26.12.2014

Unkarilainen beigli, "poppy seed roll"

Unkarissa beigliä leivotaan erityisesti joulun ja pääsiäisen aikaan. Beigliä on kuvailisin ehkä parhaiten pullataikinasta leivotuksi kääretortuksi, jossa on täytteenä unikonsiementä tai saksanpähkinää. Resepti on saatu unkarilaisen miesystäväni äidiltä kymmenen vuotta sitten, ja tällä ohjeella olen leiponut beigliä lähes joka joulu siitä lähtien. Beiglin ohjeita löytyy paljon erilaisia, ja monella perheellä on oma 'salainen' reseptinsä. Lisää beiglistä voi lukea vaikkapa täältä.

Suomesta ei murskattua unikonsiementä saa, mutta onneksi Unkarin sukulaiset lähettävät sitä pari pussia joka syksy.







































Taikina:
2,5 dl maitoa
5 g (puoli pussia) kuivahiivaa tai 
10 g tuorehiivaa
0,75 dl sokeria
2 munaa (huoneenlämpöisiä)
noin 7 dl jauhoja
150 g voita (huoneenlämpöistä)

Unikonsiementäyte:
250 g murskattuja unikonsiemeniä
1,5 dl sokeria
2 dl maitoa
1 tl sitruunakuoriraastetta

Saksanpähkinätäyte:

250 g saksanpähkinärouhetta
1,25 dl sokeria
1 dl maitoa


Lisäksi:
1 dl rusinoita
0,5 dl viskiä
0,5 dl vettä 



















Rusinat:
Yhdistä viski ja vesi ja liota siinä rusinoita taikinan valmistuksen ajan (noin puolisen tuntia). Siivilöi neste pois ennen rusinoiden lisäämistä täytteisiin.

Taikina:
Sekoita 2,5 dl jauhoja ja tuorehiiva. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Sekoita maitoon sokeri ja munat. Lisää jauho-hiivaseos ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja vähitellen ensin sekoittaen ja lopuksi alustaen. Jätä taikina melko löysäksi. Lisää voi ja alusta taikina tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse kohottaa tässä vaiheessa.

Jos käytät tuorehiivaa, lämmitä maito 37-asteiseksi ja liota maitoon hiiva. Jatka sitten ohjeen mukaan. 

Unikonsiementäyte:
Laita ainekset ja puolet rusinoista kattilaan ja kuumenna, kunnes seos on tasaista ja tahnamaista. 

Saksanpähkinätäyte:
Rouhi saksanpähkinät monitoimikoneessa noin mannaryynin kokoiseksi rouheeksi. Laita ainekset ja puolet rusinoista kattilaan ja kuumenna, kunnes seos on tasaista ja tahnamaista.



Tee näin:
Jaa taikina neljään yhtä suureen osaan. Kaulitse kukin neljännes vuorollaan levyksi leivinalustalla. Jaa unikonsiementäyte puoliksi ja levitä tasainen kerros kahden taikinalevyn päälle. Kääri levy rullalle kuten kääretorttua kääriessä. Jätä reuna rullan alapuolelle ja nipistä päät umpeen. Tee samoin saksanpähkinätäytteen kanssa. Nosta beiglit uunipellin päälle ja voitele kananmunalla. Laita kylmään (itse laitan talvella aina parvekkeelle, vaikka olisi pakkastakin) 30 minuutiksi. Voitele uudelleen munalla ja laita taas kylmään 30 minuutiksi. Voitele vielä kolmannen kerran ja laita kylmään 30 minuutiksi.

Paista 180-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia kunnes beiglit ovat kauniin kullanruskeita.

Jó étvágyat!

Kirjassa näkyvää ohjetta en ole kokeillut.. ainakaan toistaiseksi :)




Mukavaa tapaninpäivää!
toivottaa
Erja

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa mielenkiintoiselta! Täytyykin kokeilla joskus tuolla saksanpähkinätäytteellä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen ja erilainen kääretorttu! Minun makuuni tuo saksanpähkinänäyte sopii paremmin, mutta miesystävän ehdoton herkku on unikonsiementäyte.

      Poista