7.10.2015

Vanhanaikainen muistikirja -kakku

Ihana kummityttöni täytti 17 vuotta ja toivoi syntymäpäiväkakukseen kirjakakkua - vanhanaikaisen kirjan tyyliin - sekä täytteeksi herkkuaan banaania. Banaanitäytteen kaveriksi sopii erittäin hyvin mokkakahvijuomalla kostutettu suklainen kakkupohja. Olipa kerrassaan mukava toive toteuttaa! 


Kakkupohja:
110 g voita
400 g jauhoja
90 g kaakaojauhetta
2,25 tl leivinjauhetta
2,25 tl ruokasoodaa
500 g sokeria
3 kananmunaa (M-koko)
325 ml maitoa
225 ml vahvaa kahvia

Banaanitäyte:
3 banaania
2 rkl sitruunamehua
1 prk Mascarpone-juustoa
0,5 dl tomusokeria
2,5 dl Floravispia
3 liivatetta
1 rkl vettä

Voikreemi:
110 g sokeria
55 g vettä
7,5 g glugoosisiirappia
185 g voita
0,75 tl vaniljauutetta

Kostutus:
3/4 dl Paulig Frezza Mokka -kahvijuomaa

Kuorrutus:
Ruskeaa sokerimassaa
Satin Icen ja vaahtokarkin makuisen kaulintamassan sekoitusta

Koristelu:
Ruskeaa ja Ivory-tomuväriä
Koristeet Gum Paste -sokerimassaa



Kakkupohja:
Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Voitele ja jauhota kaakaojauhe-vehnäjauhoseoksella suorakulmion muotoinen kakkuvuoka (noin 22x28 cm).
Sulata voi ja anna jäähtyä. Siivilöi jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja ruokasooda suureen kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput ainekset ja vatkaa tasaiseksi. Kaada taikina valmisteltuun kakkuvuokaan ja paista 35-40 min tai kunnes kokeilutikkuun ei jää kuin pari murusta. Anna jäähtyä vuoassa 15 minuuttia ja kumoa ritilän päälle jäähtymään. Kiedo tuorekelmuun ja laita jääkaappiin kylmenemään mielellään yön yli.

Banaanitäyte:
Murskaa kuoritut banaanit haarukalla. kaada päälle sitruunamehu ja sekoita. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vaahdota kerma ja laita kylmään odottamaan. Vatkaa tuorejuusto ja tomusokeri tasaiseksi, lisää vaniljauute ja banaanimurska ja vatkaa tasaiseksi. Kiehauta vesitilkka, purista vesi liivatelehdistä ja liota ne veteen. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena nauhana banaaniseokseen koko ajan vatkaten. Kääntele varovasti sekaan kermavaahto.

Voikreemi:
Kiehauta sokeri, vesi ja glukoosi. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi. Sokerisiirappi säilyy huoneenlämmössä hyvin seuraavaan päivään. Vatkaa pehmeätä voita minuutin verran ja lisää vesi-sokerineste vähitellen vatkaten koko ajan. Lisää vaniljauute ja vatkaa kuohkean vaaleaksi. 



Kakun kokoaminen:
Vuoraa suorakulmainen kakkuvuoka tuorekelmulla ja jätä kelmua roikkumaan reilusti reunojen yli. Leikkaa kakkupohjasta suorareunainen suorakulmio ja tasoita pinta. Halkaise pohja puoliksi ja laita tasainen puoli vuoratun vuoan pohjalle, kostuta ja levitä päälle paksu kerros täytettä (ohjeesta tulee tosi reilu annos, josta en käyttänyt ihan kaikkea kakkuun). Nosta päälle toinen kakkupohja ja kostuta. Peitä kakku tuorekelmulla ja kiedo kakun ympäri reunanauhaa, jotta täyte pysyy hyvin kakkupohjien välissä. Laita kakku kylmään hyytymään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli.

Kuorruttaminen:
Leikkaa kakun pinnan kapeat reunat viistoiksi ja leikkaa kakun keskelle syvä kuru. Levitä kakun pohjan päälle kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi kovettumaan (kakun pohjaankin tarvitaan kerros voikreemiä, sillä kakku laitetaan sokerimassa"kannen" päälle). Käännä kakku, levitä pintaan tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle uusi tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 20 minuutiksi. Tasoita pinta erittäin tasaiseksi kuumaan veteen kastetulla ja kuivatulla palettiveitsellä. Kaulitse ruskea sokerimassa kirjan kanneksi, laita se tarjoiluastialle ja nosta päälle kakku. Kaulitse Satin Ice/kaulintamassan sekoitus ohueksi levyksi ja nosta kakun päälle kaulimen avulla. Vedä ohuella tikulla reunoille viivat sivuiksi ja tomuta kakun pintaan ruskean ja Ivory-tomuvärin sekoitusta. Koristele.


Ohjeista tai inspiraatioista kiitos: kakkupohja Callmecupcakesiltä, banaanitäytteen inspiraatio Purppurahelmeltä ja voikreemin ohje on Monalisa's Cakes -blogista ja alkuperäinen Kakkutaikurilta.

Hyvää syysviikon jatkoa :)

toivottaa
Erja

4 kommenttia:

  1. On kyllä hauska kakku! Ihanasti on nuo sivutkin vanhuuttaan nuhraantuneet ;D

    VastaaPoista
  2. Voi että miten upea!:o Näyttää aivan aidolta kirjalta!
    T: Serkusten suklaaunelma blogi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Sokerimassaa on niin kiva työstää, nyt kun sen kanssa on päässyt suhtkoht sinuiksi.

      Poista