10.4.2016

Tähkäpää-kakku

Pikkutyttösen syntymäpäiville toivottiin Tähkäpää-kakkua. En ollut Tähkäpäästä kuullutkaan, vaikka monet muut lapsuuden sadut ovat edelleen hyvässä muistissa. Onneksi on Google ja Pinterest, niin sadun tarina avautui! Suklaisen kakkupohjan väleihin valikoitui mango- ja valkosuklaamousset.



Kakkupohja:
165 g voita
65 g tummaa suklaata sulatettuna
1,25 dl rypsiöljyä
2,75 dl vettä
2 dl ranskankermaa
4 munaa
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
6,25 dl vehnäjauhoja
1,25 dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1,25 tl soodaa
0,5 tl suolaa
1,5 rkl vaniljasokeria



Mangomousse:
1 iso mango (syöntikypsä)
2 dl vispikermaa
1 dl vatkautuvaa vaniljakastiketta
200 g mangotuorejuustoa
0,5 dl tomusokeria (tai maun mukaan)
4 liivatelehteä
2 rkl vettä


Valkosuklaamousse:
2 dl vispikermaa
250 g mascarpone
200 g valkosuklaata
0,5 dl creme fraichea
2 rkl sitruunamehua
1 liivatelehti

Kostutus:
1,5 dl maitoa

Voikreemi:
200 g voita (huoneenlämpöistä)
4 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta

Pinta ja koristelu:
Pinta Satin Icen ja vaahtokarkin makuisen kaulintamassan sekoitusta
Koristeet Gum paste -sokerimassaa




Kakkupohja:
Voitele ja jauhota 26 cm:n kokoinen irtopohjavuoka. Lämmitä uuni 165-170-asteiseksi. Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vatkaa. Kaada taikina valmisteltuun vuokaan ja paista noin tunti tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa kuin muutama murunen. Laita tarvittaessa vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, ettei pinta pala. Anna jäähtyä, kumoa, kiedo tuorekelmuun ja laita yöksi kylmään. Kakkupohja Suklaapossulta.

Mangomousse:
Kuori, pilko ja soseuta mango sauvasekoittimella soseeksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma ja vaniljakastike vaahdoksi ja laita odottamaan jääkaappiin. Vatkaa tuorejuusto, mangosose, tomusokeri ja vaniljauute tasaiseksi. Kuumenna vesi ja liuota siihen puristetut liivatteet. Lisää liivateneste ohuena norona tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi kermavaahto varovasti käännellen ja sekoita tasaiseksi.

Valkosuklaamousse:
Sulata valkosuklaa varovaisesti mikrossa ja anna jäähtyä. Liota liivatelehteä kylmässä vedessä 5-7 minuuttia. Vaahdota kerma ja laita kylmään odottamaan. Purista sitruunasta kaksi ruokalusikallista mehua. Vatkaa Mascarpone ja ranskankerma, lisää suklaasula ja vatkaa tasaiseksi. Kiehauta sitruunamehu, purista vesi liivatelehdestä ja liuota se mehuun. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena nauhana seokseen koko ajan vatkaten. Kääntele varovaisesti sekaan kermavaahto ja sekoita tasaiseksi.




Kakun kokoaminen:
Tasoita kakkupohjan pinta ja leikkaa kakku kolmeen osaan. Vuoraa 26 cm:n kokoinen kakkuvuoka tuorekelmulla ja jätä tuorekelmun reunoja roikkumaan reilusti. Laita kakkuvuoan pohjalle yksi pohja tasainen puoli alaspäin (tästä tulee kakun pinta), kostuta ja levitä päälle mangomousse. Nosta päälle toinen pohja, kostuta ja levitä päälle valkosuklaamousse. Nosta moussen päälle kolmas pohja, kostuta, peitä kakku tuorekelmulla ja laita kakku kylmään hyytymään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli.

Voikreemi:
Vatkaa huoneenlämpöistä voita pari minuuttia kunnes se kuohkeutuu ja vaalenee. Vatkaa sekaan tomusokeri pari ruokalusikallista kerrallaan. Lisää vaniljauute/-sokeri ja tarvittaessa maitoa notkeuttamaan kreemi.

Kuorruttaminen:
Levitä kakun päälle tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Levitä päälle toinen tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 30 minuutiksi. Kaulitse kuorrutemassa ja nosta kakun päälle kaulimen avulla. Koristele.


Aurinkoista sunnuntaita!

toivottaa
Erja

2 kommenttia:

  1. Siis wau tämä on niin kaunis ja taidokkaasti toteutettu :) Aina sitä oppii uutta, kun lapset toivovat jotain erikoista ;) Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anni :) Onneksi voi aina oppia ja kokeilla uutta! Aurinkoista viikonloppua :)

      Poista