29.5.2014

Raparperi-mansikkakakku

Raparperia saa jo kaupoista, joten sitä teki mieli kokeilla kakkuun. Ja mansikka on raparperin paras kaveri :). Kakku on raikkaan marjainen, vaikkakin valkosuklaakreemi kyllä tuo enemmän kuin tarpeeksi makeutta. Koristelussa halusin kokeilla koripursotusta, joka meni kyllä aika sähellykseksi. Ei muuta kuin lisää harjoitusta, niin eiköhän se joku päivä suju.

Kakun ohje on Good Housekeeping -sivuilta.








































Pohja:
2 munan keltuaista (huoneenlämpöistä)
1 munan valkuainen (huoneenlämpöistä)
1,5 dl maitoa
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
150 g sokeria
100 g jauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa
85 g voita (huoneenlämpöistä)

Raparperi-mansikkatäyte:
1/2 appelsiinin mehu (n. 3/4 dl)
2 dl sokeria
2 dl pilkottua raparperia
4 dl pilkottuja tuoreita mansikoita 


Kostutus:
1/2 appelsiinin mehu
tarvittaessa noin 1/4 dl vettä

Valkosuklaa-mansikkakreemi:
140 g valkosuklaata sulatettuna
200 g voita (huoneenlämpöisenä)
3 dl mansikkatomusokeria
1 tl vaniljauutetta























Täyte:
Purista appelsiinin mehu ja laita kattilaan yhdessä sokerin kanssa. Keittele miedolla lämmöllä sekoitellen silloin tällöin, kunnes sokeri sulaa mehuun. Lisää raparperit ja anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia tai kunnes raparperi on kypsää. Kaada seos kulhoon ja anna jäähtyä ennen kuin laitat sen jääkaappiin kahdeksi tunniksi. Lisää mansikat, sekoita ja jäähdytä uudelleen.

Pohjat:
Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Voitele kolmen 12 cm:n kakkuvuoan pohjat ja laita pohjien päälle leivinpaperia. Voitele ja jauhota leivinpaperi ja vuoan reunat. 
Sekoita käsivispilällä keltuaiset, muna, 0,5 dl maitoa ja vaniljauute. Sekoita suuremmassa kulhossa jauhot, leivinjauhe, sokeri ja suola. Vatkaa vatkaimella pehmeä voi vaalean kuohkeaksi ja lisää loppu maito ja vatkaa tasaiseksi. Lisää munaseos kolmessa osassa vatkaten hyvin joka lisäyksen jälkeen. Jaa taikina tasaisesti kolmeen vuokaan ja paista 20-30 minuuttia uunin alaosassa. Koita kypsyyttä cocktailtikulla. Pohjat ovat kypsät, kun tikkuun jää vain muutama muru. Älä ylipaista. Anna pohjien jäähtyä vuoissaan noin 10 minuuttia ennen kuin irrotat ja ne kumoat ne. Anna jäähtyä.

Valkosuklaa-mansikkakreemi:
Sulata valkosuklaa vesihauteessa/mikrossa ja anna jäähtyä. Vaahdota voi kuohkean vaaleaksi (noin 5 min). Lisää tomusokeri ruokalusikallinen kerrallaan vatkaten koko ajan. Lisää vaniljauute ja sula suklaa ja vatkaa tasaiseksi. 















Kakun kokoaminen:
Vuokraa yksi 12 cm:n kakkuvuoka tuorekelmulla. Laita pohjalle yksi kakkupohja, kostuta se ja laita päälle puolet täytteestä. Toista keskimmäisen pohjan kanssa. Laita päälle kolmas pohja ja muista kostuttaa. Nosta tuorekelmun reunat kakun päälle ja laita se jääkaappiin pariksi tunniksi mehustumaan. Levitä kakun päälle ohut kerros kreemiä ns. murukerrokseksi ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi kovettumaan. Levitä päälle lisää kreemiä ja muotoile pinta haluamallasi tavalla. Koristele.












Hyvää helatorstain iltaa!

t. Erja




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti