23.3.2017

Mansikka-pätkiskakku



Tästä valukakusta näkee heti, mitä kakku pitää sisällään: mansikkaa- ja suklaata. Ja kun katsoo tarkasti, tunnistaa suklaapalat Pätkikseksi. Ei voi olla muuta kuin herkullista! Kakku lähti juhlistamaan 70-vuotissyntymäpäivää.

Sokerikakkupohja:
3 munaa
sokeria
jauhoja
1/4 tl leivinjauhetta

Mansikkamousse:
200 g pakastemansikoita (soseutettuna 1,5 dl)
65 g hillo- ja marmeladisokeria
1,5 dl vispikermaa
100 g tuorejuustoa

0,25 dl mansikkatomusokeria
3 liivatelehteä
1 rkl vettä
muutama kokonainen mansikka pilkottuna

Pätkismousse
1,5 liivatelehteä
65 g maitoa
80 g tummaa suklaata
20 g Pätkis Mini biteseja
150 g vispikermaa
50 g Pätkis Mini biteseja muruina 

Kostutus:
1 dl maitoa
0,5 tl vanijasokeria

Voikreemi:
(ainekset huoneenlämpöisinä)
150 g voita
3 dl tomusokeria 
0,5 tl vaniljauutetta 
0,5 dl tuoreista mansikoista tehtyä mansikkasosetta

Suklaaganache:
50 g Brunbergin laktoositon+gluteeniton suklaata (53 %:n kaakaopitoisuus)
0,5 dl kuohukermaa

Koristelu:
Mansikoita, Pätkiksiä



Kakkupohjan ainesten mittaus:
Nosta teräskulho vaa'alle, taaraa lukema nollaksi ja riko huoneenlämpöiset kananmunat kulhoon. Laita muistiin munien paino. Sokerin määrä on 70 % munien painosta (eli esim. 150 g munia - 100 g sokeria). Jauhojen määrä on myös 70 % munien määrästä siten, että 70 % jauhomäärästä on vehnäjauhoja ja 30 % perunajauhoja (eli esim. 150 g munia - 100 g jauhoja, josta 70 g vehnäjauhoja ja 30 g perunajauhoja).

Kakkupohja:
Voitele 15 cm:n kokoisen vuoan pohja ja reunat vuokaspraylla ja laita pohjalle leivinpaperia. 
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (vatkasin yleiskoneella 12 min).
Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe ensin yhteen. Lisää jauhoseos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon ja kääntele nuolijalla varovaisesti vaahdon sekaan. 
Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia alimmalla tasolla.
Anna kakkupohjan jäähtyä noin 10 minuuttia vuoassaan ja kumoa se jäähtymään. Kakkupohja säilyy kosteana, kun käännät kakkuvuoan takaisin kakun päälle. Kiedo tuorekelmuun ja laita jääkaappiin yöksi. Pohja on helpompi leikata, kun se on kylmä.

Mansikkasose:
Kiehauta osittain sulaneet mansikat kattilassa, lisää hillo- ja marmeladisokeri ja keitä 2-5 minuuttia. Kuori tarvittaessa vaahto pois hillon päältä. Soseuta sauvasekoittimella. Laita sose kylmään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Tarvitset mousseen 1,5 dl sosetta.
Mansikkamousse:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto, mansikkasose, vaniljauute ja sokeri sekaisin. Kiehauta vesitilkka, purista vesi liivatelehdistä ja liuota ne kuumaan veteen. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena norona juustoseokseen koko ajan vatkaten. Sekoita lopuksi joukkoon varovaisesti käännellen vaahdotettu kerma.

Pätkismousse:
Rouhi tumma suklaa ja 20 g Pätkistä pieneksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Kiehauta maito kattilassa, anna jäähtyä hetki ja liuota siihen vedestä puristetut liivatelehdet. Kaada kuuma maito suklaan päälle ja anna suklaan sulaa hetki maidossa. Sekoita massa sileäksi sauvasekoittimella. Lisää kermavaahto 35-asteiseen suklaamassaan ja kääntele seos tasaiseksi. Lisää 50 g Pätkis-murua ja tasoita tasaiseksi.



Kakun kokoaminen:
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Vuoraa 15 cm:n kokoinen kakkuvuoka tuorekelmulla ja jätä tuorekelmun reunoja roikkumaan reilusti. Laita kakkuvuoan pohjalle yksi pohja tasainen puoli alaspäin (tästä tulee kakun pinta), kostuta ja levitä päälle mansikkamousse ja upota mousseen pilkottuja mansikoita. Nosta päälle toinen pohja, kostuta ja levitä päälle Pätkis-mousse. Nosta päälle kolmas pohja, kostuta, peitä kakku tuorekelmulla ja laita kakku kylmään hyytymään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli.

Mansikkavoikreemi:
Vatkaa huoneenlämpöistä voita pari minuuttia kunnes se kuohkeutuu ja vaalenee. Vatkaa sekaan tomusokeri pari ruokalusikallista kerrallaan ja vatkaa muutama minuutti. Lisää vaniljauute/-sokeri ja mansikkasosetta ruokalusikallinen kerrallaan ja vatkaa tasaiseksi.

Kuorruttaminen:
Levitä kakun päälle tasainen kerros kreemiä ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Levitä päälle toinen tasainen kerros kreemiä, tasoita pinta raapalla ja palettiveitsellä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 30 minuutiksi.

Suklaaganache:
Paloittele suklaa pieniksi paloiksi kulhoon. Kuumenna kerma hiljalleen kiehuvaksi, mutta älä keitä. Kaada kerma suklaan päälle, anna seistä hetken aikaa ja tasoita sileäksi. Anna jähmettyä huoneenlämmössä sopivan paksuksi, jotta saat valutettua kakun päälle.

Koristele tuoreilla mansikoilla ja Pätkis-paloilla.

Kevättä kohti mennään :)

terveisin
Erja

6 kommenttia:

  1. Voiko mansikka ja pätkis sopia yhteen? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kombo oli kakunsaajan toive :) Eikä hassumpi yhdistelmä ollenkaan.

      Poista
  2. Kaunis kakku taas ja tuo kreemi vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Maiju :) Kreemi on oikeasti hyvää ja marjaksi voi valita oman lempimarjan.

      Poista
  3. NAM! Ihana blogi sulla, ja muutenki todella upeita ja luovia leivonnaisia! :)

    cookingwithmarion.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, Marion :) Pitääkin tulla tutustumaan sinun blogiisi!

      Poista