11.5.2014

Suklainen ja sitruunainen äitienpäiväkakku

Tänä vuonna äiti sai valkovuokot sokerisena versiona.  Kakkupohja oli Suklaapossun Mielettömän mehevä suklaakakkupohja, ja on kyllä erinomaisen mehevä ja herkullinen suklaakakku! Suurkiitos kehittäjälle - tätä käytän varmasti myöhemminkin. Oikein rauhallista äitienpäiväiltaa kaikille :)



Pohja:
125 g voita
50 g tummaa suklaata sulatettuna
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1,5 dl ranskankermaa (huoneenlämpöistä)
3 munaa (huoneenlämpöistä)
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
4,75 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0,5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria

Lemon Curd:

Dansukkerin ohjeen mukaan
2 sitruunaa
4 dl tomusokeria
2 kananmunaa
75 g voita tai margariinia

Kakkuun menee noin 1 dl lemon curdia

Sitruunamousse:
2 liivatelehteä
200 g tuorejuustoa
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
1 tl sitruunakuoriraastetta
1 rkl sitruunamehua
2 dl vispikermaa


Kostutus:
3/4 dl sitruunavettä

Koristelu:
Sokerikreemi:
150 g voita (huoneenlämpöisenä)
1,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta
1 rkl maitoa
Satin Ice -pinta
Koristeet sokerimassasta





















Pohja:
Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina voideltuun n. 20-22 cm irtopohjavuokaan paista 170 °C noin 55 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Laita vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, ettei pinta pala. Anna jäähtyä.

Lemon curd:

Raasta pestyjen sitruunoiden keltainen kuoriosa. Halkaise sitruunat ja purista puolikkaista mehut (1 dl). Sekoita kattilassa tomusokeri, sitruunamehu, sitruunankuoriraaste ja munat. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen ja anna kypsyä hetken aikaa, kunnes seos sakenee. Ota kattila liedeltä ja lisää paloiteltu rasva joukkoon. Sekoita sileäksi ja kaada puhtaisiin purkkeihin. Säilyy jääkaapissa 2–3 viikkoa. 

Sitruunamousse:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita keskenään tuorejuusto, sitruunakuoriraaste, sitruunamehu, vaniljauute ja sokeri. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota liivatelehden mehun joukkoon. Jäähdytä liemi. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää liivateliemi ohuena nauhana tuorejuustoseokseen sekoittaen koko ajan. Kääntele varovasti sekaan kermavaahto.



Kakun kokoaminen:

Leikkaa kakun pinta siistin tasaiseksi. Leikkaa pohja kolmeen osaan. Laita alin pohja (kakun paistopinta alaspäin) tuorekelmulla vuorattuun kakkuvuokaan. Kostuta sitruunavedellä, levitä päälle 1/2 dl lemon curdia ja puolet sitruunamoussesta. Toista sama keskimmäisen pohjan kanssa. Laita päälle kolmas kerros ja kostuta. Peittele tuorekelmulla ja laita jääkaappiin useaksi tunniksi tai yön yli, jotta sitruunamousse hyytyy.

Koristelu:
Sokerikreemi: Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkean vaaleaksi. Vatkaa sekaan tomusokeri vähän kerrallaan. Lisää vaniljauute ja maito ja vatkaa tasaiseksi. Levitä kakun päälle kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle uusi kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin sokerimassan kaulitsemisen ajaksi. Kaulitse sokerimassa ja levitä pinnalle. Koristele haluamallasi tavalla.

Säilytä jääkaapissa ilman kantta.

Alla kahvittelupöydässä pikaisesti räpsäisty kuva leikatusta kakusta. Siskonpoika sanoi ihanimman kommentin: Tää on aivan liian hyvää!



4 kommenttia:

  1. Todella kaunis kakku! Ja hieno leikkauspinta :)

    VastaaPoista
  2. Täältähän löytyy vaikka mitä herkkuja. Plarasin vanhempia juttujakin ja aivan kuin olisin katsonut omia juttujani; erilaisia suklaakakkupohjia on tullut testailtua ja vertailtuja aika läjä tämänkin talon keittiössä! ;)

    Todella kauniin kakun teit äitienpäiväksi. Kiva, että kakkupohja maistui myös teille. Tuo täytekin kuullostaa herkulliselta. Tein jokin aika sitten suklaakakkuun täytteen limestä. Aluksi olin epäileväinen, mutta loppujen lopuksi sopivat todella hyvin yhteen. Sen verran innostavan kommentin sait siskospojaltasi, että sitruunaistakin täytettä pitää joskus ehdottomasti kokeilla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Kakkupohjia tulee kyllä testailtua - uusien ohjeiden kokeilusta ja vähän tuunailusta ei saa koskaan tarpeekseen! Lime sopii minunkin mielestäni suklaan kanssa oikeinkin hyvin.

      Poista