20.4.2014

Pilkullinen pääsiäiskakku

Tämä ihana koristelu löytyy The Cake Blogista. Näin sen jo kuukausia sitten ja päätin pääsiäisenä kokeilla. Sama idea on myös Sokerimuruja-blogissa :). Minun kakkuni pinta on Satin Ice -sokerimassaa, ja hyvin toimii pilkuttaminen siihenkin. Oikein hauskan näköinen ja hauskaa oli tekeminenkin! 






Pohja:
115 g voita (huoneenlämpöistä)
1,75 dl jauhoja
1,75 dl kakkujauhoja
0,5 rkl leivinjauhetta
2 dl erikoishienoa sokeria
2 munaa (huoneenlämpöistä)
1 tl vaniljauutetta
1,5 dl maitoa (huoneenlämpöistä)

Täyte 1:
1/2 dl Flora Vispiä
1/2 dl vaniljarahkaa
1/2 dl aprikoosisosetta
1 rkl tomusokeria
1 liivatelehti
1 rkl (aprikoosi)mehua/vettä

Täyte 2:
1/2 dl kinuskikastiketta

Kostutus:
1/3 dl aprikoosimehua
1/3 dl kivennäisvettä

Koristelu:
Sokerikreemi:
100 gr voita (huoneenlämpöistä)
1,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta
1 rkl vettä
Satin Ice -sokerimassaa
Valmiita pilkullisia suklaamunia



























Pohja:
Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Voitele ja jauhota kolme 12 cm:n kakkuvuokaa. Siivilöi jauhot ja leivinjauhe sekaisin kulhoon. Vatkaa toisessa kulhossa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten koko ajan. Lisää vaniljauute ja vatkaa tasaiseksi. Lisää jauhoseos kolmessa ja maito kahdessa erässä aloittaen ja lopettaen jauhoilla. Sekoita aina välissä, älä vatkaa. Kaada tasaisesti kolmeen kakkuvuokaan ja paista noin 25 minuuttia. Koita kypsyyttä cocktailtikulla. Älä ylipaista.

Täyte 1:
Laita liivate likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka ja vatkaa tasaiseksi. Lisää aprikoosisose ja tomusokeri ja vatkaa tasaiseksi. Kuumenna mehu/vesi mikrossa ja liuota liivate nesteeseen. Kaada liivateneste täyteseokseen norona vatkaten koko ajan. Anna täytteen seistä jääkaapissa pohjien valmistelun ajan tai kunnes se on hieman jähmettynyt.




























Täyte 2:
Kinuskikastiketta joko valmiina - kuten tässä kakussa - tai itse tehtynä. Kinuskikastike kannattaa tehdä aika paksuksi, ettei käy kuten tässä: kinuski imeytyi kakkupohjaan! En kuitenkaan malta olla laittamatta kuvaa leikatusta kakkupalasta, sillä se pienestä koostaan huolimatta pysyi pystyssä niin tomerasti.

Kakun kokoaminen:
Leikkaa kakkupohjilta 'hattu' pois. Vuoraa yksi kakkuvuoka talouskelmulla ja laita vuoan pohjalle yksi pohja paistopinta alaspäin. Kostuta pohja. Pursota täyte 1:stä pohjan päälle rengas pohjan reunalle ja ympyrä pohjan keskelle. Valuta väliin jäävään renkaaseen kinuskikastiketta. Toista toisen pohjan kanssa. Laita päällimmäiseksi kolmas pohja paistopinta ylöspäin ja muista kostuttaa. Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli, jotta täyte jähmettyy.

Koristelu:
Sokerikreemi: Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkean vaaleaksi. Vatkaa sekaan tomusokeri vähän kerrallaan. Lisää vaniljauute ja tarvittaessa vesi ja vatkaa tasaiseksi.
Kumoa kakku kakkuvadille/kakkualustalle. Levitä päälle kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päällee uusi kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin sokerimassan kaulitsemisen ajaksi. Kaulitse sokerimassa ja levitä pinnalle. 

Pilkutus:
Sekoita kipossa 1 rkl kaakaojauhetta, 1 rkl vaniljauutetta ja 1 tl vettä. Tavoitteena on saada maalimainen seos. Lisää tarvittaessa vettä 1/2 tl kerrallaan. Tarvitset esim. pullasudin maalin pirskoittamiseksi kakun pinnalle. Suosittelen, että suojaat alustan ja taustan - minä leikkasin mustan jätesäkin halki ja kiinnitin teipillä keittiötason yläreunaan. Väritipat nimittäin leviävät yllättävän isolle alueelle.



























Martha Stewartille kiitos Yellow butter cake -kakkupohjaohjeesta.

2 kommenttia: