31.7.2016

Mustaherukka-suklaamoussekakku peilikiilteellä



Olihan se minunkin kokeiltava peilikiillekakkua! Äitini syntymäpäivä osui juuri sopivasti, joten kakku nautittiin sukulaisten kesken. Mustaherukka- ja tummasuklaamousset saivat kuorrutteeksi some-hitiksi nousseen peilikiilteen eli mirror glazen. Tästä tulikin tosi herkullinen kakku, jonka värit ihan sattumalta sopivat enemmän kuin hyvin kahvipöydän kukkasiin :)

Keksipohja:
150 g kaurakeksejä
50 g voita


Mustaherukkamousse:
200 g mustaherukoita (noin 1 dl sosetta paseerattuna)

1 rkl vettä
1,5 dl vispikermaa
100 g mustaherukkatuorejuustoa
0,5 dl rahkaa
1 tl vaniljauutetta (tai -sokeria)
0,5 dl tomusokeria
2 liivatetta
1 rkl vettä

Mustaherukkamoussen päälle:
Mustaherukkasosetta tai -hilloa
25 g rouhittua maitosuklaata


Suklaamousse:
1,5 liivatelehteä
67 g maitoa
100 g tummaa suklaata (50 % kaakaopitoisuus)

2 rkl tomusokeria (tai maun mukaan)
145 g vispikermaa


Peilikiille–kuorrutus (mirror glaze):
3 liivatetta
220 g kuohukermaa
10 g glukoosisiirappia
225 g valkosuklaata
25 g rypsiöljyä
liilaa elintarvikeväriä



Pohja:
Murskaa keksit muruksi. Laita irtokakkupohjan reuna (18 cm) 22 cm:n kokoisen kakkupahvin päälle ja vuoraa reuna reunanauhalla. Sulata voi ja sekoita voisula keksimuruseokseen. Painele muruseos tasaisesti valmistellulle pohjalle. Laita jääkaappiin mustaherukkamoussen valmistuksen ajaksi.

Mustaherukkamousse:
Laita mustaherukat ja vesitilkka kattilaan ja keitä muutama minuutti. Paseeraa marjat siivilän läpi soseeksi ja anna soseen jäähtyä. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita tuorejuusto, tomusokeri, marjasose, rahka ja vaniljauute tasaiseksi. Kiehauta vesitilkka, purista vesi liivatelehdistä ja liuota ne kuumaan veteen. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena norona juustoseokseen koko ajan vatkaten. Sekoita lopuksi joukkoon varovaisesti käännellen kermavaahto.

Kaada mousse keksipohjan päälle ja tasoita pinta. Pursota muutama rengas mustaherukkasosetta tai -hilloa moussen päälle ja ripottele päälle maitosuklaarouhe. Laita jääkaappiin pariksi tunniksi.


Suklaamousse:
Rouhi suklaa pieneksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Kiehauta maito kattilassa, anna jäähtyä hetki ja liuota siihen vedestä puristetut liivatelehdet. Kaada kuuma maito suklaan päälle ja anna suklaan sulaa hetki maidossa. Lisää sokeri ja sekoita massa sileäksi sauvasekoittimella. Lisää kermavaahto 35-asteiseen suklaamassaan ja kääntele seos tasaiseksi.

Irrota irtokakkupohjan reuna ja reunanauha mustaherukkamoussen ympäriltä. Vuoraa 22 cm:n irtokakkupohjan reuna reunanauhalla ja laita se mustaherukkamoussen ympärille. Kaada suklaamousse mustaherukkamoussen päälle niin, että mustaherukkamousse peittyy joka puolelta. Laita jääkaappiin neljäksi tunniksi tai yön yli.


Peilikiille:
Nosta kakku pakastimeen vähän yli tunniksi ennen peilikiilteellä kuorruttamista.

Rouhi valkosuklaa karkeaksi rouheeksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Kiehauta kerma ja glukoosisiirappi. Nosta liedeltä ja kaada joukkoon valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi. Purista vesi liivatteita, liuota ne kermaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi öljy ja elintarvikeväri. Soseuta massaa sauvasekoittimella. Soseutuksen jälkeen kaada massa vielä siivilän läpi.

Ota massasta noin puoli desiä erilleen ja värjää se perusmassaa tummemman liilaksi. Massat ovat kuorrutusvalmiita kun ne ovat 32-34-asteisia.

Valmistele kuorrutuspaikka etukäteen: Kakun tulee olla kuorrutuksen ajan joko pienemmän vuoan tai ritilän päällä. Nosta vuoka tai ritilä leivinpaperilla vuoratun pellin päälle, jotta ylimääräinen kuorrutus valuu sinne. Kuorrutuksen voi käyttää uudelleen, kunhan vain lämmität sen ensin.

Kun massat ovat oikean lämpöisiä, ota kakku pakkasesta ja irrota irtopohjavuoka ja reunanauha. Nosta kakku vuoan tai ritilän päälle ja kaada kuorrutusta kylmän kakun pintaan. Kuorrutus alkaa valua sivuja pitkin. Mikäli joku kohta reunasta meinaa jäädä ilman kuorrutusta, kaada kakun päälle siihen kohtaan lisää kuorrutusta, jotta kuorrutus pääsee leviämään joka paikkaan. Tee marmorointikuvio heti sen jälkeen, kun kakku on kuorrutettu. Valuta lusikalla tummemman liilaa kuorrutusta epämääräisiä viivoja kakun pintaan. Palettiveitsellä varovasti sipaisemalla saat värit hieman sekoittumaan. Anna kuorrutuksen hetken aikaa jähmettyä. Siisti sitten kakun alareuna kuorrutuksesta. Anna peilikiilteen kovettua tunnin verran jääkaapissa ja koristele.


Peilikiilteen ohje löytyy Doron kakun blogista. Kiitos :)

Mukavaa alkavaa elokuuta!

toivottaa
Erja

5 kommenttia:

  1. Onpas kaunis kakku! Suklaa ja mustaherukkakombo on vielä itseltäni kokeilematta, voisikin testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kaura :) Suosittelen kokeilemaan - ovat todella herkullinen makuyhdistelmä!

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  2. Kaunis :) Mulla on vielä(kin) peilikiille kokeilematta. Sillä saa kyllä niin nättejä kakkuja :)

    VastaaPoista