20.2.2016

Autoratakakku

"Autorata ja punainen auto voitossa kiinni" ja mansikkaa oli pienen miehen toive 6-vuotiskakkuunsa. Näihin toiveisiin lisäsin mansikkamoussen kaveriksi kinuskimoussen ja vaniljaisen kakkupohjan. Ja tietty ruutulipun kakun päälle. Onnea Shreylle vielä näin jälkikäteenkin :)



Vaniljainen kakkupohja:
100 g voita
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1,5 dl piimää
2 munaa
3 dl sokeria
5,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
ripaus suolaa
1 rkl vaniljauutetta tai -sokeria

Kinuskimousse:
Kinuskikastike:
1,5 dl kuohukermaa
1,5 dl fariinisokeria (kevyesti mittaan pakattuna)
Kerma-tuorejuustovaahto:
1,5 dl kuohukermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 liivatelehteä
2 rkl vettä

Mansikkamousse:
150 g mansikoita
1-2 rkl vettä
0,75 dl hillosokeria
1,5 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl mansikkarahkaa
2-3 rkl tomusokeria (oman maun mukaan)
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
2 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua

Kostutus:
3/4 dl maitoa

Voikreemi:
150 g voita (huoneenlämpöistä)
2 dl tomusokeria
1 rl vaniljauutetta
(1-2 rkl maitoa)

Kuorrutus:
Luonnonvalkoisen Satin Icen ja vaahtokarkin makuisen kaulintamassan sekoitusta


Koristelu:
Koristeet Gum Paste -sokerimassaa




Kakkupohja:
Voitele ja jauhota 24 cm:n kokoinen irtopohjavuoka. Lämmitä uuni 165-asteiseksi. Sulata voi mikrossa. Sekoita joukkoon öljy ja vesi. Sekoita joukkoon piimä, munat yksitellen hyvin sekoitellen sekä sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinan joukkoon nopeasti sekoittaen. Kaada taikina valmisteltuun vuokaan. Paista uunin alaosassa 30-35 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun jää vain muutama murunen. Anna pohjan jäähtyä vuoass 10 minuuttia ja kumoa jäähtymään. Kiedo tuorekelmuun ja laita kylmään yöksi (kylmä pohja on helpompi leikata).

Kinuskimousse:
Aloita täytteen teko jo mielellään edellisenä päivänä valmistamalla kinuskikastike. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna sekoittaen kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Nosta pois liedeltä, anna kastikkeen jäähtyä ja siirrä sitten jääkaappiin viilenemään. Kastikkeen täytyy olla täysin kylmää ennen vaahdotusta.

Jatka seuraavana päivänä:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kinuskikastike vaahdoksi. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja vatkaa sekaan vaahdotettu kinuskikastike. Kiehauta vesitilkka, purista vesi liivatelehdistä ja liota ne veteen. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena norona tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Sekoita lopuksi joukkoon varovaisesti käännellen kermavaahto.

Mansikkamousse:
Laita jäiset mansikat ja vesitilkka kattilaan ja lämmitä hiljalleen kiehuvaksi. Lisää hillosokeri ja keitä noin 10 minuuttia. Paseeraa siivilän läpi, anna paseeratun soseen jäähtyä ja laita kylmään. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto, mansikkarahka, mansikkasose (noin 1 dl), vaniljauute ja sokeri sekaisin. Kiehauta sitruunamehu, purista vesi liivatelehdistä ja liuota ne kuumaan mehuun. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena norona tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Sekoita lopuksi joukkoon varovaisesti käännellen vaahdotettu kerma.


Kakun kokoaminen:
Vuoraa 24 cm:n kakkuvuoka tuorekelmulla ja jätä kelmua roikkumaan reilusti reunojen yli. Tasoita kakkupohjan pinta ja leikkaa pohja kolmeen osaan. Laita vuoan pohjalle yksi pohja tasaisin pinta pohjaan päin (tästä tulee kakun pinta) ja kostuta. Levitä päälle kinuskimousse ja sen päälle jäiset puolukat, joita voit hieman painella moussen sisään. Nosta päälle toinen kakkupohja, kostuta ja levitä päälle puolukkamousse. Nosta päälle kolmas kakkupohja, kostuta, peitä kakku tuorekelmulla ja laita kylmään hyytymään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli.

Voikreemi:
Vatkaa pehmeää voita parin minuutin ajan kunnes voi on kuohkean vaaleaa. Lisää tomusokeri reilu ruokalusikallinen kerrallaan ja vatkaa joka lisäyksen jälkeen tasaiseksi. Lisää vaniljauute ja tarvittaessa ruokalusikallinen tai pari maitoa, jos kreemi on liian paksua. Vatkaa tasaiseksi.

Kuorruttaminen:
Kumoa kakku vuoasta kakkupahvin päälle. Levitä kakun päälle tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle uusi tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 20 minuutiksi. Kaulitse kuorrutemassa ja nosta kakun päälle kaulimen avulla. Tasoita pinta ja leikkaa ylimäärinen sokerimassa kakun ympäriltä esim. pizzaleikkurilla. Koristele.

Kiitos Suklaapossulle taas kerran ihanasta vaniljakakkupohjasta.

Mukavaa talviviikonloppua!

toivottaa
Erja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti