onnittelut Silvalle ja kaikille ylioppilaille ja muillekin valmistuneille!



toivottaa
Erja

Inspiraatioita saatu Ruokalan yo-kakusta ja Emma Iivanaisen Kakkutaidetta kotikeittiössä -kirjan vadelmatäytteestä. Kiitos :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti