15.10.2017

Suklaa-aprikoosikakku G, L


Täällä blogissa on ollut hiljaista pari viime kuukautta, vaikka olen kyllä leiponut etenkin kakkuja koko ajan. Käy kurkkaamassa kuvia Instagramin profiilissani @erjarenko. 

Tämän suklaisen kakun innoittaja oli sateinen syyspäivä. Gluteenittoman ja laktoosittoman suklaakakun täytteiksi päätyivät suklaakreemi ja rosmariinilla maustettu aprikoosihillo. Tuhtia tavaraa, mutta niin herkullista! Minun on jo pitkään tehnyt mieli kokeilla Kakkumuijan gluteenitonta kakkupohjaa, jonka ohje löytyy kirjasta Kakkumuijan gluteenittomat täytekakut.


Kaikki tuotteet gluteenittomia ja laktoosittomia

Suklaakakkupohja:
30 g tummaa suklaata (Brunbergin)
50 g voita
1 dl vahvaa kahvia
1,5 dl piimää
0,5 tl psylliumia
2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl kaakaojauhetta
0,5 tl ksantaania
0,25 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1,5 dl ruokokidesokeria
1 dl fariinisokeria
1 kananmuna

Rosmariinilla maustettu aprikoosihillo:
1,5 dl aprikoosihilloa
0,5 tl kuivattua rosmariinia

1 dl saksanpähkinärouhetta 

Suklaakreemitäyte ja -kuorrute:
240 g huoneenlämpöistä voita
4 dl tomusokeria
0,75 dl kaakaojauhetta
100 g suklaata (50 % kaakaopitoituus)
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria

Kostutus:
1 dl vahvaa maitokahvia

Koristeet:
Marenkeja, valkosuklaapalloja, suklaalehtiä, tähti-, suklaa- ja kultanonparelleja


Kakkupohja:
Lämmitä uuni 145-asteiseksi. Voitele ja vuoraa 15 cm:n kakkuvuoka leivinpaperilla. 
Sulata suklaa ja voi mikroaaltouunissa varovaisesti vähän aikaa kerrallaan ja anna jäähtyä. Keitä vahva kahvi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Mittaa piimä kulhoon ja anna lämmetä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi kuivat aineet (pl. psyllium) samaan kulhoon ja sekoita haarukalla. Yhdistä kahvi, piimä ja psyllium ja vatkaa voimakkaasti, kunnes psyllium sekoittuu nesteeseen tasaisesti. Vatkaa sokerit ja kananmuna kuohkeaksi vaahdoksi noin 5 minuutin ajan. Lisää jauhoseos vuorotellen kahviseoksen kanssa aloittaen jq lopettaen jauhoseoksella.  Lisää lopuksi voi-suklaaseos taikinan sekaan ja jatka vatkaamista hetki. Taikina on paksua ja tahmeaa. Kaada taikina valmisteltuun kakkuvuokaan ja paista 65-75 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla; kun tikkuun ei tartu kuin muutama murunen, on pohja kypsä. Anna pohjan jäähtyä hetki vuoassaan ja kumoa se sitten ritilälle jäähtymään kokonaan. Kiedo tuorekelmuun ja säilytä jääkaapissa yön yli.

Käytin Kakkumuijan kirjan mukaisesti tehtyä jauhoseosta, mutta voit käyttää myös kaupasta saatavia gluteenittomia jauhoseoksia.

Rosmariinilla maustettu aprikoosihillo:
Mittaa puolet hillosta ja  rosmariini kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä muutama minuutti sekoittaen ja kaada hillo kannelliseen astiaan. Jäähtytä ja säilytä jääkaapissa yön yli. Siivilöi seuraavana päivänä rosmariini pois hillosta ja sekoita siivilöityyn hilloon loppuhillo. 

Suklaatäyte ja -kuorrute:
Vatkaa huoneenlämpöistä voita muutama minuutti, kunnes se vaalenee selkeästi. Siivilöi tomusokeri ja kaakaojauhe kulhoon. Lisää sokeri-kaakaoseosta ruokalusikallinen kerrallaan voihin vatkaten joka lisäyksen jälkeen seos tasaiseksi. Lisää suklaasula ja vaniljauute ja vatkaa vielä muutama minuutti, kunnes kreemi on kuohkeaa ja tasaista.



Kakun kokoaminen:
Tasoita kakkupohjan pinta ja leikkaa pohja kolmeen osaan. Laita suklaakakkupohja kakkualustalle ja kostuta maitokahvilla. Pursota suklaakreemiä pohjan reunoille ja levitä keskelle puolet aprikoosihillosta ja pähkinärouheesta. Pursota hillon päälle suklaakreemiä ja tasoita. Nosta täytteen päälle toinen pohja ja täytä kuten ensimmäinen kerros. Nosta päälle kansiosa ja kostuta.

Kakun kuorruttamnen:
Levitä kakun päälle tasainen kerros suklaakreemiä murukerrokseksi ja laita kakku jääkaappiin 30 minuutiksi. Levitä päälle uusi kerros kreemiä ja tasoita pinta sileäksi raapalla ja palettiveitsellä. Koristele haluamallasi tavalla.

Pirteyttä syksyyn :)

toivottaa
Erja

2 kommenttia:

  1. Huh mikä herkku :) Jälleen kerran sain ihailla kauniita kuviasi sekä tarkkaa kädenjälke Erja!

    VastaaPoista
  2. Onpa muuten just täydellisen ja täydellisen mehevän näköinen suklaakakku ♥

    VastaaPoista