6.12.2014

Sinivalkoinen itsenäisyyspäiväkakku

Suomi täyttää tänään 97 vuotta. Itsenäisyyspäivänä ajattelen lämmöllä ja kiitollisuudella niitä rohkeita suomalaisia miehiä ja naisia, jotka taistelivat maamme itsenäisyyden puolesta. Illalla on sitten aika istua tv:n ääreen katsomaan linnan juhlia, joita seuratessa voi nauttia vaikka tätä mustikkaista, kardemummaista ja valkosuklaista vaniljakakkua ja lasillisen kuohuvaa.

Hyvää itsenäisyyspäivää!








































Kakkupohja (Sweetapolitan vanilja-piimäkakku):
2 kananmunaa (huoneenlämpöistä)
1 kananmunan keltuainen (huoneenlämpöinen)
150 ml piimää (huoneenlämpöistä)
2 tl (5 ml) vaniljauutetta
180 gr kakkujauhoja (siivilöitynä)
200 gr sokeria
8,5 gr leivinjauhetta
115 gr voita (huoneenlämpöistä)

Valkosuklaamousse:
1,25 dl FloraVispiä
100 g rahkaa
60 g valkosuklaata
0,5 tl vaniljauutetta
1 liivatelehti
0,5 rkl vettä

Mustikka-kardemummamousse:
3/4 dl FloraVispiä
1 dl paseerattua mustikkahilloa
1/2 dl turkkilaista jogurttia
teelusikallisen kärjellinen kardemummaa
1 liivatelehti
0,5 rkl vettä

Kostutus:
1 dl kivennäisvettä

Sokerikreemi:
100 g voita (huoneenlämpöistä)
1,25 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta
1 rkl maitoa

Koristelu:
Kakun pinta Satin Ice -sokerimassaa
Koristeet sokerimassaa

Kakkupohjasta tulee joko kolme 12 cm:n kakkua tai yksi 18 cm:n kakku. Mousset, kostutus ja sokerikreemi riittävät kahteen 12 cm:n kakkuun.




















Kakkupohjat:
Voitele ja jauhota kolme 12 cm:n kakkuvuokaa. Lämmitä uuni 175-asteiseksi.Sekoita munat ja keltuainen ja lisää 1/4 piimästä ja vaniljauute. Sekoita hyvin. Sekoita jauhot, sokeri ja leivinjauhe. Lisää pehmeä voi ja loput piimästä ja vatkaa vatkaimen pienellä teholla sekaisin. Vatkaa isommalla teholla noin pari minuuttia, kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleaa. Lisää munaseos kolmessa erässä sekoittaen taikinanuolijalle reunoja pitkin. Kaada valmisteltuun kakkuvuokaan ja paista noin 25-30 min. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla. Pohja on kypsä, kun tikkuun jää vain vähän muruja. Älä kypsennä liikaa! Anna jäähtyä vuoissa 5 minuuttia ja kumoa ritilän päälle. Kiedo pohjat tuorekelmuun ja anna jäähtyä kokonaan.

Valkosuklaamousse:
Sulata suklaa vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa ja anna jäähtyä. Laita liivate likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja laita kylmään odottamaan. Vatkaa rahka, vaniljauute ja suklaasula tasaiseksi. Liuota liivate kuumaan vesitilkkaan, jäähdytä hetki ja lisää norona suklaaseokseen koko ajan vatkaten. Kääntele kermavaahto hellästi sekaan.

Mustikka-kardemummamousse:
Paseeraa mustikkahillo. Laita liivate likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja laita kylmään odottamaan. Vatkaa turkkijogurtti, mustikkasose ja kardemumma tasaiseksi. Liuota liivate kuumaan vesitilkkaan, jäähdytä hetki ja lisää norona mustikkaseokseen koko ajan vatkaten. Kääntele kermavaahto hellästi sekaan.




Kakun kokoaminen:
Vuoraa kakkuvuoka tuorekelmulla. Tasoita kakkupohjan pinta ja leikkaa pohja kolmeen osaan. Laita tasaisin pinta pohjalle ja kostuta. Laita mousset pursotuspussiin ja pursota valkosuklaamoussea pohjan keskelle ympyräksi. Pursota mustikkamoussea ympyrän ympärille ja sitten taas valkosuklaamoussea mustikkamoussen ympärille. Toista. Nosta kolmas pohja päälle ja kostuta. Laita kakku hyytymään neljäksi tunniksi tai yön yli.

Kuorruttaminen:
Sokerikreemi:
Vatkaa voita parin minuutin ajan, kunnes se on kuohkean vaaleaa. Lisää tomusokeri vähän kerrallaan ja vatkaa tasaiseksi. Lisää vaniljauute ja maito ja vatkaa tasaiseksi.
Levitä kakun päälle tasainen kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle uusi tasainen kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 20 minuutiksi. Kaulitse Satin Ice -massa ja nosta kakun päälle kaulimen avulla. Koristele.





terveisin
Erja

6 kommenttia: