11.1.2015

Suklaa-maapähkinävoikakku ja blogin uusi ilme!

Kaapista löytyi purkki maapähkinävoita, jonka päiväys oli menossa umpeen. Maapähkinävoi (peanut butter) ei nimittäin ole niitä joka päivä käytettäviä tuotteita meidän kotitaloudessa. Suunta siis googlen kakkuohjeiden puoleen! Ja löytyikin ihan täysin överi maapähkinävoikreemillä täytetty suklaakakku - siis niin über-överi kuin olla vain voi! Mutta tässä kuitenkin ohje kuvineen. Kakkupohja on todella mehevä eikä sitä minunkaan tarvinnut kostuttaa, vaikka useimmiten kostutan kaikki kakkupohjat. Brown Eyed Bakerin alkuperäinen ohje löytyy tästä.

Blogin ulkoasu on alusta asti eli reilun vuoden ollut sama, joten nyt on aika uudistua. Toivottavasti te lukijatkin pidätte tästä modernin yksinkertaisesta ulkonäöstä :).







































Kakkupohja:
2 dl jauhoja
2,25 dl sokeria
0,75 dl kaakaojauhetta

1 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 kananmuna (huoneenlämpöinen)
1,2 dl piimää (huoneenlämpöistä)
1,2 dl vahvaa kahvia (kuumana)
0,6 dl öljyä (esim. rypsiöljyä)
1,5 tl vaniljauutetta

Maapähkinävoitäyte ja -kuorrute:
1,5 dl tomusokeria
1,5 dl maapähkinävoita
50 g voita (huoneenlämpöistä)

0,5 tl vaniljauutetta
0,75 dl kuohukermaa

Suklaaganache:
75 g suklaata (60 %:n kaakaopitoisuus)
0,6 dl kuohukermaa

Koristelu:
Maapähkinävoitäytettä
Suklaakuorrutetut suolapähkinät: 
Suolapähkinöitä
Muutama pala suklaata







































Kakkupohja:
Lämmitä uuni 170-asteiseksi. Voitele ja jauhota kolme 12 cm:n kakkuvuokaa (irtopohjavuoka ei ole paras mahdollinen, sillä taikina on löysää ja saattaa valua paistamisen alussa pois irtopohjavuoasta uunin pohjalle).
Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi kulhoon.
Vatkaa nesteet tasaiseksi seokseksi toisessa kulhossa.
Lisää nesteet kuiva-aineseokseen ja vatkaa paria minuuttia.  

Jaa taikina tasaisesti kolmeen vuokaan. Paista noin 20 minuuttia ja käännä vuoat. Paista vielä noin 10 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun jää vain muutama murunen. Ota vuoat pois uunista ja anna jäähtyä vuoissa noin 15 minuuttia. Kumoa kakkupohjat, kiedo tuorekelmuun ja anna jäähtyä kokonaan.







































Maapähkinävoitäyte:
Vatkaa voita keskinopeudella pari minuuttia. Lisää tomusokeri, maapähkinävoi ja vaniljauute ja vatkaa keskinopeudella kunnes seos on kuohkeaa. Lisää kerma ja vatkaa kunnes seos on vaalean pehmeää. Älä vatkaa liikaa!

Kakun kokoaminen:
Tasaa kakkupohjien pinta. Levitä alimman pohjan päälle täytettä noin 0,75 dl ja laita päälle toinen kakkupohja. Levitä toisen kakkupohjan päälle täytettä noin 0,75 dl ja laita päälle kolmas kakkupohja. Levitä kakun päälle täytettä ohut ns. murukerros ja laita kylmään 20 minuutiksi. Levitä lisää täytettä kakun päälle ja tasoita pinta esim. palettiveitsellä. Laita kylmään noin tunniksi.










































Suklaaganache:
Pilko suklaa pieniksi paloiksi kulhoon. Lämmitä kuohukerma kattilassa kuumaksi, mutta älä anna kiehua. Kaada kerma suklaapalojen päälle, anna seistä hetki ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä jonkin aikaan.

Kakun viimeistely:
Kaada suklaaganache kakun päälle ja anna sen valua hiljalleen pieninä noroina kakun reunoille. Auta valumista tarvittaessa esim. palettiveitsellä. Laita kakku kylmään 20 minuutiksi.

Suklaakuorrutetut suolapähkinät:
Sulata suklaa varovaisesti mikroaaltouunissa. Laita suolapähkinät sulaan suklaaseen ja pyörittele ne suklaassa. Nostele suolapähkinät leivinpaperin päälle yksitellen ja anna jähmettyä kylmässä.

Koristelu:
Pursota maapähkinävoitäytettä pyöreällä tyllalla kakun päälle. Laita kunkin pursotuksen päälle yksi suklaalla kuorrutettu suolapähkinä.



Hyvää alkavaa uutta viikkoa!

toivottaa
Erja

8 kommenttia:

  1. Ihana blogi sinulla! Linkitin sinut omaani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos - sekä kommentista että linkittämisestä! PItääpä heti tulla kurkkaamaan sinun blogiasi :)

      Poista
  2. Ompas herkunnäkönen kakku! Nams!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakku on todella tuhtia herkkua, ja jo pieni pala riitti :)

      Poista
  3. Tuo suklainen kakkupohja näyttää aivan ihanalta! Maistuiko yhtä herkulliselle, miltä näyttää? Linkitin sinut blogiini, niin hyvältä täällä näyttää, että haluan pysyä jatkossakin kuulolla =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kakkupohja on mielestäni oikein hyvä, mehevä ja kostea. Lisäksi se on todella nopea valmistaa. Tämä töihin viemäni kakku sai paljon kehuja ja juuri tuota pohjaa kehuttiin erityisesti. Kiva, kun linkitit minut blogiisi :).

      Poista
    2. No niin, kokeilin pohjaa hieman erilaisena, koska en halunnut tällä kertaa käyttää kahvia pohjaan. Käytin suklaamaitoa kahvin sijasta ja kermaviiliä piimän sijasta ja kakkupohjasta tuli aivan ihanaa! Siis aivan ihanan pehmeä ja mehevä pohja! Seuraavaksi kokeilen tuota alkuperäistä kahviversiota mokkakakkuun ja uskon että siitäkin tulee loistava. Kiitos vielä helposta ja herkullisesta ohjeesta! :)

      Poista
    3. Kiva kuulla, että sinäkin pidit! Tuo suklaamaito+kermaviili-yhdistelmä sopii varmasti tosi hyvin. Menee minullakin kokeiluun, kiitos vinkistä :)

      Poista