18.1.2015

Punaherukka-mansikkakakku

Koko viikko on mennyt työn ja liikunnan merkeissä, enkä yhtään ole ehtinyt leipoa ennen kuin nyt viikonloppuna. Mausteisia ja suklaisia herkkuja on tullut nautittua sen verran paljon viime aikoina, että nyt teki mieli jotain raikasta ja marjaista. Vanhempani tulivat iltapäiväkahville, joten leivoin tämän punaherukka-mansikkakakun tuota mukavaa yhdessäolon hetkeä varten. Mehevän ja napakan kakkupohjan ohje löytyi Eva Palun Kakut ja tortut kuin Tallinnan parhaassa paakaripuodissa -kirjasta.








































Kakkupohja:
(Huom! nesteet ja munat huoneenlämpöisenä)
100 g voita 
0,8 dl sokeria
2 munaa 
40 g hapankermaa (Creme Fraiche)
1 tl vaniljauutetta
132 g jauhoja
0,8 tl leivinjauhetta
1,2 rkl maitoa
Sokeriliemi kostuttamiseen:
0,25 dl sokeria
0,25 dl vettä

Mansikka-punaherukka-valkosuklaamousse:
150 g punaherukoita (pakastettuja)
100 g mansikoita (pakastettuja)
1 rkl vettä
125 g hillosokeria
2 liivatelehteä
0,5 dl vispikermaa 
100 g rahkaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 tl vaniljauutetta
50 g valkosuklaata
1/4 dl tomusokeria
1 tl vettä

Kostutus: (ei välttämätöntä)
0,5 dl maitoa
0,5 tl vaniljauutetta

Sokerikreemi:
100 g voita (huoneenlämpöistä)
1,25 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta
1 rkl maitoa

Koristelu:
Kakun pinta Satin Ice -sokerimassaa
Koristeet sokerimassaa






















Kakkupohja:
Lämmitä uuni 160-asteiseksi. Voitele 12 cm:n irtopohjavuoan reunat ja pohja. Leikkaa leivinpaperista kaksinkertainen noin 8 cm korkea kaistale ja vuoraa vuoan reunat sillä. Vaahdota voi ja sokeri vaalean kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää hapankerma ja vaniljauute ja sekoita. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos siivilän läpi kahdessa osassa vuorotellen maidon kanssa. Aloita ja lopeta jauhoseoksen lisäämisellä. Sekoita taikina tasaiseksi joka lisäyksen jälkeen. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 45 minuuttia tai kunnes cocktailtikkuun jää vain muutama murunen.

Valmista kakun paistuessa sokeriliemi: 
Kuumenna sokeri-vesiseos miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä.

Anna kypsän kakun jäähtyä vuoassaan 10 min. Pistele pohjaan reikiä esim. grillitikulla ja kostuta pohja sokeriliemellä käyttäen pullasutia apuna. Anna pohjan jäähtyä kokonaan vuoassa ja kumoa se. Kääri kakku tuorekelmuun ja laita kylmään muutamaksi tunniksi. Pohja on helpompi leikata kylmänä.

Punaherukka-mansikkamousse:
Kuumenna punaherukat, mansikat ja vesitilkka (1 rkl) kattilassa ja lisää hillosokeri. Keitä noin 10 minuuttia. Paseeraa siivilän läpi ja jätä jäähtymään. Tarvitset täytteeseen yhden desilitran marjasosetta. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 7 minuuttia. Sulata valkosuklaa varovasti lautasella mikroaaltouunissa ja anna jäähtyä. Vatkaa sillä välin kerma vaahdoksi ja laita kylmään odottamaan. Sekoita rahka, tuorejuusto, 1 dl marjasosetta, vaniljauute ja tomusokeri vatkaimella tasaiseksi seokseksi. Lisää sulatettu suklaa ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna vesitilkka (1 tl) kattilassa ja liota siihen puristeut liivatelehdet. Kaada liivateseos norona tuorejuustoseokseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää kermavaahto ja sekoita hellästi tasaiseksi. Siirrä kulho jääkaappiin odottamaan. 



Kakun kokoaminen:
Leikkaa foliosta 5 cm korkea suikale ja laita se kakkuvuoan reunalle korottamaan kakkuvuoan korkeutta. Vuoraa kakkuvuoka tuorekelmulla. Tasoita kakkupohjan pinta ja leikkaa pohja kolmeen osaan. Laita tasaisin pinta pohjalle ja kostuta. Laita päälle puolet täytteestä. See samoin toisen kakkupohjan kanssa. Nosta kolmas pohja päälle ja kostuta. Peitä kakku tuorekelmulla ja laita kakku kylmään hyytymään neljäksi tunniksi tai yön yli.

Kuorruttaminen:
Sokerikreemi:
Vatkaa voita parin minuutin ajan, kunnes se on kuohkean vaaleaa. Lisää tomusokeri vähän kerrallaan ja vatkaa tasaiseksi. Lisää vaniljauute ja maito ja vatkaa tasaiseksi.
Levitä kakun päälle tasainen kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle uusi tasainen kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 20 minuutiksi. Kaulitse Satin Ice -massa ja nosta kakun päälle kaulimen avulla. Koristele.


Leppoisaa sunnuntai-iltaa!

toivottaa
Erja

2 kommenttia:

  1. Onpas kaunis kakku, ihanat värit! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valoa kohti kun mennään, niin pirteät värit ovat kivoja leivonnassa. Kiitos kommentistasi :)

      Poista